CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 750 din 19 ianuarie 2013        Toate Articolele Autorului

Confesiunea ca spovedanie în faţa Măriei Sale Cititorul
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Confesiunea ca spovedanie în faţa Măriei Sale Cititorul 
  
Volumul de “ Dincolo de cuvânt“(confesiunea poetului, prozatorului ), având coordonator pe scriitoarea Valentina Becart, apărut la Editura ARHIP ART, Sibiu, 2012, adună în coperţile lui mărturisirile a 36 de autori din toate generaţiile, despre viaţa şi opera lor. Lucrarea este o reuşită încercare de a provoca sinceritatea autorilor în mărturisiri despre laboratorul creaţiilor lor, despre luminile şi umbrele din viaţă, ce le-au influenţat şi înrâurit opera. 
  
Citind carea aceasta, apărută în condiţii grafice şi estetice deosebite, mi-am dat seama că testele autorilor ascund un efort intelectual mult mai intens şi o risipă de energie infinit mai mare decât lasă să se vadă cele 433 de pagini. În acest context mi-am adus aminte de ce spunea Emil Cioran: “ Scriitorii sunt nişte bătrâni care nu trebuie luaţi în serios decât în momentele “cetăţeneşti” ale vieţii. Universul nu merge spre formulă, ci spre poezie.” Textele ne descoperă autori aplecaţi spre minuţie, conştiinciozitate, probitate profesională şi responsabilitatea textului scris. Temeinicia mărturisirilor are ceva din seriozitatea iluminiştilor, fără forma de închistare.Textele mărturisitoare îmi dau convingerea că autorii acestora sunt conştienţi că în primul rând trăiesc în limba română.Scriitori cu experienţă ca Ioan Barbu, Radu Botiş, Valentina Becart, Floarea Cărbune, Cezarina Adamescu, Vasile Popovici, Menuţ Maximinian, Victor Bechianu, Sorin Cerin, Dora Alina Romanescu, Ion Nălbitorul, Cristian Harnău, Nicolae Vrăsmaş, Victoria Fătu Nalaţiu, Virgil Stan, Delia Stăniloiu, Elena Păduraru, Gheorghe Răducan, Al.Florin ŢENE, EMIL Iliescu, Ion Vanghele, Elena Trifan, Tănase Caraşca, unii membrii ai LSR şi USR, stau alături de mai tinerii confraţi Florina Dinu, Ioan Adrian Trifan, Tatiana Scurtu-Munteanu, Any Drăgoianu, Cella Negoiescu, Ana Irina Iorga, Bianca Marcovici, Gheorghiţa Durlan, Mihaela Cristescu, Anastasia Gârneaţă, Lucreţia Ionescu, Alexa Gavril Bâle şi Mădălina Donos, formând un florilegiu, sau mai précis o crestomaţie a gândului luminat. 
  
Benjamin Fundoianu spunea:”Ca să rămâi în artă trebuie să poţi pleca de la cuvinte la viaţă, şi nu de la viaţă la cuvinte “ , fapt ce ne face să credem că mărturisirile acestor scriitori, sunt, uneori, inflamate de euforia sincerităţii şi erudiţiei, organizate după idei limpezi şi coerente. Unii scriitori au îmbinat o viaţă întreagă literatura cu jurnalismul, alţii cu pictura, fapt care a contribuit la conturarea personalităţii lor artistice.Lucian Blaga spunea, nu de puţine ori că”Un scriitor care scrie egal şi bine lucruri în care crede şi lucruri în care nu crede este un meşteşugar, nu un scriitor.“ Fiindcă omul de artă aspiră la libertate în chip necondiţionat, nimenea nu vrea să ştie că avem un drept doar la libertatea pentru care ne putem lua răspunderea. 
  
Intreprinderea Valentinei Becart este o lucrare ce va deveni instrument de lucru pentru istoricii literari, o “ladă de zestre “ a spiritualităţii româneşti în contextual europenizării şi globalizării. 
  
Ceea ce scrie Zaharia Sângeorzan în “Conversaţii critice “, din care Valentina Becart extrage un pasaj, publicându-l pe ultima copertă, este un adevăr pe care noul curent literar proglobmodernul, ce a venit după instabilul postmodernism, sesizat şi botezat încă din anul 1998 în presa literară de subsemnatul, mă face să închei cu aceste rânduri: “Există o teamă de a “demitiza “, de a înlocui “idolii “ de ieri, cu cei de azi? Nu este oare nevoie de un mai mare curaj în a recunoaşte valorile de astăzi, cu riscul de a tulbura apele încremenite ale ierarhiilor suporavieţuind încă unor obscure inerţii?” 
  
Al.Florin Ţene 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Confesiunea ca spovedanie în faţa Măriei Sale Cititorul / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 750, Anul III, 19 ianuarie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!