CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Impresii >  Concursul Naţional Ion Creangă - Brăila şi Poemul Pheonix
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Răspunzând invitaţiei adresată de către nişte prieteni din oraşuul Galaţi ai însoţi la o festivitate de premiere, unde fetiţa dânşilor Denisa Lepădatu era premiantă,mentorul ei fiind scriitorul gălăţean Petre Rău,duminică 7 aprilie am fost prezenţi la Muzeul Brăilei, acolo urmând să aibe loc acest eveniment pentru -Concursul Naţional Ion Creangă – Brăila,ajuns deja la cea de-a VIII-a ediţie. 
  
Mentor spiritual al acestuia fiind doamna profesor de limba şi literatura română A. Olaru, de la Şcola Ion Creangă din Brăila. 
  
Până să înceapă această festivitate, priveam cu bucurie în suflet la copii nerăbdători să ajungă în sală unii fiind însoţiţi de părinţii lor, alţii de profesori sau alţi invitaţi. La un moment dat mi s-au părut ciudate zâmbetele şi privirile unora dintre organizatori, grăbiţi spre intrarea în sală pentru a întâmpina pe cineva. Privind la fascinaţia copiilor, dintr-o dată am rămas cu uimirea pe chip văzând cum îşi face prezenţa la acestă manifestare, domnul prof. dr. Nicolae Băciuţ - poet, prozator, eseist, editor şi nu în ultimul rând un admirabil promotor de cultură. 
  
Din sala arhiplină, zeci de copii au venit în faţă, incendiind cu mânuţele lor trupul acestui om, îmbrăţişindu-l şi sărutându-l. Sub ochii mei se petrecea un spectacol de neimaginat ! 
  
Să scrii despre un om, mentor spiritual a sute de copii, este ca şi cum ţi s-ar solicita curiozitatea privirilor, atunci când revezi o persoană pe care nu ai mai văzut-o de multă vreme şi felul cum este ea întâmpinată. Priveam copii cu câtă dragoste alimentau din cugetul lor, prin sentimente adânci, rodul mentorului lor care le-a hrănit sufletul pentru acest concurs. 
  
După o scurtă prezentare la deschiderea acestui eveniment de către doamna prof. de limba şi literatura română, A. Olaru şi a domnului prof. A. Simion – inspector şcolar, a fost invitat să vorbească oaspetele de onoare, poetul Nicolae Băciuţ. 
  
Sălăşnuia fericirea şi bucuria revederii cu un om drag lor, cu un creator de valori spirituale, având dreptul să primească dragostea celor mici, mulţi dintre ei ducând mai departe gustul pentru arta scrisului. De eşti copil, precum cei prezenţi în sală sau om matur, inima fiecăruia tânjeşte după dragoste, după iubire, după un cuvânt bun. 
  
Ca om al scrisului şi editor, poetul Nicolae Băciuţ ne-a oferit o oră de iubire, recitând din poezia lui Eminescu şi a lui Nichita. Cât de mult a recitat din poemele lui Nichita ! Cât de frumos a vorbit despre anii studenţiei domniei sale cât şi despre desele întâlniri cu Nichita, înveselind şi mărind buna dispoziţie din sală, fiindcă după fiecare poezie recitată asemeni unui actor profesionist, era răsplătit prin ropote de aplauze. 
  
,, Ce bine că eşti, ce bine că sunt !,, să-l parafrazez în continuare pe Nichita. 
  
Această oră de poezie recitată de poetul Nicolae Băciuţ, cred că a fost una din cele mai frumoase declaraţii de dragoste spusă cu zâmbetul pe buze şi fericirea pe chip, în faţa întregii săli pline de copii şi cei ce-i însoţeau, ascultându-l cu mare atenţie şi uimire. 
  
În semn de respect şi preţuire, atenţi să nu stânjenească cumva pe cei din sală, au venit în faţă elevi de la Şcoala Sandu Aldea, membrii ai Cenaclului literar – Nicolae Băciuţ, înfiinţat cu câţiva ani în urmă de către prof. Gabriela Vasiliu , recitând pe rând poezii scrise de Nicolae Băciuţ . O altă elevă de la Şcoala Ion Creangă, premiantă şi ea, a interpretat la pian diverse melodii din opera marilor compozitori. 
  
A fost un moment de mare bucurie pe care am trăit-o toţi unul în prezenţa celuilalt, ca şi în versurile lui Nichita Stănescu ,, Ce bine că eşti, ce bine că sunt ! .  
  
Mie personal, această zi numită bucurie nu-mi va scade ! Se vor alătura altora, iar amintirile lor nu mă vor durea niciodată ! 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Concursul Naţional Ion Creangă - Brăila şi Poemul Pheonix / Constanţa Abălaşei Donosă : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 834, Anul III, 13 aprilie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Constanţa Abălaşei Donosă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Constanţa Abălaşei Donosă
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!