CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Marian Malciu         Publicat în: Ediţia nr. 717 din 17 decembrie 2012        Toate Articolele Autorului

CONCERT DE COLINDE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Ieri, duminică – 16 decembrie 2012, am avut fericita ocazie de a participa la un spectacol unic, prin conţinut, calitate şi prezenţă artistică, desfăşurat în amfiteatrul Colegiului Naţional „Ion Minulescu” din Slatina, judeţul Olt. Şi-au dat concursul Corala „Sfinţii Martiri Brâncoveni” a Episcopiei Slatinei şi Romanaţiului şi Corul de Copii „Voces Primavera” al Şcolii Populare de Artă din municipiul Slatina.  

Întreaga manifestare artistică a fost desfăşurată sub patronajul Episcopiei Slatinei şi Romanaţiului, închinată fiind zilei Naşterii Domnului - ziua celui dintâi praznic împărătesc cu dată fixă, în ordinea firească a vieţii Mântuitorului, cunoscută în popor ca fiind ziua Crăciunului. De altfel, întregul spectacol s-a desfăşurat sub genericul „Concert de colinde” şi nu „Colinde de Crăciun”, cum se obişnuieşte de ceva vreme, adică de când au prioritate târgurile cu mâncăruri tradiţionale şi o multitudine de articole de tot felul, care amintesc de toate sărbătorile, mai mult ori mai puţin creştine, ce se desfăşoară în lunile decembrie şi ianuarie ale fiecărui an.  

În momentul în care în sală şi-a făcut apariţia Preasfinţia Sa, P. S. Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţiului, cei 25 de preoţi, cât numără Corala mai sus amintită, a intonat „Pre Stăpânul” – Imnul de întâmpinare a arhiereului, după care a urmat salutul creştinesc şi binecuvântarea P.S., iar purtătorul de cuvânt al Episcopiei a vorbit despre importanţa majoră a Zilei Naşterii Domnului în viaţa fiecărui creştin şi a comunităţii creştine, subliniind conţinutul şi semnificaţia colindelor ce urmau a fi prezentate.  

Condusă cu graţie şi pricepere demnă de admirat de preotul-dirijor Claudiu Popa, corala a prezentat un mănunchi dintre cele mai reprezentative şi frumoase colinde, cântate pe trei, patru şi chiar cinci voci într-o atmosferă de mare sărbătoare.  

Fiecare colindă a fost răsplătită cu aplauze. Vocile tinere, cultivate şi perfecţionate în orele suplimentare de pregătire, alăturate activităţii profesionale, au captivat şi a fermecat asistenţa formată din copii, părinţi şi bunici, preoţi şi maici, cetăţeni ai municipiului Slatina, enoriaşi ai diferitelor biserici din localitate.  

După mai bine de o oră a venit vremea Corului „Voces Primavera” care, la rândul său, pregătit şi condus de inimosul şi credinciosul profesor Sandu Fieraru, a emoţionat şi a încântat întreaga asistenţă. De remarcat componenta acestui minunat cor: copii, începând cu cel mai mic, de numai patru ani, câteva fete şi băieţi de liceu (patru tenori şi başi) alături de care, profesoara de muzică Denisa Silinescu, a cărei voce de soprană a răsunat ca a unei privighetori, s-au prezentat impecabil sub toate aspectele. Inocenţa din ochii şi atitudinea lor au trezit admiraţie şi iubire, vocile lor au cucerit, reverenţele au fermecat, ţinuta artistică a emoţionat.  

Toate, până la lacrimi. Ei au fost îndrăgiţi din chiar momentul prezentării de către dirijorul corului. Toţi erau „prinţi”, „prinţese”, directori culturali”, inspectori metodişti”, „dirijori” etc!  

Evident, aplauzele au fost prelungite după fiecare colindă şi, bineînţeles, meritate.  

După programul prezentat a urcat pe scenă P.S. Sebastian, episcopul Slatinei şi Romanaţiului, pentru a aprecia prin cuvinte laudă şi prin mulţumiri ambele formaţii corale. În cuvântul său s-a adresat tuturor celor prezenţi, creştini de la cel mai mic până la cel mai vârstnic, subliniind importanţa zilei sărbătorite pentru toţi creştinii. A vorbit copiilor pe înţelesul tuturor, cu vocea sa blajină, privindu-i cu ochi limpezi, încărcaţi de dragoste şi emoţie. S-a adresat tinerilor, cu aceeaşi dragoste manifestată în intonaţie şi atitudine, îndemnându-i la o viaţă demnă, curată, în conformitate cu învăţătura Domnului nostru, Iisus Hristos. A chemat oamenii de toate vârstele să trăiască în pace şi dragoste, să cinstească părinţii şi bunicii, Sfinţii Părinţi şi pe Fiul Domnului, Mântuitorul lumii. A explicat în ce constă postul de Crăciun şi cum trebuie înţeles. A îndemnat, cu multă blândeţe, la post spiritual. A îndemnat creştinii întru sfânta spovedanie şi sfânta împărtăşanie, explicând pe înţelesul tuturor semnificaţia acestor două Taine.  

În final, a împărţit membrilor corului „Voces Primavera” daruri în care fiecare avea un „Moş Crăciun” şi dulciuri, apoi, tuturor copiilor prezenţi în sală, alte punguţe cu dulciuri şi jucărioare.  

A fost un minunat concert de colinde!  

Acestea fiind spuse, nu pot să nu-mi amintesc cuvintele P.S. Sebastian din pastorala citită credincioşilor la Naşterea Domnului (2009 – Slatina): „Să ne păstrăm cu sfinţenie însemnele religioase, obiceiurile şi datinile sfinte, pentru ca tăvălugul globalizării să nu ne poată înghiţi tot ce a mai rămas creştinesc şi românesc în noi – credinţa şi cultura străbună”.  

 

În această perioadă încărcată de sărbători premergătoare Naşterii Domnului au fost şi alte manifestări artistice în municipiul Slatina.  

Astfel, o echipă USL Olt a organizat şi desfăşurat, în ajunul zilei Sfântului Nicolae, un spectacol pentru copii. Bucurie mare pentru mulţimea "piticilor", care s-au dovedit a fi atât de cuminţi încât Moş Nicolae a venit la ei fără nuieluşă, dar cu suficiente daruri pentru a le umple ghetuţele: păpuşi, maşinuţe, dulciuri de tot felul.  

Moşul a venit cu multe ajutoare: spiriduşi, prinţi şi prinţese, clovni, jongleri şi piraţi. Toţi aceştia au dansat şi s-au distrat, împreună cu mulţi copii mai apoi, pe esplanada din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor din Slatina.  

În timp ce Moşul se fotografia cu unii dintre cei mai curajoşi pici, ceilalţi, majoritari şi iubitori ai unor eroi de poveste, s-au lăsat antrenaţi de piraţi la diferite jocuri interactive. Pentru a-i încuraja şi a-i răsplăti, pe de altă parte, ajutoarele Moşului le-au oferit baloane şi bomboane de la Alba ca Zăpada şi Spiderman, în timp ce alţi copii au avut şansa să fie pictaţi pe faţă de mai mulţi spiriduşi.  

Petrecerea, prelungită până seara, a prilejuit şi startul celei de a doua ediţii a campaniei "Fii darnic de Crăciun", sub egida Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului - Slatina.  

 

De asemenea, la 15 decembrie, în amfiteatrul Colegiului Naţional Vocaţional "Nicolae Titulescu", corul slătinean "Millennium"a susţinut tradiţionalul spectacol de Crăciun.  

A fost concertul cu numărul 163 şi concertul de Crăciun cu numărul 13, caracterizat prin "emoţie, nerăbdare, bucurie, fericire şi împlinire sufletească" atât pentru corişti, cât şi pentru publicul slătinean, darnic în aplauze.  

Corul "Millennium", singura formaţie de muzică cultă din judeţul Olt, a fost înfiinţat în ianuarie 2001. A susţinut peste 160 de concerte în Slatina, în judeţul Olt şi la diverse festivaluri corale şi internaţionale. Fondatorul acestei formaţii de muzică cultă este dirijorul Alexandru Chirilă-Stanciu.  

 

 

A consemnat pentru dumneavoastră,  

 

Marian Malciu  

Referinţă Bibliografică:
CONCERT DE COLINDE / Marian Malciu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 717, Anul II, 17 decembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Marian Malciu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marian Malciu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!