CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Ordinea Zilei >  


Autor: Cezarina Adamescu         Publicat în: Ediţia nr. 527 din 10 iunie 2012        Toate Articolele Autorului

COMUNIUNI DE SPIRIT. SALONUL DE PIANE ŞI FRUMUSEŢEA CARE VA SALVA LUMEA
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
COMUNIUNI DE SPIRIT 
  
SALONUL DE PIANE ŞI FRUMUSEŢEA CARE VA SALVA LUMEA 
  
Recent, am avut şansa de a participa la una din cele mai frumoase manifestări a Artei, în Municipiul Bacău. Pentru câteva ore am uitat de încrâncenarea şi de luptele politice generate de apropiatele alegeri. Nimeni nu s-a mai gândit la platforme electorale, la partide, la funcţii şi responsabilităţi. Participanţii au lăsat la uşa Salonului de piane, preferinţele politice. Au păşit, liberi de toate acestea, parcă pe un alt tărâm. Poate în Ţara Minunilor, precum Alice, eroina lui Lewis Carrol? 
  
Atmosferă romantică, acorduri suave de pian, baloane colorate, lumini difuze împrăştiate din lămpi şi candelabre, partituri din abecedarul pianiştilor – Maria Cernovodeanu şi Czerny, Anna Magdalena Bach, – studii de pian, şampanie, cafea bună, pereţi drapaţi în mătăsuri, poezie, muzică, intimitate. Şi un primar de nota zece. Sosit nu în investitura oficială, ci în calitate de prieten al Poeziei şi al Muzicii. Susţinător de proiect cultural. În plus, o actriţă remarcabilă, care a recitat din noua Antologie (a treia) – cuprinzând 55 de autori de poezie din familia numeroasă a cenaclierilor online Lira21, păstorită de poeta Cristina Ştefan. Carte lansată în 8 iunie curent, la Salonul de piane din strada Lucreţiu Pătrăşcanu nr. 2, în cadrul proiectului „Educaţia prin cultură” – care are drept obiectiv principal – acela de a dezvolta abilităţi şi deprinderi comportamentale pentru o mai bună relaţionare a tinerilor în societate, prin punerea în contact a tinerilor cu universul poeziei şi picturii locale. 
  
Salonul de piane – loc emblematic al Bacăului, inspirator de eleganţă şi generozitate, un loc cum n-am mai văzut nicăieri în peregrinările mele, o oază de muzică şi poezie, aparţinând doamnei Mioara Iacob, un loc de respiro în centrul oraşului ticsit de maşini, aglomeraţie, magazine, zgomot, farmacii şi firme particulare. Un loc de respirat aerul proaspăt al Frumuseţii care va salva lumea. 
  
Interferenţă a artelor: poezie, muzică, teatru, pictură. 
  
Asociaţia „Mutatis mutandis” – unul din partenerii de proiect având ca emblemă: „să schimbăm ceea ce este de schimbat”. Şi cine ştie mai bine ce trebuie schimbat decât tinerii? Ei vin cu idei originale şi le pun în aplicare prin activităţile desfăşurate sub generricul „Reuşim împreună”. 
  
Ce poate fi mai frumos, mai elegant, mai înălţător? 
  
Schimbarea în bine a individului – prioritate a Asociaţiei Mutatis Mutandis vizează: programe de dezvoltare personală; cursuri; conferinţe; consiliere on-line; consiliere psihologică; dar şi schimbarea mentalităţii colective a comunităţii, prin: consultanţă şi scriere de proiecte; sondaje de opinie şi tehnici de cercetare calitativă; analiză şi scriere de politici publice; parteneriate internaţionale ş.a. 
  
Educaţie şi cultură – două componente ale dezvoltării armonioase a tinerilor. Fără acestea, omul ar fi unilateral dezvoltat. Sensibilizarea cu privire la Frumos, Adevărat, Autentic, motivarea la Dialog şi la Lectură şi formarea unui public interesat de Artă, Literatură, Filozofie, pe care şi le-a propus Proiectul Educaţia prin Cultură, prinde viaţă pe zi ce trece, cu fiecare nouă manifestare dedicată acestor nobile scopuri. 
  
Am asistat, mută de emoţie la una din aceste manifestări cultural-artistice şi anume, lansarea Antologiei Cenaclului literar băcăuan Lira 21, fondat în anul 2009 de către poeta Cristina Ştefan, vicepreşedintă a Ligii Scriitorilor din România, cenaclu care are în momentul de faţă peste 250 de membri, creatori de literatură şi artă din Bacău dar şi din ţară şi străinătate. Poate fi accesat la adresa electronică: www.lira21.ro 
  
Am văzut tineri frumoşi, tineri reuşiţi, sensibili, deştepţi, care au preocupări artistice. Am stat de vorbă cu ei, ne-am împrietenit, ne-am fotografiat împreună. 
  
Antologia numită: „A treia carte. Poezii” – selecţie de Cristina Ştefan, carte editată cu sprijinul Primăriei Bacău în cadrul programului Asociaţiei Mutatis Mutandis „Educaţie prin cultură între mărturii trecute (Nicu Enea) şi prezente (Cenaclul Lira21)”, apărută la Editura Art Book, iunie 2012 a beneficiat de o contribuţie substanţială a graficienilor: Dionis Puşcuţă, Aurel Stanciu; Ştefan Suditu; Costel Tănăsache; Iulia Filimon; Daniela Gaftea, Ştefan Tistu; Raluca Andrei; Simona Burdulea; Adelina Burduz; Andrei Ionuţ Tudor; Ana Burduja; Ştefan Mario Grosu; Mădălin George Cobuz; Bianca Budău; Andreea Culbece; Delia Isidora Florică; Luiza Raluca Blaj; Mădălina Jora; Ioan Burlacu; Liliana Dumitriu; Cosmin Istudor; Liviu Nedelcu; Ionel Cuculiuc; Dumitru Macovei; Marius Crăiţă; Geanina Ivu; Silvia Tiperciuc; Rodica Vasiliu – toţi aceşti artişti au surprins magistral în culoare, ceea ce autorii antologiei au mărturisit în Cuvânt. 
  
Poeţi, scriitori, editori, cititori îndrăgostiţi de Cuvânt bun adevărat, comuniuni freatice pe căile neştiute, misterioase şi aproape miraculoase ale Poeziei, îmbrăţişări, strângeri de mână afectuoase, prietenii legate instantaneu sau menţinute pe forumuri ori pe messenger, modalităţi de comunicare cu oameni de toate vârstele, profesiile şi condiţiile, ateliere de creaţie şi atelierul Cenaclului Lira 21. Toate acestea converg spre singurul scop înalt care îi animă pe toţi liriştii: acela de a ajunge la perfecţiune, prin propriile mijloace artistice, fiecare după datul propriu. 
  
Proiectele comune, cum sunt: antologiile de versuri, lansările de carte ale unor autori, vernisajele de expoziţii, întâlnirile periodice la Bucureşti, la Biblioteca Metropolitană, cu prilejul Zilei Internaţionale a Poeziei şi alte ocazii speciale îţi conferă sentimentul APARTENENŢEI la o grupare în care rivalităţile, invidiile, certurile, nu au rost. Controversele sunt constructive şi au drept scop perfecţiunea prin Cuvânt şi Artă în general. 
  
Numele Cenaclului Lira 21 este o garanţie sigură pentru aspirantul la Poezie, pentru viitoarea falangă de autori, ale căror destine literar-artistice se construiesc pe această platformă virtuală. 
  
Şi nu în zadar, pentru că, din această pepinieră de autori, au ieşit deja condeie care s-au impus în literatură şi al căror nume a devenit deja notoriu. 
  
Ceea ce nu e puţin. 
  
Toate aceste merite se datoresc poetei Cristina Ştefan, care a reuşit să focalizeze în jurul ei, ca într-un rug de Lumină, spirite frumoase şi generoase care şi-au dedicat viaţa visului lor: de a deveni scriitori şi poeţi, într-o lume care pune prea puţin preţ pe cele spirituale. Dar lupta şi munca lor este cu atât mai vrednică de admiraţie, cu cât drumul e mai anevoios şi piedicile sunt mai mari. 
  
„A treia carte. Poezii”, Antologia selectată de Cristina Ştefan – este o dovadă a faptului că spiritul românului nu cunoaşte graniţe, nici oprelişti şi triumfă în orice situaţii. 
  
Acest lucru s-a simţit pe viu, în cele câteva ceasuri de tihnă lirico-muzicală de la Salonul de piane, în ziua binecuvântată de 8 iunie 2012. 
  
Mulţumim organizatorilor acestui eveniment de excepţie, care s-au străduit să creeze acea atmosferă propice desfăşurării în chip şi spirit a Poeziei contemporane. Adică a fenomenului cunoscut sub numele de Lira21. 
  
CEZARINA ADAMESCU, 
  
redactor Agero-Stuttgart, membră a USR – Filiala Bacău 
  
9 iunie 2012 
  
Referinţă Bibliografică:
COMUNIUNI DE SPIRIT. SALONUL DE PIANE ŞI FRUMUSEŢEA CARE VA SALVA LUMEA / Cezarina Adamescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 527, Anul II, 10 iunie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Cezarina Adamescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cezarina Adamescu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!