CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Versuri > Minipoeme > Haiku >  


Autor: Valeria Iacob Tamaş         Publicat în: Ediţia nr. 355 din 21 decembrie 2011        Toate Articolele Autorului

Comentarii haiku, Corneliu Traian Atanasiu

 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

afară cerne -  

bunica iar cârpeşte  

ochiuri din sită  

 

Doina Bogdan Wurm  

 

De la bun început te răpeşte atmosfera poemului. Iarna nu e doar o glumă meteo televizată sau o ţîfnă a civilizaţiei căreia i s-au gripat pentru o vreme rotiţele. Un episod oarecare din multele care se succed în viaţa agitată a metropolelor ce se căznesc să domine şi să supună natura.  

 

Iarna e aşezată, stabilă, durabilă. Nimic nu o grăbeşte şi nici n-o lichidează. Se instalează statornic şi – cerne. Domol sau vremuind avan. Există un respect reciproc între anotimp şi om: e vremea cînd gospodarul are cămara plină, nutreţ destul şi lemne suficiente pînă-n primăvară. Îi e destul să facă o pîrtie prin ogradă pînă la acareturi. În rest, se odihneşte pe cuptor. Femeia mai roboteşte la război şi mai cîrpeşte lucrurile. Vremea vremuieşte fără să-l încurce pe om şi omului nu-i trece nicicum prin cap că ar trebui s-o aservească.  

 

În acest climat, metafora, ce părea tocită, îşi recapătă toată forţa originară – zăpada este mai mult ca sigur cernută printr-un ciur cu sita cînd foarte fină, cînd cu ochiurile decalibrate de cine ştie ce năzbîtii cereşti. Bunica, inspirată de urgia de-afară, îşi face treaba, convinsă poate că, dacă mălaiul ei se va cerne mai mărut, şi-acolo sus cineva, punîndu-şi ochelarii, va găsi timp să cîrpească sita cerească.  

 

Impresia mea este că poemul nu ne sugerează doar că a cerne este unul şi acelaşi lucru pe pămînt şi în ceruri, ci ne insuflă o anume încredere în faptul că toate sînt oarecum bine făcute şi în puterea celor ce se învrdenicesc cu ele. Că nimic nu este de nerecuperat dacă pui mîna pe ac şi cîrpeşti. Simt aici o scurtă recuperare a acelei lumi de poveşti şi doine, ghicitori, eresuri, […] abia-nţelese, pline de-nţelesuri, o clipă în care iese din muţeniegura dulce-a altor vremuri.  

 

Există o stîngăcie de exprimare. În loc de bunica iar cîrpeşte ochiuri din sită, eu aş fi zis, mai cursiv (cu riscul cacofoniei), bunica cîrpeşte din nou sita ruptă.  

Referinţă Bibliografică:
Comentarii haiku, Corneliu Traian Atanasiu / Valeria Iacob Tamaş : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 355, Anul I, 21 decembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Valeria Iacob Tamaş : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Valeria Iacob Tamaş
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.



 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTOR



FLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!