AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Comemorari >  COLONELUL PROF. GRIGORE DOMINTE A PLECAT LA CER
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

Ne-a părăsit Grigore Dominte, colonelul şi totodată profesorul cu o carieră didactică inedită, desfăşurată în cel mai delicat sistem de educaţie, anume în şcolile de corecţie ale Ministerului de Interne din timpul regimului încheiat în decembrie 1989.  

 

Deşi absolvent al Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii din Bucureşti, sectia Arheologie, întâmplarea, pe care Sadoveanu o numeşte „cel mai tainic şi mai iscusit meşter al lui Dumnezeu”, i-a îndrumat paşii către un sector profesional cu nevoi pedagogice speciale. Cum a făcut-o ucenicul acesta tainic, aflat în slujba Tatălui Ceresc? Cu mijloacele omeneşti ale trăitorilor vremii. Proaspătul absolvent de istorie a primit repartiţie pe un post de muzeograf, care...nu exista. Sau, mai degrabă, era ţinut rezervat pentru un candidat „cu pile”. În asemenea situaţie, aspirantul la o slujbă justificată de studiile sale superioare a trebuit să aleagă între un post de profesor într-un sătuc cu tren, dar fără gară, şi un post de profesor la o...închisoare. Are dreptate Sadoveanu. Aici e mâna Atotputernicului. Altfel, cum poţi găsi un raţionament omenesc la frecvenţa închisorii în viaţa acestui om, fără a exista pentru aceasta motivaţia firească, legată de instituţia mult damnată? Probabil, lagărele naziste din timpul copilăriei (vezi odiseia copiilor Dominte în lagărele de la Dachau şi Erfurt din articolele semnate de autorul demersului de faţă în Confluente Romaneşti) au fost preludiul pentru ceea ce i-a rezervat soarta acestui misionar special al Proiectantului de destine. În respectivele lagăre l-a călit, i-a evaluat şi omologat forţa interioară pentru misiunea ce i-a programat-o acestui Macarenko al nostru: o viaţă (o covârşitoare parte a ei) închinată reeducării a mii de copii vagabonzi din şcolile de corecţie.  

 

Dincolo de exerciţiul meu de misticism, destinul lui Grigore Dominte, într-o primă parte a sa, e demn de a rămâne drept „caz particular” în memoria neamului nostru pentru că, într-o anume parte a sa (a destinului), Grigore Dominte, prin copilul de demult, simbolizează pentru Romania victima precoce a fascismului. Prin rememorarea în cărţile scrise la vârsta senectuţii a dramei sale timpurii (împărtăşită cu cei trei fraţi ai săi), Grigore Dominte ne furnizează, în calitate de victimă, un caz edificator de crimă împotriva umanităţii, provocată de politicienii Lumii, cei vinovaţi de declanşarea celui de al Doilea Război Mondial, şi săvârşită de acei monştri ai ororilor aşa-zis colaterale războiului, dincolo de identitatea naţională a victimei. Aşadar, cazul copiilor Dominte din Soci (Iaşi) ne arată că n-a fost neapărat nevoie să fii circumcis, ca să împărtăşeşti soarta neamului condamnat de Hitler, neamul care se identifica prin acest semn masculin.  

 

Apoi, într-o altă parte a destinului său forţa morală a normalistului asistat social de stat, a studentului de la arheologie care supravieţuia prestând munci umilitoare în pieţele Bucureştiului, a profesorului cu toate gradele didactice obţinute şi a directorului puternic motivat de la şcolile de minori vagabonzi şi delincvenţi, respectiv a ofiţerului de Interne incoruptibil din judiciar (în ultimul deceniu de activitate, după desfiinţarea şcolilor de corecţie) justifică să ne amintim de Grigore Dominte ca de un personaj al secolului XX scos din anonimat de el însuşi prin nevoia de recurs la memorie, de recurs la istorie.  

 

Cărţile de memorii ale profesorului colonel Grigore Dominte, scrise într-un impuls premonitoriu, în ultimii cinci ani de viaţă, au valenţe extrapersonale, nu sunt doar cărţi „de familie” scrise pentru nepoţii şi strănepoţii săi. Ele, cărţile semnate de Grigore Dominte, sunt echivalentul unui veritabil vernisaj al unui zugrav inedit care, cu ajutorul unui penel debutant în breaslă, surprinde crud de realist, ca fond pentru ipostazele autoportretului pe care şi-l dedică, contextul social-politic al existenţei sale tumultuoase. Sunt cărţile unui om căruia i-a fost dat să trăiască în cele trei dictaturi succesive ale României din ultimul secol al celui de-al doilea mileniu. Pe primele două, desigur, le-a trăit în inocenţa copilăriei sale „fără copilărie”, dar pe ultima, aflăm citindu-le, a trăit-o într-o luciditate expresă. Cu ochii sufletului şi ai minţii cumplit de deschişi. Cu aceeaşi montare zeloasă scrutează, din foişorul său de veghe târzie, şi lunga perioadă de tranziţie postcomunistă. Cu abilitatea unui memorialist consacrat, strecoară observaţiile sale critice, referitoare la actuala etapă istorică (încă în tranziţie) a societăţii româneşti, în contextul celor care descriu jumătatea trăită atât de intens a secolului abia încheiat.  

 

Experienţele sale precoce de deportat în lagărele hitleriste zguduie din toată fiinţa cititorul, iar cele ale adolescentului şi ale adultului angajează o diversitate considerabilă de aspecte ale societăţii „multilateral dezvoltate”, perioadă aflată sub atâtea „lupe”, fără a avea însă certitudini că aceste instrumente, aparent din inventarul fizicii, au parametrii corespunzători legilor opticii. Grigore Dominte, însă, e un „operator” pe ale cărui instrumente putem conta. Curajul concluziilor categorice afirmate în scris, fie ele personale, deci subiective, evidenţiază un alt element de inventar din natura personalităţii lui Grigore Dominte, atribut care l-a extras definitiv din masa comună a contemporanilor săi.  

 

Verbele care însoţesc numele Grigore Dominte se vor conjuga de-acum doar la timpul trecut. Cei din Mirosloveşti (comuna sa natală, al cărei Cetaţean de Onoare este) îl vom simţi mereu însă, în inimile noastre, la timpul prezent.  

 

 

 

Referinţă Bibliografică:
COLONELUL PROF. GRIGORE DOMINTE A PLECAT LA CER / Gheorghe Pârlea : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 627, Anul II, 18 septembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Gheorghe Pârlea : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gheorghe Pârlea
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!