CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 253 din 10 septembrie 2011        Toate Articolele Autorului

CLISURA DUNĂRII – file din istoria ocrotirii sănătăţii II
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
          INCURSIUNE ÎN ISTORIE
 
  Oraşul Moldova Noua a devenit din anii 1960 un centru minier al cuprului ceea ce a făcut ca dezvoltarea zonei să ia amploare până în anii 1990 când producţia de cupru a început să scadă vertiginos.
Autorul lucrării mai sus menţionate arată că în anul 1927 se construieşte primul spital, strict necesar pentru această parte de ţară foarte izolată. Dar acesta nu va mai face faţă cerinţelor din anii amintiţi (1960-1975) avându-se în vedere dezvoltarea vertiginoasă a întreprinderii miniere, cât şi ale şantierelor din oraş, ajungându-se în perioadele de vârf la circa 15.000 salariaţi.
În anul 1969 începe construcţia unui spital orăşenesc cu o capacitate de 200-300 paturi, ce va fi dat în folosinţă la 9 iulie 1976, primul director fiind numit însuşi autorul acestei cărţi, dr. Ioan NISTORAN, funcţie ce a deţinut-o peste 25 ani.
La Spitaluldin Moldova Nouă au funcţionat de a lungul anilor mulţi medici care nu erau din Clisura Dunării. În 1939 venea aici medicul chirurg militar Pius BRÂNZEU cunoscut şi ca un reputat şahist. Lista medicilor veniţi în zonă este destul de consistentă voi enumera câţiva; dr. Martin SLOVENSKI şi dr. Veronica POPOV internişti. Dr. Gheorghe GAMBER, dr. Mircea BUTNARU, dr. Emil CABA, dr. Iosif SZUCSIK şi dr. Romeo DUMITRESCU medici chirurgi. Dr. Nicolae CRIŞAN psihiatru, dr. Constantin PĂTRUCĂ ginecolog, dr. Eugen POŞIAR nutriţionist.
Aceşti medici indiferent de specialitatea avută şi-au adus contruibuţia la menţinerea stării de sănătate a populaţiei din zonă urcând pe treptele ierarhice ale specialităţilor respective.
De remarcat rămânerea în Moldova Nouă prin adopţie a medicilor: dr. Victor MIHALCA specialitatea chirurgie împreună cu soţia sa farmacista Eugenia MIHALCA. Dr. Erich GION radiolog cu soţia sa Graţiana GION, farmacistă, veniţi din judeţul Timiş. Dr. Elisabeta MOZA născută Moţiu, dr. Maria CÂMPIAN născută Puşcaşiu şi dr. Lia Mariana NISTORAN, medici pediatri. Dr. Ioan GUGA ginecolog şi dr. Ioan LOOR internist, veniţi din Oraviţa; Dr. Octavian CENDA medicina muncii venit din Bucureşti. Dr. Maria NISTORAN născută Alexandriuc, medicină generală venită din judeţul Suceava.
Astfel într-o zonă izolată, la 100 km. De Orşova şi 110 km. de Reşiţa reşedinţa judeţului Caraş-Severin aceşti medici şi-au sacrificat multe vise, şi au rămas pentru ca sănătatea din Clisura Dunării să aibă standarde mai ridicate.
 
Referinţă Bibliografică:
CLISURA DUNĂRII – file din istoria ocrotirii sănătăţii II / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 253, Anul I, 10 septembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!