CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Impresii >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 671 din 01 noiembrie 2012        Toate Articolele Autorului

CLISURA DUNĂRII ACTUALĂ ŞI VECHE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

CLISURA DUNĂRII ACTUALĂ ŞI VECHE  

 

Clisura Dunării e o dimensiune a marelui fluviu, cred că încă e nemăsurată! Am ajuns la Moldova Nouă în anul 1966 aşa cum am mai spus, dar nu am perceput multă vreme unde mă aflu. Când am întrat în ultima clasă de liceu în anul 1971 la ora de geografie a României prin distinsa profesoară Elisabeta MIHĂILESCU am început să descopăr o altfel de geografie; cea reală. Am început să cunosc oameni ai Clisurii printre care pe Stevan SIMICI absolvent al Liceului de marină de la Orşova cu brevet de pilot de Dunăre, dar şi un pasionat de istorie. Primul drum pe malul Dunării l-am făcut în decembrie 1966 când a trebuit să vin de la Orşova la Moldova Nouă în caroseria unui camion Skoda peste lemnele de mină pe care le transporta. Norocul meu a fost că în acea zi era un timp frumos şi nu prea frig. De la înălţimea lemnelor din lada camionului am reuşit să văd marele fluviu, dar şi malurile sale cu măreţia munţilor de piatră care au rezistat mileniilor trecute peste ei. Am locuit o perioadă în localitatea Coronini, până după 1990 numită Pescari, astfel că am colindat prin locuri de unde vedeam Dunărea de pe înălţimile munţilor de piatră. Pipăiam cu piciorul drumul încă de piatră spartă aşa zisul şoatăr, la care lucrau mulţi muncitori. Aveam să cunosc frumuseţea peşterii Gaura cu Muscă, locul unde s-ar fi ascuns acel balaur urmărit de viteazul Iovan Iorgovan, dar şi locul de pripas al muştei columbace. La baza acestei peşteri există un izvor cu apă potabilă care însă a început să-şi piardă calităţile din cauze încă neelucidate.  

Mergeam în zilele de vară la plaja deschisă de pe malul Dunării, căci în acea vreme barajul hidrocentralei Porţile de Fier încă nu era terminat şi astfel celebra stâncă Babacaia era dezgolita de lipsa apei, astfel se vedea în totalitate în verile secetoase.  

Drumul de la Pescari la Moldova Veche era străjuit de imenşi duzi pe ambele părţi ale drumului care pe câţiva kilometri buni era în linie dreaptă.  

Când am venit la Moldova Nouă am văzut viile UDR-ului care acum erau ale gostatului, dar se mai găsea renumitul vin Frunză de tei vândut în bufetele şi restaurantele locale, dar şi prin alte părţi ale României ca o raritate. Acum pe acele dealuri este păşune comunală putându-se vedea încă delimitările parcelelor cu viţă de vie altădată.  

Prin anii 1975 am trimis către primarul de atunci al oraşului Moldova Nouă, tovarăşul Gheorghe DAMIAN o propunere prin care arătam că ar fi bine ca drumul să aibă o variantă directă cu oraşul Moldova Noua. Acest proiect avea să se realizeze atunci când s-a inaugurat noua uzină de preparare din dealul Golgotei şi era necesar un iaz de stocare a şlemului rezultat de la noua uzină. Vechiul drum cu duzi avea să dispară, cât şi multe terenuri agricole ale locuitorilor din Moldova Veche şi Pescari – actual Coronini, dar şi multe hectare de viţă de vie pe care la ora actuală tronează iazul cu şlem de la Tăuşani, care dă bătăi de cap autorităţilor pentru poluarea care o răspândeşte în zonă.  

Referinţă Bibliografică:
CLISURA DUNĂRII ACTUALĂ ŞI VECHE / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 671, Anul II, 01 noiembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!