CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Cezarina Adamescu         Publicat în: Ediţia nr. 467 din 11 aprilie 2012        Toate Articolele Autorului

CLIPA CÂND TIMPUL DEVINE LUMINĂ - meditaţie pascală - CEZARINA ADAMESCU
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
MEDITAŢII PASCALE 
  
CLIPA CÂND TIMPUL DEVINE LUMINĂ 
  
„Eu am fost mort, dar acum trăiesc ... şi am putere 
  
asupra morţii”. 
  
(Apoc. 1,17-18) 
  
„În inima fiecărui om există un GOL care are formă de Dumnezeu” – spunea filozoful Blaise Pascal. 
  
În zadar vom încerca să umplem acest gol cu altceva. Până Dumnezeu nu va veni să locuiască în inima noastră, nu ne vom umple de mulţumire şi de pace. E un altfel de a spune, ca şi Sfântul Augustin: „Ne-ai creat pentru Tine, Doamne, şi neliniştită este inima noastră până când nu se va odihni în Tine”. 
  
Prilej pentru noi de a ne aduce aminte de suferinţa supremă prin care El trebuie să treacă pentru a ne da nouă suprema fericire, ceea ce a fost recunoscut de către teologie drept „admirabilul schimb” – „Isus s-a făcut păcat pentru noi şi a fost făcut perfect prin suferinţă” (Evrei 2,10). 
  
Un posibil reflex din partea omului faţă de acest „Admirabil schimb” – este: să primeşti ură şi să reverşi iubire. 
  
Dacă sfinţii au putut, de ce n-am putea şi noi? Iată un minunat prilej de reflecţie – o Lumină de Gând şi o Lumină de Inimă, în acest timp de har şi de întoarcere la Dumnezeu. 
  
Tăcerea strălucitoare a Postului ne oferă un prilej de introspecţie, de rugăciune, de meditaţie, de lucrare-împreună, când şi timpul parcă încremeneşte într-o extază de heruvi şi serafi. 
  
Înveliţi în tăcerea albastrului divin ca-ntr-o zăpadă ce cade în sus, pregustăm sărbătoarea Crucii prin care a venit bucuria în lume. Crucea noastră, cea personală ca şi aceea a aproapelui nostru, pe care trebuie să ne-o asumăm, deopotrivă. Este răspunsul nostru, disponibilitatea noastră de jertfă, pentru că jertfa este darul lui Dumnezeu şi face ea însăşi parte din pregustarea Învierii Domnului nostru Iisus Hristos. 
  
Să nu pregetăm a ne pregăti drumul nostru de Înviere împreună cu aproapele. Să deschidem larg uşile cămării sufleteşti, unde mai sunt, desigur, provizii suficiente pentru a le împărţi fără drămuire, celor dispuşi să primească şi uneori, chiar celor dispuşi să refuze darul nostru. Darul nostru, pe care, de fapt, în facem lui Iisus Hristos. 
  
Şi-n timp ce imaginea Crucii se proiectează în sufletul nostru, un pod înmiresmat de dragoste şi de solidaritate creştină se întinde peste oceanul de indiferenţă şi solitudine. 
  
Grigore Vieru spunea la un moment dat: „Îmi vine să strig ca poetul:/ Stingeţi luminile să se vadă Lumina./ Până să se vadă Lumina trece viaţa”. 
  
Să nu lăsăm să treacă neobservată pe lângă noi viaţa, „singura ocazie pe lumea asta”, după expresia unei poete poloneze, tot aşteptând cu mâinile încrucişate să vină Lumina şi confundând-o uneori cu falsele sclipiri care nu fac altceva decât să te orbească, să-ţi năucească privirea. 
  
Adevărata Lumină mângâie, nu orbeşte şi ea nu este vizibilă decât de la înălţimea Crucii. Crucea noastră din care se revarsă un şuvoi de lumini de gând, un şuvoi de cuvinte şi sunete line. 
  
Cuvântul luminează, sfinţeşte, curăţă. E ceva ce rămâne, chiar dacă noi vom uita. Este „vuietul Duhului” – în sufletul creştin, care nu ştim încotro suflă şi de unde vine. Vuietul Duhului revărsat în râuri de apă vie, în fiinţa celor ce vor crede; condiţia esenţială a intrării în Împărăţie: „Adevărat, adevărat îţi spun că, dacă nu se naşte cineva din apă şi din Duh, nu poate să intre în Împărăţia Cerurilor” (Ioan 3,5). 
  
Este acelaşi vuiet care s-a auzit la pogorârea Duhului Sfânt, sub formă de limbi de foc în ziua Cinzecimii: „Deodată a venit din cer un sunet ca vâjâitul unui vânt puternic şi a umplut toată casa unde şedeau ei.” (Fapte 2,2). 
  
Vuietul Duhului se aude când Biserica, prin cuvânt şi cântec îl vesteşte pe Acela care a venit în lume ca s-o mântuiască. 
  
Să învăţăm să ascultăm cu multă luare aminte vuietul Duhului pogorât în noi înşine, să încercăm să-i percepem suflarea, în cele mai mici adieri, ca să aflăm ce vrea Dumnezeu de la noi. 
  
Să luăm aminte la acel „ceva” pe care l-a pus Dumnezeu în noi şi pe care acum, îl cere de la noi. Vuietul Duhului trebuie să aducă roade în noi, roade de credinţă, din seminţe de iubire. 
  
Viaţa creştină este o viaţă de rod. Mlădiţa care nu aduce roadă este tăiată şi aruncată în foc. (Parabola smochinului neroditor, Mt. 21, 18-22 şi Mc. 11, 12-14). 
  
Să facem în aşa fel ca la sunetul Duhului în noi, să dăm roade vrednice. Iar timpul smochinelor să fie un timp nelimitat, neîncorsetat, să fie continuu, fără sincope, fără pauze şi răgazuri. 
  
A percepe vuietul Duhului înseamnă a recepta chemarea divină, timpul în care poţi spune: „M-ai chemat? Iată-mă, Doamne!” 
  
După chipul şi asemănarea Domnului să fim şi noi. Să fim odihnitori de oameni ca Sfântul Filimon despre care Sfântul Apostol Pavel a zis: „Odihneşte inima mea” – cerându-i lui Onisim în scrisoarea sa: „Primeşte-l pe el cum m-ai primit pe mine. Ţi-l trimit pe el chiar inima mea.” (Fil. 1,17 şi Fil. 1,12). 
  
Aşadar, credinţa noastră să fie fericitoare de suflet şi odihnitoare de oameni. În ea să-şi găsească sporul vieţii şi a credinţei, aproape nostru. 
  
O dată cu Învierea Domnului nostru Iisus Hristos să ne cercetăm îndeaproape cu versurile lui Vasile Militaru: „Dar vai, în suflet ţi-a-nviat Hristos?/ Măcar acum te simţi mai bun, mai blând?” 
  
CEZARINA ADAMESCU, AGERO 
  
Miercurea Sfântă, 2012 
  
Referinţă Bibliografică:
CLIPA CÂND TIMPUL DEVINE LUMINĂ - meditaţie pascală - CEZARINA ADAMESCU / Cezarina Adamescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 467, Anul II, 11 aprilie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Cezarina Adamescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cezarina Adamescu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!