Confluenţe Literare: FrontPage
CONFLUENŢE LITERARE

CONFLUENŢE LITERARE
ISSN 2359-7593
ISSN-L 2359-7593
BUCUREŞTI, ROMÂNIA


AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Home > Impact > Vocatii >  


Autor: Octavian Lupu         Publicat în: Ediţia nr. 15 din 15 ianuarie 2011        Toate Articolele Autorului

Clericii spun ca teoria evolutionista este valabila; in curand si ateismul va fi crestin?
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
 
 
Poate fi ateismul crestin?O ştire interesantă a fost publicată de mai toate revistele şi agenţiile de presă cu privire la scuzele adresate de către Biserica Anglicană cu privire la respingerea teoriei evoluţioniste. Acest demers face parte dintr-o suită de astfel de acţiuni destinate îmbunătăţirii imaginii bisericii pe de o parte, iar în acelaşi timp pentru armonizarea dintre două domenii aflate aparent în conflict: ştiinţa şi religia.  
 
Dezbaterea nu este nouă, ci ea continuă de mai multe secole, balanţa înclinând către o parte sau alta în funcţie de circumstanţele istorice. Nu este nimic rău să îţi ceri scuze atunci când ai greşit, fiindcă un astfel de gest vorbeşte totuşi despre bunăvoinţa celui care a comis greşeala.  
 
Este chiar bine să existe astfel de mărturisiri publice din partea corpurilor religioase, atunci când situaţia o impune. Şi este posibil ca scuzele adresate de Biserica Anglicană să fie justificate. Dar în orice caz este necesară stabilirea unei distincţii clare între două lucruri total diferite. Pe de o parte, este normal ca Biserica Angliei să îşi ceară scuze pentru un comportament necorespunzător manifestat acum peste 200 de ani faţă de Charles Darwin şi lucrările publicate de el, care au dovedit un spirit răuvoitor, ostil faţă de părerile altui om. În fond s-a greşit faţă de un om, prin faptul că nu i s-a recunoscut dreptul la liberă exprimare.  
 
Dar pe de altă parte, nu este normal ca o biserică creştină să îşi ceară scuze că nu a acceptat şi adoptat teoria evoluţionistă. În acest sens, comunicatul Bisericii Anglicane nu face o distincţie clară şi pare să spună că această teorie este compatibilă cu religia în general şi cu creştinismul în particular.  
 
Nu vom putea estima niciodată răul comis prin aplicarea fără discernământ a teoriilor evoluţioniste în societate şi în cercetarea ştiinţifică. Într-un timp al cunoaşterii şi raţiunii, cel puţin la modul declarat, este bine să fim prudenţi când dăm statut de dogmă unei teorii sau alteia. Reinventarea evului mediu se produce ori de câte ori devenim slujitorii unei teorii la modă, din raţiuni mai mult sau mai puţin justificate.  
 
Evoluţionismul exclude religia în întregime, nelăsând loc pentru un Creator care a adus la existenţă „cerurile şi pământul” şi tot ce se află în ele. Chiar Charles Darwin, autorul acestei teorii, a abandonat credinţa în Dumnezeu de îndată ce a început să îi vadă implicaţiile. Într-o notă de jurnal el declara astfel: „Îmi este din ce în ce mai dificil, oricât de mult mi-aş forţa imaginaţia, să pot inventa dovezi suficiente care să mă convingă (despre credinţa în Dumnezeu n.a.). Astfel, necredinţa m-a cuprins încetul cu încetul, pentru ca în final să devină deplină”.  
 
Oricine îmbrăţişează evoluţionismul ajunge în scurt timp să trăiască această experienţă nefericită a lui Charles Darwin, care nu este altceva decât un caz clasic în variantă modernă a ceea ce Scriptura numeşte „apostazie” sau pierderea credinţei. Fără această teorie, ateismului i-ar lipsi un bastion ideologic redutabil, pe care să îl ridice împotriva credinţei în Dumnezeu.  
 
Dat fiind acest lucru, eu cred că nici un corp bisericesc nu ar trebui să îşi ceară scuze că nu acceptă evoluţionismul, fiindcă nu există nici un fel de evoluţionism creştin. Sau poate în curând, bisericile îşi vor cere scuze fiindcă nu acceptă ateismul ca fiind în armonie cu religia? Şi cine ştie, dacă nu cumva în curând ateismul va deveni religios sau poate, chiar creştin?  
 
Nu ne-ar mira acest lucru, fiindcă ştim că principiul rău poate să se îmbrace în „haine de lumină”, atunci când îi serveşte scopului său. Dacă nu a putut să distrugă prin forţă credinţă în Dumnezeu, atunci şansa este de a o contamina cu spiritul său. O necredinţă religioasă ar fi cu adevărat capodopera secolului XXI! Ceva la care niciodată patriarhii, profeţii sau apostolii nu s-ar fi gândit. Şi poate chiar nici Hristos nu s-a gândit că ar fi posibilă o astfel de împăcare între întuneric şi lumină la două mii de ani după crucea Sa!  
 
 
Referinţă Bibliografică:
Clericii spun ca teoria evolutionista este valabila; in curand si ateismul va fi crestin? / Octavian Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 15, Anul I, 15 ianuarie 2011, Bucureşti, România.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Octavian Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Octavian Lupu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!