CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Povestiri >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 737 din 06 ianuarie 2013        Toate Articolele Autorului

Ciclul TUNICA SI SUMAN: SEARA DE TEATRU
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

18 SEARA DE TEATRU  

 

După ce s-a întors Suman în camera lui a rămas pe marginea patului gânditor, de parcă trebuia să meargă în jurul lumii nu la teatru. Nu se dumirea de ce voia militarul să-l ducă la teatru? Nu era lămurit nici cu purtarea neaşteptat de tandră a Cocuţei? Un eveniment se produsese totuşi! Dacă până acum cei doi tineri se întâlneau ocazional şi se cam fereau de ochii celorlalţi, acum fata trăsese perdelele care le ascundeau prietenia. Împotriva tuturor celor petrecute viaţa lui Suman era normală, dar începuse fără vreun motiv anume să se uite mai des în oglindă, îşi potrivea mai cu atenţie ţinuta, având grijă să fie întotdeauna curăţel. Au sesizat asta cei cu care lua masa la cantina brigăzii, căci aici serveau masa tot felul de funcţionari de la sfatul popular sau de la gostat. Cineva chiar l-a întrebat ce s-a întâmplat cu el? Începuse să aibă chiar bani de buzunar cum se spune, dar nu cheltuia decât strictul necesar. În camera unde locuia acum putea să-şi păstreze hainele curate şi se schimba când mergea la grajd. Aici primise un halat mai vechi dar mereu curat. Asta a sesizat şi Cocuţa care era foarte bucuroasă în adâncul sufletului, cum avea să-i mărturisească chiar lui Suman. Băiatul se gândea cum avea să fie la teatru? Pe de altă parte Cocuţa se pregătea cu intensitate pentru cum va arăta la spectacolul de la teatru. Seara venea la camera lui Suman şi discutau despre asta ca despre un mare eveniment. L-a chemat pe Suman acasă la nea Ilie şi de aici în camera ei, să-i arate cu ce se va îmbrăca la spectacol. Avea o rochie uni dintr-o stofă fină luată de la magazinul cel mare din Ploieşti şi cusută la un atelier pentru dame din oraş. Pantofii negri cu un toc uşor înalt, cu feţe simple fără artificii, o făceau să pară cu adevărat o frumoasă prinţesă. Apoi au mers în camera băiatului şi i-a cerut să-şi îmbrace costumul, cu ghetele în picioare arăta destul de bine. Suman a mers într-o după masă pe la cooperativa de consum şi a cumpărat un frumos fular de mătase care se asorta cu costumul.  

Au stabilit ca sâmbăta fratele Cocuţei să-l aştepte la autogară pe Suman, care urma să sosească cu autobuzul RATA care ajungea la Ploieşti cam pe la ora 16 şi jumătate. Mergând spre centru unde urmau să-i aştepte fata, l-au observat pe Tunică la vitrina unui magazin. S-au uitat îndelung la vitrină şi s-au convins că era cu adevărat Tunică. Acesta intrase ucenic la cooperaţia meşteşugărească care scria firmele magazinelor din Ploieşti. Nu au zăbovit prea mult, căci erau aşteptaţi de Cocuţa. Militarul i-a spus lui Suman cum de a ajuns la biletele de teatru. Fiecare unitate distribuia astfel de bilete şi astfel a cumpărat şi el trei bilete. S-au întâlnit cu fata la o cofetărie din centru şi au plecat spre teatru, căci ora spectacolului se apropia. Ajunşi la teatru puteau aştepta în foaierul teatrului, acolo fiind o cofetărie cu produse dintre cele mai diversificate de patiserie. Paltoanele şi accesoriile au rămas la garderobă de unde au primit un număr inscripţionat cu iniţialele teatrului. Ajunşi în sala de spectacol o plasatoare i-a dus la locurile indicate în bilete. Surpriza cea mare a fost când fratele Cocuţei le-a prezentat-o pe prietena lui. O fată drăguţă care s-a recomandat a fi Maria! Aşa se face că fetele au fost plasate una lângă alta între cei doi bărbaţi. Lângă Suman se nimerise ca să fie chiar colonelul, comandantul fratelui Cocuţei. Acesta era un bărbat bine, venise în uniformă, având şi o soţie pe măsură, adică o femeie frumoasă, despre care se spunea că era deosebit de plină de cultură! Pentru Suman & Cocuţa piesa era ceva inedit, căci nu citiseră nimic despre ea, dar în programul care-l primiseră la intrare contra unui leu se prezenta destul de succint tematica piesei cunoscută din 1938. Băiatul era destul de timorat văzând numai lume bine îmbrăcată şi ordonată în acelaşi timp. Piesa avea multe momente de suspans şi sala aplauda cu dărnicie. În prospect se spunea că însuşi directorul Teatrului de Stat, Toma CARAGIU era distribuit în piesa respectivă. Spectacolul a fost plăcut şi aveau să vorbească mult despre el în familie, dar şi cu fata în particular.  

Referinţă Bibliografică:
Ciclul TUNICA SI SUMAN: SEARA DE TEATRU / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 737, Anul III, 06 ianuarie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!