CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Povestiri >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 728 din 28 decembrie 2012        Toate Articolele Autorului

Ciclul TUNICA SI SUMAN: PREMIEREA
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

10 PREMIEREA  

 

Trecuse ceva vreme de la concursul hipic şi lumea cam uitase evenimentul. Într-o dimineaţă când la grajd se muncea pentru curăţenia totală, apare contabilul Nistor şi-l cheamă pe grăjdarul şef Simonică, îi spune ceva după care pleacă. După plecarea contabilului nea Simonică se apropie de Suman şi-i strânge mâna, apoi îl îmbrăţişează părinteşte de parcă era fiul său. Apoi îi spune că peste trei zile adică sâmbătă la ora 15 este invitat la o şedinţă a conducerii gostatului unde va participa şi un adjunct al ministrului agriculturii. Cu această ocazie se vor înmâna diplome de fruntaşi în producţie mai multor brigăzi din gostat, dar şi muncitorilor viticoli. I-a spus lui Suman că şi el va primi o diplomă şi un premiu din partea ministerului. Băiatul şi-a văzut de treabă în continuare, căci nu ştia ce să creadă despre cele auzite. Cum cărau gunoiul cu roaba la standul amenajat în spatele grajdului se întâlneşte cu brigadierul Bârcă. Acesta i-a spus să golească roaba şi să vină urgent la biroul brigăzii. Suman l-a anunţat pe grăjdarul şef Simonică despre ordinul brigadierului. Simonică nu a comentat şi i-a spus să meargă dacă l-a chemat. La birou avea să se întâlnească cu Nistor contabilul. L-au poftit pe Suman să stea pe un scaun din birou şi l-au întrebat dacă are ceva haine bune? Suman a dat din cap în semn că nu are. Contabilul Nistor l-a luat pe Suman de mână şi i-a spus brigadierului că merge cu el la cooperativa de consum. În drum treceau pe lângă un atelier de croitorie şi au intrat. Contabilul era cunoscut în comună, astfel că de la intrare a fost întâmpinat cu politeţe de şeful atelierului întrebându-l care e motivul vizitei? Contabilul i-a spus direct că are nevoie de un costum complect pentru acest băiat, arătând cu degetul către Suman. Croitorul a întrebat cât de urgent îi trebuie costumul? La care contabilul fără ezitare i-a spus că până mâine. Croitorul a dat să spună ceva, dar până la urmă a acceptat comanda. Imediat Suman a fost măsurat în toate felurile de nu ştia ce se întâmplă cu el. Apoi i-a spus să aleagă din valurile de stofă un model şi o culoare. Cum Suman ezita contabilul a început să-i arate stofele. Până la urmă au găsit o stofă bleumarin care a fost dată unui croitor acesta i-a spus că pe la ora 17 să vină la probă. La ieşire Suman i-a spus contabilului că nu are bani de unde să plătească vestimentaţia nouă. Contabilul a râs copios şi i-a spus că el şi cu brigadierul Bârcă vor plăti costumul. Când a mers la ora indicată la probă, Suman nu ştia ce să creadă! Acolo erau brigadierul şi contabilul aşteptându-l să vadă cum arată băiatul în costum. Când Suman s-a uitat în oglindă aproape că nu se recunoştea. Arăta ca scos din pozele din pereţii croitoriei. Era foarte surprins, dar o bucurie lăuntrică îl cuprinsese şi i-au dat lacrimile. Şeful croitoriei a fost impresionat şi l-a mângâiat pe cap zicându-i că va arăta ca un prinţ.  

A venit sâmbăta şi ora şedinţei. Curtea gostatului era plină de lume de la cele 12 brigăzi. Dintr-un autoturism Volga negru, a apărut şi ministrul adjunct, care a dat mâna cu multă lume, dar a vrut să-l cunoască pe driverul Suman! Directorul gostatului l-a chemat pe brigadierul Bârcă, pe contabilul Nistor şi pe Suman. Adjunctul ministrului l-a luat pe Suman de după cap şi i-a spus; Bravo băiete, primeşte felicitări şi din partea ministerului. Suman se înroşise şi nu ştia ce să mai spună! A reuşit să spună un mulţumesc foarte încet. Şedinţa a fost destul de lungă căci se treceau în revistă realizările gostatului cu cele 12 brigăzi. Adjunctul ministrului i-a felicitat pe conducătorii gostatului, pe brigadieri, dar şi pe toţi muncitorii. La urmă l-a chemat pe brigadierul Bârcă şi i-a înmânat diploma ministerului pentru clasarea de la concursul hipic. Apoi l-a chemat pe driverul Suman şi l-a dat exemplu ca fiind un tânăr de viitor felicitându-l, i-a înmânat o diplomă şi un plic în care se afla suma ce o primea de la minister. De data asta Suman a spus cu voce mult mai puternică; mulţumesc, primind aplauzele adjunctului dar şi a întregii asistenţe. Se făcuse destul de târziu, dar participanţilor li se pregătise o masă festivă. Suman a fost luat de brigadier şi contabil aşezându-l între ei la masă. Suman era extrem de emoţionat. Festinul se desfăşura cu multe discuţii, o formaţie muzicală întreţinea atmosfera festivă. În timpul mesei, casierul central al gostatului a venit la contabilul Nistor spunându-i că avea nişte premii de ridicat pentru care trebuiau să semneze. Acesta a zâmbit şi a spus dacă e vorba de luat bani semnează! Imediat casierul a venit cu statul de plată unde avea să semneze. Suman a primit 1000 lei. Când a semnat nu ştia ce să creadă! Nu văzuse atâţia bani în viaţa lui. În plus nu ştia câţi bani se află în plicul de la minister! Brigadierul şi contabilul erau şi ei extrem de mulţumiţi pentru că amândoi primiseră 5000 lei, sumă care era destul de mare pentru toţi. Când a deschis plicul de la minister Suman a mai numărat zece bancnote de câte 100 lei. Era atât de bucuros dar nu ştia cum să se manifeste. Brigadierul i-a spus să lase banii la nea Ilie şeful de echipă, pentru ca luni să-i poată depune la CEC, fiindcă nu putea ţine atâţia bani la el. Când a plecat nea Ilie care fusese şi el la şedinţă l-a luat şi pe Suman. Sediul gostatului nu era departe de brigadă, astfel că au ajuns destul de repede acasă. La casa lui nea Ilie erau toţi în aşteptare, iar când le-a povestit cum au decurs lucrurile toţi au fost bucuroşi. Cocuţa i-a admirat costumul lui Suman remarcând că arată destul de bine. Discret i-a tras o palmă peste spate ca şi cum ar fi mângâiat costumul. Grăjdarul şef chemat de nea Ilie i-a adus hainele obişnuite lui Suman, Costumul avea să rămână în custodia la nea Ilie, căci la dormitorul brigăzii nu avea unde să-l păstreze. Suman avea să doarmă în acea noapte fără să mai viseze ceva.  

Referinţă Bibliografică:
Ciclul TUNICA SI SUMAN: PREMIEREA / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 728, Anul II, 28 decembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!