CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Povestiri >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 717 din 17 decembrie 2012        Toate Articolele Autorului

Ciclul TUNICA SI SUMAN; OASPEŢI SURPRIZĂ
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

1 OASPEŢI SURPRIZĂ  

 

Dimineaţa de iarnă nu părea să aibă ceva deosebit pentru grăjdarul şef Simonică! A venit în zorii zilei să inspecteze ce fac cei 20 cai ai fermei viticole, căci ei trebuiau hrăniţi cum se cuvenea. Când a deschis uşile grajdului mirosul de bălegar proaspăt şi aburii calzi ieşeau din staulele cabalinelor care păreau că nu se odihniseră îndeajuns! Totuşi Simonică avea de cum intrase pe uşa grajdului ceva ce i se părea lui a nu fi în regulă. Doi armăsari de la uşa a doua a grajdului dădeau semne că ceva nu era normal. Se auzeau acele râncezete şi bătăi de copite neobişnuite pentru un grăjdar cu experienţă. Simonică era însoţit de paznicul de noapte pe care îl trezise dintr-o încăpere ce ţinea loc de gheretă, unde dormea de obicei noaptea pentru a fi cât mai aproape de grajd şi cai. Inspectând cu privirea neastâmpărul cabalinelor, Simonică se apropie de partea grajdului unde ceva i se părea a fi cumva suspect. A vorbit cu ultimii protagonişti, armăsarii Cezar şi Roibu, atenţionându-i că intră în teritoriul lor şi se apropia de ieslea care normal nu trebuia să aibă nimic în ea, prin faptul că nutreţul pus seara, cei doi cai l-ar fi consumat. Totuşi în iesle se afla ceva ce nu ştia nici paznicul şi nici Simonică! Caii, mai ales Cezar, dădea semne de interes şi se tot apropia cu botul de iesle parcă spunând că nu e fânul dorit de el şi vecinul său. Apropiindu-se de iesle Simonică a strigat;  

- Mă care eşti acolo? Dintre zăbrelele de lemn s-au văzut ceva mişcări cumva neprecise! În grajd nu era încă lumină suficientă şi cei doi nu ştiau ce să creadă! Atunci ca un răspuns la întrebarea lui Simonică se auzi un scâncet foarte încet;  

- Nu da nene, suntem noi! Grăjdarul şi Simonică au rămas surprinşi de acel glas firav şi puţin piţigăiat. Simonică mai domol a întrebat iarăşi;  

- Cine sunteţi? Două mogâldeţe şi-au ridicat capul deodată răspunzând în cor, ca la comandă;  

- Suntem noi, Tunică şi Suman. La auzul răspunsului cei doi au început să râdă cu hohote, neştiind practic ce să creadă. Atunci Simonică le-a spus mogâldeţelor să se dea jos din iesle.  

Avea să fie o surpriză pentru cei doi lucrători. Din iesle a coborât prima dată un fel de arătare învelită într-o haină lungă până aproape de călcâie, de ceva postav, ca un suman de prin părţile Moldovei, apoi s-a ivit şi al doilea personaj îmbrăcat într-o tunică veche militară, care îi ajungea până la genunchi. Cei doi aveau nişte căciuli miţoase de oaie, vechi şi roase care le acopereau urechile şi fruntea. Amândoi lucrătorii au rămas înmărmuriţi, dar cel mai contariat era paznicul care nu putea să realizeze când şi cum au intrat cei doi în grajd? Atunci Simonică a luat iniţiativa şi i-a chemat pe cei doi mai în lumina unui bec de serviciu. Ce avea să vadă i se părea ca scos din filmele cu Charlie Chaplin. Două feţe de copii negre şi unsuroase, nespălate de multă vreme. Hainele zdrenţuite şi murdare, iar încălţările nici nu se ştia ce sunt! Nici la un picior nu aveau o încălţare pereche. Era o combinaţie de 4 încălţări diferite; un bocanc scâlciat, o gheată ce părea de damă, un tenis din acela de baschet şi ca o ultimă invenţie o opincă dintr-un cauciuc de automobil. Întrebaţi cum îi cheamă cei doi băieţi, au răspuns ca la o comandă, amândoi deodată; Tunică şi Suman. Simonică a rămas încurcat pentru început, dar imediat i-a spus paznicului să dea furaje cailor şi i-a luat pe cei doi cu el ducându-i la casa din apropierea grajdului unde locuia cu familie sa. Simonică avea şi el un băiat, care însă era plecat la internat unde urma liceul. La vederea celor doi băieţi Filica soţia lui Simonică şi-a pus mâinile în cap. Casa unde locuia familia lui Simonică avea două camere, una ţinea loc de bucătărie iar cealaltă de dormitor. Filica atentă la îmbrăcămintea celor doi băieţi a devenit circumspectă şi i-a oprit la uşă, întrebând ce este cu ei? Simonică a început să-i povestească cum îi găsise pe cei doi în ieslea cailor. La care Filica nu găsea un raspuns cum să procedeze cu aceşti căzuţi de nu se ştie unde!  

Urmează destăinuirile lui Tunică şi Suman...  

 

Referinţă Bibliografică:
Ciclul TUNICA SI SUMAN; OASPEŢI SURPRIZĂ / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 717, Anul II, 17 decembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!