CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Povestiri >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 740 din 09 ianuarie 2013        Toate Articolele Autorului

Ciclul TUNICA SI SUMAN: EPILOG
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

21 EPILOG  

 

Naratorul acestor povestiri, ar fi dorit ca de ceva frumos să aibă parte tânărul atât de inocent Suman. Că destinul îi era cu totul altul nu putea şti nimeni anticipat.  

După incidentul cu Palade, brigada rămânea fără un ajutor de brigadier. Pe timp de iarnă asta nu era o problemă majoră, doar când începea campania de primăvară era mai mult de lucru. Brigadierul Bârcă urma să solicite conducerii un tehnician viticol. Sfătuindu-se cu contabilul şi o parte din şefii de echipă care îi avea prin apropiere, au ajuns la concluzia că fata lui nea Ilie Cocuţa, ar putea să fie încadrată pe acest post. Urma ca fata să accepte. Toţi cunoşteau faptul că îi plăcea via şi caii, în plus ar fi fost acasă în permanenţă! Când a venit seara de la uzină Cocuţei i s-a spus despre propunerea brigadierului Bârcă. A rămas puţin descumpănită urmând să ia o hotărâre. Cu Uzina 1 Mai terminase contractul de şcolarizare astfel că era liberă să poată merge unde doreşte. Conducerea gostatului a acceptat propunerea brigadierului, urmând ca fata să fie transferată ca strungar la atelierul gostatului, iar de aici să fie adusă la brigadă.  

Ce făcea Cocuţa în lipsa lui Suman? După plecarea atât de neaşteptată a băiatului, fata a plâns ceva timp cu gândul că se dedicase atât de mult acestei prietenii, încât acum nu realiza cum de a pierdut-o. Nu ştia ce va face şi încotro va merge prietenul ei atât de apropiat de ea? Acum fata trebuia să se adapteze noilor situaţii. După ce a acceptat să vină la brigadă, a primit o notă de transfer de la gostat. La uzină mulţi au încercat să o lămurească să nu plece, dar la insistenţa fetei i-au aprobat transferul cu 1 februarie. Vinovat pentru plecarea lui Suman era desigur Palade. Conducerea gostatului l-a pus la dispoziţia ministerului cu toate că era localnic. După o vreme s-a auzit că fusese repartizat undeva prin Vrancea.  

Fără prea multe probleme Cocuţa şi-a luat postul de ajutorul lui nea Ion Bârcă. Acum era acasă, dar pe unde mergea parcă îl vedea pe cel cu care începuse anul atât de frumos.  

Fratele fetei venea tot mai des cu Maria căci se pregăteau de nuntă. Astfel că i-a propus Cocuţei să-i prezinte pe un ofiţer, care tocmai fusese numit şeful pazei militare de la Uzina Chimică Petru Poni din Valea Călugărească. Tanti Florica i-a sugerat că nu ar fi rău să înceapă noua prietenie şi să uite ce a fost! Cocuţa voia să ştie cu cine va avea să lege noua prietenie? Duminică fratele său a venit însoţit de Maria, dar şi de tânărul ofiţer. Acesta s-a prezentat cu numele de Stelică. Era un bărbat bine, nu prea înalt, cu alură de sportiv, plăcut la vedere şi cu un zâmbet permanent. Fata era acum cea timorată, în faţa acestui bărbat. Fratele Cocuţei i-a spus acesteia că ofiţerul avea 25 de ani şi era locotenent, căci venise civil la această primă întâlnire. Locotenentul nu a stat prea mult, motivând că are program la unitatea de pază. După plecarea locotenentului, fata a fost întrebată despre impresia lăsată de ofiţer? Nu a răspuns nici într-un fel. A lăsat să se înţeleagă că acceptă situaţia. Dar lucrurile aveau să se schimbe mult în bine, astfel că în august familia lui nea Ilie avea să facă două nunţi deodată, a băiatului şi a fetei, căci Cocuţa la prima cerere în căsătorie a lui Stelică a acceptat să se mărite cu acesta.  

Nunţile au fost făcute deodată la cantina uzinei chimice, în prezenţa a câteva sute invitaţi, căci atât cuprindea sala de mese. Au fost aduse mai multe formaţii muzicale din armată, care au cântat pentru ca oaspeţii să se simtă bine. Nea Ilie era acum şi socru mare şi socru mic. Vin a fost din abundenţă, dar nu se vedea a fi întrecut cineva măsura. Viitorul le stătea în faţa tuturor...  

Dragii mei cititori, povestirile mele se încheie aici.  

Vă mulţumesc pentru răbdarea de care aţi dat dovadă citind toate acestea.  

Referinţă Bibliografică:
Ciclul TUNICA SI SUMAN: EPILOG / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 740, Anul III, 09 ianuarie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!