CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Povestiri >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 729 din 29 decembrie 2012        Toate Articolele Autorului

Ciclul TUNICA SI SUMAN: DEGHIZATA
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

11 DEGHIZATA  

 

Brigada viticolă nu era lipsită de evenimente. Însă orişice se întâmpla în brigadă cel care răspundea în primul rând era brigadierul şi mai apoi şefii de echipă. Într-o după masă a unei zile când se plătea chenzina la muncitorii brigăzii, o echipă a descoperit pe unul din drumurile viei o călugăriţă care se oprise şi plângea la o intersecţie de terase şi alei din vie. Câteva femei s-au apropiat de persoana în cauză să vadă ce se întâmplase! Le-a spus celor care se strânseseră în jurul ei că este călugăriţă la o mănăstire din Sinaia şi nu avea bani să ajungă înapoi la lăcaşul de cult. Cu toate că era încă devreme în ziua de vară, după felul cum arăta călugăriţa şeful de echipă care sosise la faţa locului a rugat pe o femeie mai în vârstă să o ducă la sediul brigăzii. Costumul pe care îl purta era ponosit, rupt şi cârpit pe alocuri, ceea ce îi dădea celei în cauză un aer de persoană necăjită. Acel comănac de sub broboadă, era de asemeni murdar şi uzat. Prezenţa aceasta jalnică a celei în cauză îl făcea pe privitor să o compătimească pe acea persoană. Tanti Chiva cum o chema pe femeia în grija căreia fusese încredinţată a dus-o la bucătărie, iar tanti Florica bucătăreasa a întrebat-o dacă îi este foame. Cu un glas foarte stins călugăriţa a răspuns cu un da. În seara respectivă era la masa cantinei o ciorba de fasole şi pilaf cu carne, felul doi. Călugăriţa a preferat să servească doar felul întâi, iar pilaful l-a refuzat pe motiv că nu este de post. La brigadă sosise deja casierul pentru plata chenzinei. Chenzina era pentru muncitorii brigăzii perioada de 15 zile şi era astfel plasată la întâi al lunii şi 15 ale aceleaşi luni. Acum era chenzina a doua adică cea din 15. Cum călugăriţa nu se dădea plecată, tanti Chiva a luat-o cu ea în dormitorul fetelor, un dormitor destul de mare cu vreo 20 de paturi. Paturile nu erau ocupate în totalitate astfel că exista un loc şi pentru oaspetele venit pe neaşteptate!  

În aceeaşi zi imediat după ce muncitorii viticoli plecaseră de la cantină la munca în vie, un tânăr s-a prezentat pentru a munci la brigadă. Problema lui era că nu avea buletin de identitate sau vreun alt act asupra sa. Povestea lui era încurcată, astfel că brigadierul Bârcă şi nea Ilie şeful de echipă nu au căzut de acord să-l primească. Tânărul un oarecare Vasile, spunea că are actele la un consătean al său la brigada din Chiţorani, spunând că duminică le va aduce. Cum era joi seara s-au gândit să-l primească în condiţia că duminică să aducă actele. I-au arătat drumul pe unde să ajungă la ceilalţi muncitori. Timpul trecea în modul cel mai normal la brigadă. Muncitorii îşi luau chenzina, care pentru mulţi era vitală deoarece duminică o duceau acasă la munte în satele de unde proveneau, Starchiojd, Chiojdeanca sau altele. Dar după ce începuse să se întunece Tunică s-a dus la grajd unde l-a căutat pe Suman să-i spună ca femeia care se dăduse drept călugăriţă era de fapt cu totul altceva! Asta a presupus Tunică, fiindcă o văzuse când s-a dus la WC-ul comun al brigăzii şi o auzise discutând cu Vasile noul venit. Din discuţia celor doi a reţinut doar că la noapte vor da lovitura. Imediat Tunică şi Suman l-au anunţat pe nea Ilie şeful de echipă care era mai aproape de ei. Acesta nu ştia cum să acţioneze mai bine! Fiul său care era militar a propus să anunţe miliţia pentru a-i legitima pe cei doi. Discret s-a dus la postul miliţie care nu era departe de brigadă, şi găsind pe cineva de serviciu le-a povestit cum stă situaţia. Miliţianul a venit însoţit de un paznic şi împreună cu nea Ilie au început să controleze de acte pe muncitorii aflaţi în dormitoare. Ajuns la Vasile cum acesta nu avea acte l-a dus la postul de miliţie. L-a închis în arest şi s-a reîntors la brigadă. Tocmai când intra pe poarta brigăzii au întâlnit-o pe călugăriţă, şi solicitându-i actele aceasta îi spunea că nu are acte la ea ci doar o legitimaţie de la mănăstire. Miliţianul nu era lămurit şi a reţinut-o, aducând-o la postul de miliţie. Între timp a venit şeful de post care fusese anunţat de cel care era de serviciu la telefon. S-a trecut la controlul de rutină a celor doi. Surpriza mare avea să fie când au controlat-o pe călugăriţă care avea şi acte, dar pe sub anteriul de călugăriţă avea o rochie înflorată şi o sumă de bani destul de importantă la ea. La aşa zisul Vasile au găsit şi actele de identitate, şi destui de mulţi bani. Deghizata cum au numit-o miliţienii se cunoştea cu presupusul Vasile. Intenţia celor doi era să mai dea lovitura în acea seară la muncitorii din brigadă şi apoi să se facă nevăzuţi. Fusese anunţată miliţia din Ploieşti de unde şi sosise un autoturism pentru a-i prelua pe cei doi. Se evitase un eveniment neplăcut din viaţa brigăzii...  

Referinţă Bibliografică:
Ciclul TUNICA SI SUMAN: DEGHIZATA / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 729, Anul II, 29 decembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!