CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Povestiri >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 719 din 19 decembrie 2012        Toate Articolele Autorului

Ciclul TUNICA SI SUMAN; BIOGRAFII PARALELE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

3 BIOGRAFII PARALELE  

 

Nu vrem să credem că eroii noştri nu ştiau cine sunt! Fiecare însă avea propria lui biografie! În Bucureşti fiecare ajunseseră din ipostaze diferite. Tudorel, respectiv Tunică, venea de undeva din partea aşa zisului regat, adică din zona Munteniei, fiind chiar prahovean. Suman provenea din zona Moldovei şi ajunsese în Bucureşti cu un tren personal, în care circulase de multe ori, deci el nu ştia de unde vine şi unde pleacă! Suman plecase din Dolhasca într-o după amiază când un tren găzar pleca spre Paşcani. Pentru Suman geografia era ceva nedefinit. În Dolhasca nimeni nu-i dădea o bucată de pâine, fiindcă nici ei nu prea aveau de unde! Astfel că pentru copilul nimănui era mai bine să plece într-o direcţie neştiută! Suman s-a urcat în cabina de frână a unui vagon oarecare fără să-i pese unde şi când va ajunge. Cât a fost lumină, prin faţa ochilor s-au perindat peisajele parcă ar fi fost arhicunoscute, dealuri, păduri, râuri...Dar oboseala avea să-şi spună cuvântul, trupul obosit şi flămând avea să cedeze, trecând în lumea Zeului nocturn Ene. Suman s-a trezit spre dimineaţă undeva prin staţia Boboc, care nu-i spunea nimic nevinovatului călător improvizat. Nu a îndrăznit sa coboare lăsând ca lucrurile să meargă mai departe. Trenul avea să se îndrepte implacabil spre sud, adică spre Ploieşti. Suman avea să ajungă în gara Teleajen care prelua garniturile provenite din nordul ţării goale sau pline! Ceferiştii verificau vagon şi cabină, astfel că nu putea scăpa şi locul unde era Suman. Auzind zgomotul ciocanelor, Suman s-a strecurat uşor pe scara de unde ceferistul nu-l pute vedea, scăpând pentru moment. Dar când ceva nu este bun, Suman avea să fie ,,mirosit” de nişte paznici ai rafinăriei şi dus spre miliţie. Profitând de un moment de neatenţie a unui paznic, Suman s-a făcut nevăzut, prin aglomeraţia gării de sud din Ploieşti. Ce a urmat este greu de crezut! Un domn bine îmbrăcat l-a luat de mână pe Suman uşurel, făcându-l să creadă că îl apără. Asta a fost gestul care avea să-l ducă într-un mediu pe care nu-l cunoştea. Adresarea domnului era atât de amabilă, încât copilul nimănui nu o putea refuza. S-a lăsat dus de către acel domn în direcţia indicată. Avea să devină cerşetor protejat. Suman a devenit un instrument docil în mâna individului.  

Tudorel plecase de acasă din satul plin de sonde pe dealurile ale satului Gîlmeia unde o lăsase pe mama şi bunica sa pentru aşi căuta ceva de lucru prin Ploieşti fără ca mama sa să ştie unde este fiul său. La fel ca Suman ajunsese în trupa de cerşetori a domnului bine îmbrăcat pe care nu ştiau cum îl cheamă fiindcă atunci îl văzuseră până au ajuns în Bucureşti pentru a practica cerşetoria supravegheată. Cum acţionau cei care îi controlau pe cerşetori, veţi vedea în episoadele următoare...  

Referinţă Bibliografică:
Ciclul TUNICA SI SUMAN; BIOGRAFII PARALELE / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 719, Anul II, 19 decembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!