CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593
ISSN-L 2359-7593
BUCUREŞTI, ROMÂNIA


AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Aniversari >  


Autor: Octavian Lupu         Publicat în: Ediţia nr. 426 din 01 martie 2012        Toate Articolele Autorului

CHIPUL PRIMĂVERII RĂSFRÂNT ÎN FEMINITATE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Sunt multe cuvinte ce pot fi spuse în ocaziile de sărbătoare ce trec de-a lungul anului lăsând în urmă bucurie şi nostalgie deopotrivă, dar acum, în prag de primăvară, gândurile mi se îndreaptă către imaginea primăverii răsfrânte în feminitate pe chipul persoanei dragi sub formă de iubită, soţie, soră, mamă, prietenă, rudă sau prietenă. Nu în ultimul rând, nu voi uita acele persoane singure, abandonate de către societate şi familie, care în aceste zile ale sărbătorii renaşterii vieţii nu vor avea poate parte de atenţia semenilor. Prin urmare, faţă de toate aceste persoane dragi, îmi îndrept cugetarea cu dorinţa de a aduce lumină, bucurie, speranţă şi un strop de sensibilitate, de care au atât de mare nevoie.  
 
De fapt, când am pornit la drum cu publicaţia Confluenţe Româneşti, am avut intenţia de a descătuşa exprimarea plină de atenţie, cultivarea frumosului şi aprecierea lucrurilor obişnuite ale vieţii, trăsături prin excelenţă feminine, după cum mi-am dat seama ulterior. Bărbat fiind şi crescut în medii masculine în cea mai mare parte a vieţii, am realizat după o anumită vârstă lipsa interioară a acestor trăsături ce îmbogăţesc viaţa, aşa cum florile multicolore reuşesc să umple o grădină bine lucrată.  
 
Nu ştiu în ce măsură am reuşit acest lucru, dar de fiecare dată când am alcătuit un material, am machetat design-ul revistei sau am programat în partea invizibilă a paginii de Internet, am avut în vedere aceste valori pe care am deprins să le învăţ de la personajele feminine care au trecut sau fac parte în prezent din viaţa mea. Din acest punct de vedere, gândirea masculină axată pe o utilitate strictă şi pe o performanţă vecină cu solitudinea reprezintă un impediment major în înţelegerea complexităţii realităţii şi a vieţii.  
 
Într-o societate axată pe câştig şi profit, pe competiţie şi abandon al celor slabi, feminitatea sub forma gingăşiei, sensibilităţii, frumuseţii şi compasiunii, reprezintă cea mai mare nevoie, iar acest lucru, ca bărbaţi, nu putem să îl învăţăm decât de la cele care ne sunt prietene, iubite sau mame, după caz. Şi de aceea, în prag de primăvară vă recomand să recunoaşteţi în fiecare semen de sex feminin de lângă voi o persoană de valoare, ce merită preţuirea şi aprecierea noastră atât prin oferirea tradiţionalului mărţişor sau prin oferirea unei flori, precum şi printr-o atitudine de respect, iubire şi tandreţe.  
 
Evaluând reacţiile de la cititori primite atât prin Facebook, cât şi prin e-mail, am constatat aceeaşi constantă prezenţă a auditoriului feminin prin mesaje de încurajare, prin observaţii pertinente, precum şi prin aprecierea conţinutului de valoare. De fapt, dacă cititorii ar fi fost numai de sex masculin, cred că nu aş fi ştiut niciodată unde mă aflu de fapt în privinţa nivelului de audienţă şi nici nu aş fi putut ajusta cu claritate profilul de publicare, adică aş fi avansat într-un necunoscut lipsit de o reacţie clară, demotivant şi lipsit de perspectivă.  
 
Nu în ultimul rând am constatat faptul că partea cea mai activă a colectivului de autori continuă să fie reprezentată de către sexul feminin, care prin articole pline de sensibilitate şi valoare aduc frumuseţe şi farmec publicaţiei, lucru pe care am putut să îl constat de-a lungul întregului an de existenţă al publicaţiei. Prin urmare, nu am motive decât de bucurie în prag de primăvară şi de caldă apreciere a femeilor care scriu şi citesc articolele prezente din cadrul publicaţiei Confluenţe Româneşti.  
 
Este adevărat că „iarna” tranziţiei societăţii româneşti nu a trecut încă, dar totuşi primăvara poate prinde deja contur în sufletele noastre prin intermediul unor atitudini pozitive şi pline de speranţă, care vor străpunge norul temerilor şi gândirii negative ce ne înconjoară. Redobândirea umanităţii este lucrul cel mai important pentru noi ca români şi fiinţe umane deopotrivă, iar trăsăturile feminităţii ne vin în ajutor prin exprimarea iubirii, blândeţii şi compasiunii.  
 
Prea mult timp falsa masculinitate s-a manifestat în societate, transformând lumea într-un crud câmp de bătălie şi dezumanizând noţiunea de femeie prin transformarea ei într-un obiect de consum, de care te serveşti şi după aceea îl arunci. Consecinţele rele ale unei astfel de atitudini nu vor putea fi niciodată măsurate cu adevărat.  
 
De aceea, prin cele două sărbători ale primăverii, avem ocazia să ne gândim că realitatea poate fi şi alta, iar atmosfera inspirată de gestul oferirii unei flori sau a unui mărţişor este recomandabil să ne însoţească de-a lungul întregului an. Doar atunci vom înţelege semnificaţia deplină a acestui gest.  
 
Nu în ultimul rând, gândul meu se îndreaptă către acele femei exploatate, nedreptăţite, abuzate de către bărbaţi sau familie, purtând poveri care întrec cu mult forţa lor fizică sau psihică, strivindu-le în cele din urmă şi forţând o moarte prematură. Nu voi uita nici pe femeile agresate sau abuzate sexual sau emoţional, nici pe cele care trec prin suferinţa chinurilor avorturilor şi a sarcinilor nedorite, abandonate de îndată ce nu mai prezintă interes sau devin o povară de nedorit, şi nici pe acele femei care poartă urmele traumatismelor provocate de cei care se cred „bărbaţi”.  
 
De-a lungul vieţii am observat urmele acestor agresiuni, de multe ori ascunse în spatele vieţii de familie, sau mai grav, al religiei, fapt ce m-a determinat să reconsider toate aceste noţiuni prin intermediul prezenţei sau absenţei umanităţii şi a respectului faţă de semeni. De aceea, către toate aceste persoane îndurerate mă adresez cu înţelegere, compasiune şi cu dorinţele cele mai alese în pragul primăverii anului 2012.  
 
Ofer mai jos un album de flori de primăvară sub formă de „mărţişor” virtual, precum şi o melodie aleasă din repertoriul cântăreţei Celine Dion, exprimând puterea fără de seamăn a iubirii, care transcende toată experienţa nefericită a vieţii şi ne determină să ne bucurăm de fiecare clipă frumoasă pe care o trăim.  
 
În final, tuturor femeilor din această lume şi din spaţiul românesc, le adresez cele mai sincere şi mai pline de sensibilitate felicitări, dorindu-le să rămână ataşate de valorile eterne ale feminităţii, aşa cum au fost ele definite de către Marele Autor, să nu abandoneze speranţa, încrederea, frumuseţea şi lumina din privire niciodată, indiferent cât de mult sau de puţin va fi apreciat acest lucru de către bărbatul sau bărbaţii din jur. A fi femeie este o vocaţie sfântă ce trebuie să fie trăită, ca experienţă, până la capăt. Doar aşa noţiunea de om poate avea un sens deplin, numai astfel fiinţa umană se va transforma până la capăt, ajungând la stadiul transformării plenare şi al marelui salt în eternitate, dincolo de realitatea prezentă. Aceasta înseamnă în cele din urmă să devii om cu adevărat pentru temporalitate şi pentru nemurire.  
 
Octavian Lupu  
 
pentru Revista Confluenţe Româneşti  
 
Bucureşti  
 
01.03.2012  
 
 
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
CHIPUL PRIMĂVERII RĂSFRÂNT ÎN FEMINITATE / Octavian Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 426, Anul II, 01 martie 2012, Bucureşti, România.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Octavian Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Octavian Lupu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!