AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Ganduri >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 916 din 04 iulie 2013        Toate Articolele Autorului

CHEMAREA PĂMÂNTULUI
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

CHEMAREA PĂMÂNTULUI  

 

Anul 1998 a fost cel din urmă an de vizită în satul meu natal Petia. Nu credeam că mă voi mai întoarce pe acele meleaguri datorită bolii de care sufeream, adică o artroză severă care mă obligă să merg în două bastoane. Trecând peste multe bariere psihologice şi fizice mi-am luat inima în dinţi şi la invitaţia de nerefuzat a sufletistului bibliotecar din comuna Buneşti, Ioan ŞTEFAN, dar şi a domnului primar al comunei mele natale Gheorghiţă BERARU, m-am decis să merg la Şezătoarea Flori de pe Şomuz din 16 septembrie 2011 organizată de biblioteca locală Buneşti în colaborare cu Biblioteca I.G. SBIERA Suceava.  

Aşa se face că în dimineaţa zilei de 14 septembrie 2011 am plecat cu autobuzul din Moldova Nouă spre Timişoara pentru a merge la Suceava cu trenul. Plecarea a fost la 4, 30 dimineaţa şi am ajuns în autogara Timişoara înainte de ora 8. Ajuns cu un taxi la gară mi-am asigurat biletul la vagonul de dormit pentru Suceava şi am aşteptat cu răbdare până la ora 17, 30 când am plecat spre destinaţia Suceava. Cuşeta dormitor a fost ceva deosebit, curăţenie şi confort cu adevărat de clasa întâi. Cei care m-au primit fiind CFR-işti cu vechi state de serviciu domnii Liviu MATEI şi Aurelian POLIZACHE care mi-au îndrumat paşii spre cuşetă văzându-mă că merg în bastoane m-au ajutat cu tot ce se putea, simţindu-i ca pe nişte fraţi.  

Călătoria a decurs cum nu se poate mai normal. Când ziua a început să se arate eram deja în ţinutul Bucovinei, un ţinut cu adevărat mirific. Spun asta fiindcă tot ce se vedea părea rupt din cărţi de poveşti, din filme turistice sau din ce doriţi. Eu le puteam privi în direct şi neregizate. Prin acele locuri trecusem de mai multe ori în viaţa mea, dar acum mi se păreau fermecătoare luminate de primele raze ale soarelui de toamnă. Ajuns în gara Burdujeni actualmente denumită Suceava, nu am avut timpul necesar să admir arhitectura gării similară cu a gării din Frieburg – Elveţia, fiind construită în 1902. Iată câteva repere istorice despre această gară; ,, Gara, executată într-o plastică arhitecturală ce aminteşte de eclectismul de şcoală franceză al vremii, a fost construită din cărămidă roşie lustruită, cărămidă tratând în întregime faţadele clădirii. Compusă din două corpuri laterale cu două niveluri, gara are în mijloc, pe lângă holurile de acces, o frumoasă sală în stil baroc, impunătoare ca dimensiune şi modalitate de tratare arhitecturală, ce a servit iniţial ca sală de recepţie şi oficiu de vamă. Peronul acoperit, ca şi întreagă feronerie a clădirii impresionează prin eleganţă şi precizia lucrării”. Cei care au Internet pot descoperi multe fotografii şi de asemeni informaţii mai ample. Eram aşteptat de un trimis al primăriei din Buneşti. Nu am coborât bine din tren şi domnul Ioan ŞTEFAN m-a sunat să mă întrebe cum sunt îmbrăcat pentru a mă recunoaşte şoferul trimis după mine. Ne-am întâlnit imediat şi astfel aveam să traversez municipiul Suceava fără a vedea prea multe. Am putut constata la ieşirea din oraş şi intrarea pe DN 2 că se construieşte mult de parcă locuitorii de pe aici au averi colosale.  

http://orasulsuceava.ro/descopera/transport/feroviar/gari/gara-burdujeni/

Referinţă Bibliografică:
CHEMAREA PĂMÂNTULUI / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 916, Anul III, 04 iulie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!