CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Actualitate >  


Autor: Cezarina Adamescu         Publicat în: Ediţia nr. 1242 din 26 mai 2014        Toate Articolele Autorului

CULTURA CA DIMENSIUNE UNIVERSALĂ. FESTIVALUL NAŢIONAL AL CĂRŢII
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

 

REPERE DE LUMINĂ.  

 

CULTURA CA DIMENSIUNE UNIVERSALĂ. FESTIVALUL NAŢIONAL AL CĂRŢII „AXIS LIBRI”, GALAŢI, 2014, Ediţia a VI-a  

 

Dacă ar fi să ne gândim numai la cultura scrisă pe suport clasic şi tot ar fi o mare sărbătoare a naţiunii.  

Am încercat o palidă trecere în revistă, o cronică afectivă, un fel de oglindă a importantelor manifestări generate de Festivalul Cărţii, a cărui dimensiune istorică nu mai poate fi ignorată.  

Festivalul Naţional al Cărţii “Axis Libri”, ediţia a VI-a, Galaţi, 20-24 mai 2014, un eveniment aşteptat cu nerăbdare şi emoţie de editori, scriitori, cititori, oameni de cultură şi artă.  

Ţinut la Galaţi, în zona Falezei, într-un cadru natural superb, sub oblăduirea coroanelor falnice de tei venerabili, abia stând să înflorească în acest sfârşit de mai, dar sub stăpânirea ameţitoare a florilor de salcâm care, nemaiputând fi oprite, odorau atmosfera, îmbătând nările asistenţilor, într-o vrajă continuă.  

Şi gălăţenii nu s-au lăsat aşteptaţi. Aleile dintre blocurile turn, veteranele Galaţiului – pe Aleea Domnească, la doi paşi de fluviu, loc de recreere a localnicilor, de la copii la bunici şi pe esplanade încăpătoare, cadru perfect pentru amenajarea scenei şi a scaunelor unde spectatorii, vizitatorii, turiştii au putut asista la o gamă variată de manifestări pe care nu le vor uita prea lesne. Un program generos prin diversitate şi calitate. Un drum parcurs împreună de creatori-editori-difuzori, într-o ambianţă perfectă.  

Până la următoarea ediţie, cei care au trecut, fie şi o dată în aceste zile în spaţiul acesta miraculos, dominat de cuvinte, de imagine, de jocuri, de reprezentări teatrale, lirice, şi de estradă, festivităţi de premiere, concursuri, tombole, presărate cu surprize din belşug, vor fi unanim de acord că asemenea “sărbători ale Galaţiului” şi-au atins ţelul.  

Ca să nu mai punem la socoteală manifestările continue cu editorii, scriitorii şi cititorii, recitalurile de poezie din lirica gălăţenilor şi a oaspeţilor din ţară, muzica folk care a întregit atmosfera acestei sărbători, piesele de teatru, programele Teatrului Muzical “Nae Leonard”, de muzică uşoară precum şi ale Fanfarei “Valurile Dunării” de la Centrul Cultural Dunărea de Jos.  

Ceea ce s-a remarcat în chip deosebit a fost faptul că gălăţenii şi oaspeţii din ţară şi de peste hotare care ne-au onorat cu prezenţa, nu se îndurau să plece şi mai zăboveau chiar şi după terminarea programului lor, prelungind în felul acesta atmosfera sărbătorească.  

Zile magice, seri magice, nopţi de amintire, întâmplate vreme de aproape o săptămână, la malurile Dunării, din locul acesta pitoresc, putându-se zări, fâşii mari de fluviu, străjuit de sălcii, de opera de sculptură în metal, rod al Taberei de sculptură ce a avut aşezământul chiar pe faleza inferioară acum câteva decenii lăsându-ne mărturie în piatră şi în metal, semnăturile unor artişti de talie internaţională, opere monumentale înscrise în patrimoniul galaţilor şi care definesc portul dunărean, singularizându-l ca aşezare geografică, lungime, peisaj şi domeniu cultural, din toate falezele ţării.  

De fiecare dată o continuare şi un nou început.  

Festivalul şi Târgul Naţional de Carte “Axis Libri” constituie, încă de la prima ediţie, un prilej fericit şi binecuvântat de conexiuni între oameni de carte, de comuniuni de spirit între scriitori, poeţi, dramaturgi, editori de carte sau doar lucrători în Câmpiile Elizee ale cuvintelor scrise şi aranjate cu măiestrie în pagini, între coperţi atractive, spre bucuria ochiului şi a minţii celor care trăiesc sub acest semn binecuvântat al Cuvântului bun şi ziditor de suflete.  

Copii de grădiniţă, de clasele primare, de gimnaziu, de liceu, adolescenţi şi tineri de pe băncile facultăţilor, oameni maturi, ca şi cei în etate (unii au venit să defileze-n bastoane şi chiar în cadre metalice) printre căsuţele şi standurile înţesate de cărţi, de CD-uri şi DVD-uri ispititoare.  

Artişti cunoscuţi precum Leon Magdan cu atelierul lui neconvenţional de cultură generală, atât de spectaculosul Leonard Iozefini aşteptat de copii şi de adulţi deopotrivă, să le dezvăluie câte ceva din misterele magiei sale, expoziţii diverse, făcând parte din acelaşi proiect cultural, atât în spaţiul Târgului de Carte cât şi la sediul Bibliotecii “V.A.Urechia” , dar şi la filialele acesteia, proiecţii de filme, periodic, pe toată durata târgului, cum au fost filmele didactice: “Nichita Stănescu – Cununa de aur”; “I.L.Caragiale – Dl Goe”; portrete de autori, un Atelier de origami şi tombola copiilor, realizată cu sprijinul membrilor Clubului Curioşilor şi multe alte tentaţii.  

Ansamblul folcloric “Doina Covurluiului” al Centrului Cultural Dunărea de Jos, muzică, dans şi voie bună cu Ansamblul Estrada Copiilor de la Casa de Cultură a sindicatelor Galaţi, instructor coregraf: Andreea Ignat – s-au întrecut în a oferi spectatorilor momente artistice remarcabile.  

O întâlnire memorabilă cu academicianul Nicolae Dabija – care nu ocoleşte niciodată Galaţiul, un spectacol de cântece şi scenete în limba franceză “La Joie de Chanter/ Bucuria de a cânta” şi “Un conte de fees”/Un basm cu zâne – Autoare: Nina Mihaela Sava de la Palatul Copiilor Galaţi.  

Muzică de promenadă în interpretarea Fanfarei “Valurile Dunării” a Centrului Cultural Dunărea de Jos – un evantai înmiresmat de evenimente şi manifestări cultural-artistice şi tot atâtea tentaţii. N-au lipsit baloanele colorate, mascota Festivalului, banerele, afişe, programe, broşuri, pliante care anunţau programul zilnic, pe ore şi minute.  

Acreditare pentru jurnalişti, fotografi profesionişti, cineaşti, disk-jokey, muzica ambientală în pauzele dintre manifestări.  

O expoziţie de artă fotografică permanentă a fost vizitată de gălăţenii în trecere pe aleile lăturalnice. Toată gama lucrătorilor media care vor transmite, difuza şi populariza acest eveniment de excepţie, depăşind graniţele locale şi naţionale.  

Nu au lipsit interviurile luate ad-hoc cu personalităţile prezente, la care jurnaliştii gălăţeni nu au rămas indiferenţi.  

Şi totul petrecut în cea mai perfectă armonie, gălăţenii şi oaspeţii păstrând cu sfinţenie duhul locului şi dând mărturie prin purtarea lor exemplară, că ştiu să respecte cartea şi cultura naţională şi universală sub diversele ei aspecte şi manifestări.  

Pentru cinci zile oamenii nu s-au mai uitat la tablete şi telefoane mobile ca la icoane, ci au avut sub priviri cărţi – sumedenie, iar în auz, manifestări cultural artistice de prestigiu pentru toate gusturile şi vârstele. Iar formulele: “Deschide o carte! Deschide-ţi mintea!” au avut cu adevărat efectul scontat. Prin aceste modalităţi itinerante, gradul de accesibilitate la lectură este mai mare decât în sălile bibliotecilor, sporind interesul cititorilor.  

O emblemă, un brand, o garanţie. Garanţia valorii, garanţia reuşitei – toate într-o sintagmă “Axis Libri” – care a depăşit graniţele oraşului şi ale ţării.  

Strategii de marketing, atracţii, amuzamente, spirit ludic, tot ce poate un Târg oferi mai bun, mai frumos.  

Nu au lipsit sesiunile permanente de autografe, atât la standuri, cât şi în cadrul manifestărilor. Statisticile vorbesc de la sine în privinţa utilităţii acestor formule de atragere a cititorilor. Toţi cei care şi-au dat mâna în organizarea şi desfăşurarea în bune condiţiuni a Festivalului cât şi a Târgului de Carte – pot fi mulţumiţi.  

Pentru cei interesaţi, menţionăm că ilustrarea acestor momente unice din viaţa cultural-artistică a Galaţiului se află pe site-ul www.bvau.ro – Galerie foto, unde sunt 140 de imagini cu Deschiderea festivă a Festivalului Naţional.  

Ziarişti renumiţi, scriitori, foto-reporteri, video-reporteri, video-jurnalişti, graficieni, directori de edituri, redactori şi tehnoredactori, toţi cei care lucrează în fascinanta industrie a cărţii, poeţi, dramaturgi, actori, improvizatori, folkişti, dansatori, interpreţi, iluzionişti, vreme de cinci zile au stat în atenţia publicului, cu ceea ce au creat ei mai bun. Şi lumea le-a dăruit aplauze din belşug.  

Prelungirea programelor zilnice de manifestări şi transformarea serilor în seri magice constituie o dovadă că gălăţenii sunt receptivi la cultură şi artă.  

Pentru cinci zile, copiii şi-au lăsat joaca, şi-au lăsat tabletele, calculatorul, chiar şi lecţiile şi au venit la Festival.  

Pentru cinci zile, gospodinele şi-au uitat treburile domestice şi au ieşit să se recreeze, să-şi bucure sufletul, alături de copii şi nepoţi.  

Pentru cinci zile bătrânii şi-au lăsat programul de somn şi ritualul zilnic al siestei şi au venit să socializeze, să ia câte o carte în mâinile lor tremurânde, să mai simtă parfumul cernelii din cărţile abia ieşite de sub tipar, unele aduse direct din tipografie – pe mesele prezidiului, să fie prezentate, receptate, recenzate, recomandate, dăruite.  

Cu toţii şi-au smuls clipe din timpul lor obişnuit ca să facă altceva. Şi acest “altceva” e un omagiu plin de respect adus Cărţii – sărbătorită în fel şi chip în aceste zile.  

Biblioteca “Vasile Alexandrescu Urechia” a avut o iniţiativă remarcabilă. La un stand special amenajat, a împărţit cărţi gratuit fiecărui trecător sau vizitator al standurilor. Am văzut oameni fericiţi, emoţionaţi că strâng la piept sau în mâini câte o carte primită-n dar, poate singura din ultimii ani pe care au putut s-o atingă, să o răsfoiască, să-i soarbă miresmele. Nimeni n-a plecat fără un asemenea dar de suflet. Poate amintirile se vor estompa cu timpul, dar această carte rămâne în biblioteca lor personală, ca mărturie.  

Sute şi mii de mărturii fotografice pe site-ul amintit, într-o galerie fotografică de excepţie realizată de artişti profesionişti. Designeri reputaţi s-au întrecut în a alcătui simboluri, vignete, ex-libris-uri ale acestui brand care este Axis Libri, Bibliotecă, Salon literar, revistă, Casă a cărţii,  

Tărâm magic, Editură, gazdă bună a Salonului Literar din Sala Mihai Eminescu.  

Manifestarea a fost organizată cu parteneriatul Editurii Eikon, sub patronajul Ministerului Culturii şi a avut ca organizatori: Consiliul Judeţului Galaţi, Primăria Municipiului, Centrul Cultural “Dunărea de Jos”; Universitratea Galaţi, Inspectoratul Şcolar judeţean, Universitatea “Apolonia”, Iaşi, Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Palatul Copiilor, Universitatea “Danubius”, Editura Eikon, iar ca parteneri culturali, Teatrul Muzical “Nae Leonard”, Teatrul Dramatic “Fani Tardini”;Teatrul de păpuşi “Gulliver, Muzeul de Istorie Galaţi, Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Răzvan Angheluţă Galaţi, Uniunea Scriitorilor din Galaţi, Filiala de Sud-Est, Institutul Cultural Român, Fliala Moldova.  

Ca parteneri Media au fost: Cotidianul Viaţa Liberă, Monitorul de Galaţi, Imparţial, Realitatea, Antares, revista Dunărea de Jos, Expres TV, TV Galaţi, RTV Galaţi-Brăila, VOX TV Galaţi-Brăila, Zile şi nopţi, Revista Dominus, revista Convorbiri Literare, revista Contemporanul. Printre sponsori amintim: Hotel Vega, Cozamin, Galtour Dunărea, Don-Star SRL Tipografie, Pancronex, Pibunni, Gestrom, Martens, Arcada Company, Damen şi alţii.  

Câte 11 ore pe zi (10,00-21,00) standurile au fost deschise permanent, iar Festivalul s-a desfăşurat sub acest îndemn: “Să ne întoarcem la lectură. Citeşte şi tu!”  

O campanie fără precedent de promovare a lecturii, adresată tuturor categoriilor de cititori şi tuturor vârstelor.  

Alocuţiuni, prelegeri, conferinţe, spectacole de divertisment, concerte, ateliere de lectură, studii, un atelier neconvenţional de cultură generală condus de Leon Magdan, noi apariţii, prezentări, lansări de cărţi, oferte, recitaluri poetice, expoziţii fotografice, prezenţe româneşti peste hotare (Prix litteraires – antologie apărută la Beirut), spectacole de teatru de păpuşi, Armonii dunărene,recitaluri de poezie şi muzică folk, scriitori români din diaspora, muzică de promenadă, recital din lirica eminesciană – care nu putea lipsi, o evocare emoţionantă Nina Cassian, în “Poeme de neuitat ale copilăriei” – iniţiativa tinerei poete Denisa Lepădatu, Autorii de crime-fiction faţă în faţă cu occidentul – conferinţă ţinută de Bogdan Hrib, directorul Editurii Tritonic, prezentarea noutăţilor din Colecţia “Raftul Denisei”, Editura Humanitas, invitată specială a acestei edituri Denisa Comănescu. Muzică, dans, voie bună, scenete pentru copii ale basarabeanului Vitalie Filip, Editura Epigrapf Chişinău.  

La final au fost acordate distincţii şi diplome: “Cupa Axis Libri” la şah copii, ediţia a II-a, cu participarea Şah Club Galaţi. Acestea şi multe altele au fost ofertele Festivalului Naţional al Cărţii “Axis Libri”.  

Personal, m-am bucurat de lansarea a 7 cărţi personale publicate recent la Editura InfoRapArt, dar am avut onoarea de a-i prezentza şi pe unii autori, pe buzoianca Maria Mânzală, cu o carte originală pentru copii, “Bobiţă Cineastul”, apărută chiar zilele acestea la Editura Rafet Râmnicu Sărat şi adusă direct din tipografie la Festival şi de prezentarea mai multor autori gălăţeni pentru copii: Gh. Antohi, cunoscuta scriitoare Olimpia Sava care şi-a lansat 6 cărticele pentru copii cu acest prilej, tânăra traducătoare Nina Mihaela Sava, Denisa Lepădatu, dar şi a cărţii de Recenzii a Mihaelei Rotaru, apărută la Editura Olimpias.  

Iubitorii literaturii pentru copii au fost prezenţi şi s-au bucurat de surprize şi oferte de carte.  

Revistele şcolare au fost şi ele prezentate cu succes  

de prof. Onorica Tofan şi prof. Vasile Leonte, aceste reviste având un impact pozitiv asupra tinerelor condeie gălăţene care s-au gândit la aceste formule de popularizare a talentelor.  

Prezenţa autorilor din Basarabia a fost de mare impact emoţional în cadrul Târgului, prezentaţi de Cassian Maria Spiridon, Marius Chelaru şi Nicoleta Onofrei.  

Spiritul acestui Festival însă, a fost directorul general al Bibliotecii Judeţene “V.A.Urechia”, prof. dr. Zanfir Ilie,  

prezent permanent în aceste zile, fie la prezidiu, fie în mijlocul manifestărilor. Alături de această personalitate gălăţeană, Valentin Ajder – moderator şi organizator al Târgului de Carte, un vechi împătimit al manifestărilor de anvergură culturală, prezent şi el permanent alături de autori, editori sau directori de edituri.  

Ieşirea cărţii din Sanctuarul Bibliotecii în stradă, în locuri neconvenţionale este o dovadă că ea trebuie să vină în întâmpinarea categoriilor de beneficiari, a eventualilor cumpărători, a iubitorilor cuvântului scris, difuzat, transmis prin orice mijloace.  

Timpul depozitelor de carte, neatinse de mâini şi ochi de cititori, timpul rafturilor înţesate cu documente de referinţă nevizitate, a fost depăşit. E vremea întâlnirilor esenţiale între creatori-carte-cititori – şi aceste întâlniri pot avea loc oriunde; chiar şi pe un bulevard (Unter den Linden), în agora, în standuri stradale, în gări, la metrou, în tramvai şi în uitatele bibliobuze care efectuau servicii biblioteconomice complete de difuzare şi împrumut în cartiere, în uzine, acolo unde există oameni.  

S-a demonstrat că acest mod de conectare a cititorilor la viaţa culturală este foarte eficient. Dar când e vorba de edituri şi vânzare de carte, e cu atât mai rentabil şi benefic pentru ambele părţi şi pentru difuzor şi pentru beneficiari.  

Cinci zile providenţiale.  

Timp hrănit şi adăpat cu Lumină.  

Timp generator de Lumină.  

Lumină primită şi transformată în lumină de sine.  

Fiecare om luminat, împărţitor la rândul lui de fascicule luminoase.  

Un transfer necesar.  

Un feed-back continuu.  

Empatii.  

Oameni necunoscuţi legaţi cu firul freatic al nevoii de cunoaştere a izvoarelor Luminii, revărsându-se peste fiecare într-alt fel, dar benefică pentru toţi.  

Şi noi, cronicari afectivi, consemnând cu emoţie mirabilul schimb: primind şi dăruind Lumină, în aceeaşi măsură, sau poate mai intensă, cine să stea să măsoare?  

Lumina zămislitoare de Duh, spre împărtăşire.  

Sintagma: “Citeşte şi dăruieşte!” – nicicând n-a devenit mai actuală.  

O invitaţie şi o provocare.  

O reuşită totală.  

O iniţiativă care se vrea continuată, îmbunătăţită şi în anii următori pentru că ea contribuie la edificarea spirituală a omului.  

Toate acestea vor fi tezaurizate şi păstrate în patrimoniul sufletesc al fiecăruia, ca dovezi, ca mărturii vii că am existat pe acest tărâm dunărean, în calea apelor fluviului, în oraşul celor trei ape esenţiale: Dunărea, Siretul şi Prutul şi ne-am ridicat pe încă o treaptă a desăvârşirii spirituale.  

Pentru vremea când totul va deveni amintire, estompată de scurgerea zilelor, imaginile şi înregistrările, fotografiile şi afişele vor rămâne consemnate în Paginile Galaţiului din Cartea de aur. Vii mai rămân doar luminiţele din ochii celor ce asistaseră, timp de cinci zile la Sărbătorile Cărţii, luminiţe aprinse de alţii, ori chiar izvorând din ei înşişi.  

Şi nu mai ştiai ce-s: luminile oraşului în serile de vară timpurie, luminile din ochi, luminile din gând, sub forma unor cărţi, ori luminile aprinse în suflete.  

Dragostea pentru Cuvânt este mai grea decât cea dintre oameni şi din aceea că acest cuvânt dăinuie, nu poate fi şters şi e înscris în inimi drept cea mai înaltă treaptă a conştiinţei umane.  

Scriitori consacraţi, nume notorii, debutanţi, iubitori sau numai consumatori de cultură, lucrători în vastul câmp al literaturii, redactori, graficieni, tehnoredactori, cu toţii şi-au găsit teren prielnic de afirmare la acest Festival Naţional, nespus de generos, cu tot ce înseamnă noţiunea de Carte, indiferent de suport, dar, cu predilecţie pe suport de hârtie. Nimeni nu a fost refuzat, nimeni îndepărtat. Şi toate acestea sub semnul invitaţiei la lectură, la cunoaştere, la edificare spirituală. Poate că nici nu ne dăm seama ce important este rolul nostru de participanţi activi sau de actori-spectatori pe scena culturii actuale.  

Toate palierele reprezentative şi toate gusturile au fost atinse şi împlinite pentru slujirea în chip fericit a Cuvântului scris, cel care aduce şi face lumină în jur şi în suflete. Într-adevăr istoria culturii naţionale şi a istoriei culturii gălăţene n-ar fi complete fără această suită de manifestări de spirit.  

Efervescenţă creatoare, emulaţie spirituală, comuniuni şi conexiuni între oamenii creatori de cultură şi consumatori ai actului cultural, într-o săptămână fastă, aflată sub auspiciile brandului cultural “Axis Libri”.  

Revenind duminică, a doua zi după încheierea Festivalului, în acelaşi spaţiu, am constatat că unele edituri nu-şi încheiaseră socotelile şi nu se îndurau să părăsească acest décor natural de sub teii de pe Calea Domnească, acea uşoară briză a Dunării în creştere vertiginoasă a cotelor sale în aceste zile fecunde şi mai zăboveau străjuind aleea principală în căutarea eventualilor întârziaţi, doritori de noutăţi editoriale şi de spectacol.  

În rest, pensionarii jucau iarăşi table şi şah la aceleaşi măsuţe pătrate din piatră, copiii alergau ca întotdeauna şi se ascundeau după copaci, supravegheaţi de ochiul vigilent al bunicuţelor şi mămicilor, tinerii citeau sustraşi dar şi absorbiţi de muzica difuzată direct în urechi, prin minuscule aparate, totul părea la fel, chiar şi teii, în înţelepciunea lor, salutau uşor din frunze şi crengi, adunarea aceea de oameni nostalgici, ieşiţi în parc înspre prânz, unii făcându-şi siesta, alţii făcându-şi poftă de mâncare, mergând în pas de promenadă pe esplanada dintre blocurile turn, cele mai vechi din oraş, pe locul unde odinioară, localnicii veneau să târguiască ori să caşte gura în Piaţa Veche, (aşa cum magistral a descris-o un prozator gălăţean – Ioan Gh. Tofan – în cartea cu acelaşi titlu) -  

reper, iată, încă o dată fundamental în viaţa trăitorilor acestui meleag dunărean, odinioară “cumplit oraş de negustori”, după cum s-a spus, iar în zilele noastre, şi prin acest Festival Naţional, o metropolă a culturii româneşti şi universale.  

“La revedere!” pentru ediţia a VI-a. Pe curând, la cea de a VII-a ediţie, în 2015.  

Felicitări tuturor organizatorilor, participanţilor şi vizitatorilor la aceste prestigioase manifestări de spirit care fac cinste şi onoare Galaţiului şi ţării întregi.  

 

26 Mai 2014  

 

CEZARINA ADAMESCU  

Referinţă Bibliografică:
CULTURA CA DIMENSIUNE UNIVERSALĂ. FESTIVALUL NAŢIONAL AL CĂRŢII AXIS LIBRI , GALAŢI, 20-24 MAI 2014 (CEZARINA ADAMESCU) / Cezarina Adamescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1242, Anul IV, 26 mai 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Cezarina Adamescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cezarina Adamescu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!