AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Artistic >  


Autor: Cezarina Adamescu         Publicat în: Ediţia nr. 549 din 02 iulie 2012        Toate Articolele Autorului

CEVA DE ÎMPĂRŢIT - tabletă - CEZARINA ADAMESCU
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
CEVA DE ÎMPĂRŢIT 
  
-tabletă- 
  
Eu împart cu hârtia şi bucurii şi tristeţe. Împart şi tăcerea-n felii, ca pe pâine. Din resturi, fac avioane. 
  
În pagină, tandreţea a atins dimensiuni nebănuite, pe care altfel, nu le-aş fi atins. 
  
Singurătatea mi-a fost punct şi linie în conturarea personalităţii. Alfabet descifrat doar de iniţiaţi. Negru pe alb, peste culori încântătoare, nuanţe incredibile. Netezimi de sunet pe un portativ nevăzut? Bogata paletă cromatică a unei pajişti sonore, înălţimi de azur, depărtări de zenit şi nadir, miresme de sfântă lumină. 
  
Asta mi-a fost şi îmi este singurătatea. 
  
A o conştientiza, a o accepta, a o îmbogăţi cu o infinitate de nuanţe, depinde doar de noi, de fiecare. 
  
Singurătatea deliberată, o maladie benignă pe care ştii c-o domini şi o supui propriei voinţe. Uneori ea te domină şi te striveşte. E o luptă continuă. Care pe care. Qui pro quo. 
  
Singurătatea în care încep să murmure, să morcotească, toate cuvintele, umplând spaţiile dintre ele cu muzica tainică a silabelor. 
  
„Barbarii aceştia erau totuşi o soluţie” – spunea Kavafis. Unde sunt barbarii? Unde sunt motivaţiile noastre? 
  
Şi dacă n-or să mai vină niciodată? Barbarii din noi încă aşteaptă sperând. 
  
Şi deodată se face seară în mine. 
  
* 
  
Singurătăţi aglomerate, populate de umbre, de şuviţe prelungi de tăceri, de sunete scurte şi înfundate. Singurătăţi suverane, imperative, emblematice, înscrise pe frunţi aureolate de idei strălucite. Singurătăţi. Pustietăţi. Arşiţi de gânduri. Suspans. Oaze de speranţă după izvorul salvator. 
  
Singurătatea care te face puternic şi vulnerabil în aceeaşi măsură. Singurătatea pe care o porţi ca pe un scut şi ca pe o armă. Armă şi scut totodată. În spatele căreia te ascunzi de ochi inoportuni şi obraznici. Singurătăţi jinduinde. 
  
Şi până la urmă, „e un sentiment care n-ai de ce” (Tudor Muşatescu). Aşa e şi cu Singurătatea. Facem caz de ea, nu ne convine, dar o dorim şi întreţinem cu ea legături pe viaţă. „Du-te-ncolo, vino-ncoa/ Dă-mi pace, nu mă lăsa”. 
  
Abia venit un oaspete, nu ştim cum să facem să plece. Doar Singurătatea e acceptată fără rezerve. E de-a casei. Se suie cu picioarele-n pat, mămâncă fără tacâmuri, „bagă lăboiu-n zăharniţă şi pi urmă ia cleştişoru' şi pune bucăţâca din zahar în el şî la urmî o duşi la gurî” (Chiriţa despre Bârzoi ot Bârzoieni). 
  
O mitocancă din Obor. 
  
O pacoste, de care nu ne putem lipsi. 
  
Oricâte mesaje primeşti de peste mări şi ţări, dacă unul (cel mai important lipseşte) parcă nu ai nimica. Ne amărâm zilele. Şi mai ales, nopţile. „Şi nici lucrul acesta nu e important?” (vorba Micului Prinţ). 
  
„Oamenii mari nu înţeleg niciodată nimic. Şi e destul de obositor pentru copii, să le tot dea întruna lămuriri” – îi zice tot el pilotului de avion căzut în deşert. 
  
„Te simţi cam singur în pustiu” – îi spune Micul Prinţ, Şarpelui.  
  
„Singur te simţi şi printre oameni”, răspunde Şarpele. 
  
Nimeni nu are timp pentru nimeni. 
  
CEZARINA ADAMESCU 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
CEVA DE ÎMPĂRŢIT - tabletă - CEZARINA ADAMESCU / Cezarina Adamescu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 549, Anul II, 02 iulie 2012, Gilbert, Arizona.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Cezarina Adamescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cezarina Adamescu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!