CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Actualitate >  


Autor: Ces Covasna Harghita         Publicat în: Ediţia nr. 1270 din 23 iunie 2014        Toate Articolele Autorului

Centrul European de Studii Covasna-Harghita - ACŢIUNI ALE UNOR ORGANIZAŢII MAGHIARE EXTREMISTE, REVIZIONISTE ŞI ANTIROMÂNEŞTI (1)
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Sinteză documentară 
  
Trebuie să piară Trianonul! 
  
Cu ocazia comemorării dictatului de tristă amintire de la Trianon, la Târgu Secuiesc au fost organizate un marş şi o scurtă festivitate memorială. Oratorii au calificat ciuntirea, în 4 iunie 1920, a ţării-mamă, drept unul din cele mai dureroase momente din istoria maghiară. 
  
Marşul organizat de Mişcarea de Tineret 64 de Comitate (HVIM) a pornit la ora 17:32, din strada Gheorghe Doja. Fluturând drapele ungare, secuieşti şi în dungi arpadiene, respectiv drapelul HVIM, scandând sloganurile Pământul Secuiesc nu este România!, Ria-ria Hungaria! şi ţinând un banner de mari dimensiuni cu inscripţia Să piară Trianonul!, participanţii au defilat pe strada Petofi Sandor. De aici, trecând prin Piaţa Gabor Aron şi prin faţa fostei clădiri a Scolii de Aprozi, s-au deplasat la Monumentul Eroilor, unde a început festivitatea memorială, care a inclus cuvântări festive şi un scurt program cultural. Participanţii au fost salutaţi de Beke Istvan, din partea HVIM, după care Ambrus Agnes a vorbit, în numele Ordinului Vitejilor, despre batjocorirea de către marile puteri a Ungariei. 
  
Trianonul nu a fost considerat drept un tratat de pace nici în momentul în care ţara, Ungaria, a fost forţată să-l semneze, să-l accepte. Nu l-a considerat tratat de pace nici atunci când a luptat, în perioada interbelică, apoi în timpul celui de-al doilea război mondial, pentru reparaţii aduse Trianonului, nici atunci când ordinul a fost interzis, şi nici atunci când cauza naţiunii a trebuit slujită în străinătate. Ordinul vitejilor a considerat şi consideră şi acum că pacea de la Trianon este nedreaptă – a subliniat Ambrus Agnes, după care li s-au adresat celor prezenţi Peter Janos, vicepreşedintele Consiliul Naţional Secuiesc (CNS), Peter Taierling, preşedintele din Târgu Secuiesc al MINTA şi Toth Balint, purtătorul de cuvânt al HVIM. 
  
Inimile noastre, ale celor care ne-am adunat astăzi aici, se simt îndoliate. Trebuie să susţinem, cu o forţă unitară, dreptatea naţiunii noastre, trebuie să luptăm, înzestraţi fiind cu drepturile noastre primite de la Dumnezeu. Să nu tot pomenim de greşelile altora, ci să ne străduim să nu le repetăm şi noi. Să nu ne frământe ce spun alţii. Să nu-i judecăm pe alţii. Pe noi ne poate judeca doar Dumnezeu, pentru că el ne-a creat aici, în arcul sfânt al Carpaţilor. Să credeţi unul în celălalt, să fiţi devotaţi faţă de acest pământ care e străbătut acum de hotare, însă nu uitaţi: mâna omului nu-i poate stabili hotare sufletului vostru. Dacă voinţa voastră va deveni din ce în ce mai puternică, dacă vrem tot mai mulţi şi din ce în ce mai ferm, hotarele vor dispărea! - a spus Toth Balint, care a transmis un mesaj către guvern: secuimea nu cedează, vrea autonomie. După binecuvântarea preotului reformat Beder Imre, participanţii au intonat imnurile secuiesc şi ungar, festivitatea fiind încheiată cu depuneri de coroane. 
  
Sursa: cotidianul Haromszek din 04.06.2014, autor Bartos Lorant 
  
Vârghiş. A fost comemorat Trianonul 
  
La invitaţia Mişcării de Tineret 64 de Comitate (HVIM) şi a Asociaţiei de Tineret David Ferenc din Vârghiş, la festivitatea de comemorare a nedreptăţii Trianonului au participat, ieri după-amiază, în faţa parohiei unitariene din Vârghiş, aproximativ 50 de persoane din localitate şi din ţara-mamă. Toţi cei care au luat cuvântul au subliniat că Uniunea Europeană trebuie să fie dreaptă cu noi. In cadrul evenimentului a putut fi sesizat controlul accentuat din partea poliţiei. 
  
Primarul oraşului Vârghiş, Ilkei Ferenc, a subliniat în cuvântarea sa puterea solidarităţii, după care a declarat că speră că naţiunile care urmează calea dreptăţii aduc reparaţii Trianonului. Andorko Ferenc, preot unitarian, a vorbit despre solidaritatea naţională: deşi suntem împărţiţi de graniţe, suntem unul şi acelaşi. Preotul a amintit şi de promisiunile de la Alba Iulia, care nu au fost niciodată respectate - libertate naţională deplină popoarelor conlocuitoare, administraţie şi justiţie în limba maternă. El a făcut apel şi la marile puteri care au fărâmiţat Ungaria în anul 1918: probabil că şi ele recunosc că au decis în mod incorect la Trianon. Profesoara de istorie Huber Erzsebet, sosită din comuna Bugyi, a evidenţiat impresiile de aici ale tinerilor din ţara-mamă. In opinia lui Demeter Zsuzsa, cea care reprezintă Asociaţia de Tineret 64 de Comitate, trebuie să ne gândim în fiecare zi, nu numai în Ziua Solidarităţii Naţionale, că nedreptatea Trianonului trebuie şi poate fi remediată. 
  
Sursa: cotidianul Haromszek din 04.06.2014, autor Hecser Laszlo 
  
La Vaskut a avut loc o festivitate de comemorare dedicată Trianonului 
  
Miercuri (04.06.2014), în zona Vaskut, situată la limita judeţelor Covasna şi Vrancea, a avut loc o festivitate de comemorare prilejuită de împlinirea a 94 de ani de la semnarea dictatului de pace de la Trianon. Au participat aproximativ 200 de tineri, membri ai organizaţiei Mişcarea de Tineret 64 de Comitate (HVIM), păstrători de tradiţii şi mai mulţi membri ai Consiliului Secuiesc din scaunul Kezdi. Pall Istvan, preşedintele composesoratului din Ojdula, a vorbit despre dictat. Slujba a fost celebrată de Bartos Karoly, preot romano-catolic din Tinoasa. La finalul festivităţii de comemorare au avut loc depuneri de coroane şi au fost intonate imnurile secuiesc şi ungar. 
  
Sursa: cotidianul Haromszek din 06.06.2014, autor Iochom Istvan  
  
Festivitate comemorativă dedicată Trianonului la Sfântu Gheorghe. A prinde puteri din pierderile suferite 
  
Festivitatea de comemorare din Sfântu Gheorghe a început cu tragerea clopotelor, la ora 17:32, ora semnării tratatului de pace de la Trianon. Acţiunea nu i-a mobilizat pe oameni, în parcul Elisabeta, sub drapelul secuiesc, fiind prezente doar 200-300 de persoane. 
  
In Ziua Solidarităţii Naţionale, solidaritatea a fost semireuşită. UDMR nu a fost prezentă nici în acest an la manifestarea organizată de câţiva ani încoace de către Partidul Civic Maghiar (PCM). Evenimentul a reprezentat o retrospectivă istorică prin enumerarea prejudiciilor şi a pericolelor prezentului şi a avut un mesaj clar, mai exact că doar de noi depinde dacă permitem ca Trianonul să se înfăptuiască, dacă permitem ca maghiarii să dispară sau să se asimileze sau suntem capabili să ne solidarizăm şi să luptăm pentru dăinuirea noastră. 
  
Primul care a luat cuvântul a fost Mihaly Istvan, preşedintele filialei din Trei Scaune a Tinerilor Maghiari din Transilvania (EMI), care a atras atenţia asupra importanţei dărâmării zidului simbolic care îi separă pe maghiarii care trăiesc în Bazinul Carpatic. Bedo Zoltan, preşedintele filialei din scaunul Sepsi a Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), a trecut în revistă a consecinţele celui mai nedrept şi mai ruşinos dictat de pace din istoria mondială. El s-a referit şi la cum va fi mai departe: trebuie să susţinem în mod unitar ideea libertăţii, una din formele viabile ale acesteia fiind autonomia. Mesajul Mişcării de Tineret 64 de Comitate (HVIM)) a fost transmis de către Vizi Abigel. Balint Jozsef a vorbit în calitate de reprezentant al Partidului Civic Maghiar. 
  
Oratorul principal al manifestării comemorative a fost Gazda Jozsef, profesor pensionar, care a făcut o retrospectivă istorică. Potrivit interpretării sale, dictatul de pace de la Trianon nu este o consecinţă a războiului pierdut, ci un rezultat de acum sute de ani, un rezultat al intenţiei care există şi acum şi care vizează desfiinţarea maghiarimii. Popoarele din Bazinul Carpatic ar trebui să recunoască acest lucru şi să îşi dea seama că suntem de aceeaşi parte. Dacă maghiarii vor putea fi nimiciţi, ei vor urma. De noi depinde ca obiectivul final să nu poate fi înfăptuit. Inaintea intonării imnurilor, preotul unitarian Kovacs Istvan a rostit o rugăciune, rugându-l pe Domnul ca această zi de doliu să devină zi a speranţei. 
  
Sursa: cotidianul Haromszek din 06.06.2014, autor Iochom Istvan 
  
Apel din partea HVIM Târgu Secuiesc 
  
În vederea participării la concertul Karpatia care va avea loc vineri (06.06.2014) în Miercurea Ciuc, pornim din Târgu Secuiesc cu un autobuz de 50 de persoane şi mai avem 4 locuri libere. Se porneşte mâine la ora 17:00 de la stadionul Sinkovits. Cheltuielile de drum sunt de 20 de lei de persoană. Concertul este în aer liber şi este gratuit. Informaţii la numărul de telefon 0742-456918! 
  
Sursa: Facebook 
  
Relaţia rusă. Fără sânge nu se poate: radicali naţionali maghiari în Transilvania 
  
Violenţa este un mijloc legitim pentru membrii HVIM, care se organizează fără îndrumare de la centru şi care nu se tem că îşi vor pierde susţinătorii. O acţiune nu poate fi exagerat de radicală. Nu există aşa ceva. Dimpotrivă, în general nu sunt mulţumiţi post factum, deseori spun că s-ar fi putut pronunţa şi mai ferm. Suntem maximalişti - notează Szocs Zoltan, lider HVIM. In al doilea episod al seriei noastre vom prezenta organizaţia din Transilvania a Mişcării de Tineret 64 de Comitate (HVIM). 
  
HVIM din Transilvania a fost constituită în 2003. In momentul de faţă există grupe HVIM în 14 aşezări transilvane. Activitatea unora dintre acestea este însă minimă. Din câte ştim, în momentul de faţă există celule HVIM semnificative în Târgu Secuiesc şi Cluj, însă activităţi curente se derulează şi în Bazinul Baraolt, Târgu Mureş şi Sfântu Gheorghe. 
  
Szocs Zoltan, preşedintele HVIM Transilvania, declară că în celulele transilvane activează în total 350 de persoane. Principala diferenţă dintre HVIM şi restul organizaţiilor transilvane, din latura naţională, este aceea că HVIM nu recunoaşte hotarele trianoniene. Această organizaţie priveşte autonomia Pământului Secuiesc nu ca pe un obiectiv, ci ca pe un pas spre restabilirea Tării Sfintei Coroane. 
  
• Fără sânge nu se poate 
  
In timp ce mainstream-ul doreşte să cucerească autonomia Pământului Secuiesc doar prin mijloace paşnice, Szocs Zoltan afirmă că trebuie să se păşească pe drumul faptelor, totul trebuie cucerit fizic, fără sânge nu se poate.Structura organizaţiei este prea puţin centralizată, în general este alcătuită din celule de acţiune independente. Organizaţiile locale se consultă cu Szocs înainte de a lua o decizie, în schimb preşedintele transilvan nu dă niciodată dispoziţii concrete în nici o problemă. 
  
Nu s-a întâmplat niciodată ca o organizaţiei să îşi dorească ceva şi să nu facă acel lucru. Am o perspectivă asupra lucrurilor, îmi este cerută părerea, însă nu cunosc situaţia la nivel local aşa cum o cunosc localnicii, ca atare, luarea deciziei le revine conducătorilor locali -afirmă Szocs. In opinia sa, liderii celulelor ajung să ocupe aceste poziţii în urma unei alegeri fireşti, în funcţie de munca depusă de fiecare. In concluzie, membrii nu îi votează, iar după cum mai afirmă, nici Budapesta nu se amestecă (un alt intervievat al nostru susţine însă că liderii sunt numiţi de la Budapesta). 
  
• Maximalişti 
  
Situaţia centrului de la Budapesta este, în general, similară: uneori cer sfaturi, pentru că sunt mult mai experimentaţi, însă nimeni nu le spune transilvanilor ce să facă. Nu ne temem că ne vom pierde sprijinul, sponsorizarea.Ca preşedinte, Szocs nu îşi aminteşte să fi stopat vreodată vreo acţiune pe motiv că ar fi considerat-o prea radicală. Dimpotrivă, în general nu sunt mulţumiţi post factum cu câte o acţiune sau alta, se spune de multe ori că ar fi putut fi mult mai fermi. Suntem maximalişti -notează preşedintele. In opinia lui Szocs, organizaţia transilvană a HVIM trăieşte vremurile organizării. Manifestările lor au tot mai mulţi participanţi şi deşi celulele îşi urmează propriul lor drum, aceste drumuri se intersectează deseori cu ale altor organizaţii. 
  
• Relaţia rusă 
  
Deşi ei sunt consideraţi mai paşnici, cultivă relaţii bune cu EMI, îşi susţin reciproc manifestările, ba mai mult, la Târgu Secuiesc chiar colaborează. HVIM cultivă relaţii strânse şi cu Jobbik, deşi HVIM respinge instrumentele politice. In iarna anului trecut, organizaţia transilvană a HVIM a fost la un schimb de experienţă în Republica Moldova, unde s-a întâlnit cu organizaţia moldavă prorusă, Mişcarea Naţional Democrată (MND). De altfel, MND le-a întors vizita: au petrecut vacanţa la manifestarea intitulată Insula Ungară, iar preşedintele organizaţiei a dat un interviu pentru publicaţia Barikad. Întâlnirea va avea o continuare şi anul acesta, relaţia de înfrăţire la nivel de organizaţii evoluează. În opinia lui Szocs, la discuţii va participa de această dată şi o organizaţie din Rusia. Sunt curioşi să afle cum ne-am edificat organizaţia, vor să înveţe de la noi - a spus el, adăugând: UE nu i-a adus secuimii nimic bun. Jos pălăria în faţa lui Putin, ne putem baza pe ruşi. 
  
Trăim vremurile organizării. Edificăm, ocrotim relaţii, iar dacă va fi nevoie, ulterior vom şi acţiona - afirmă Szocs.De altfel, nu de mult au postat pe pagina de Facebook a HVIM Transilvania un comunicat intitulat Susţinere patriotică a Rusiei. Potrivit materialului publicat pe Deres TV, găzduit pe server rusesc, patrioţi din Transilvania ne-au trimit la redacţie două fotografii şi un scurt mesaj. In contrast cu principiile liberale occidentale şi sub semnul dreptăţii, îi susţinem pe ruşii care luptă pentru libertatea lor! Afirmăm că Ucraina Subcarpatică nu este Ucraina, Pământul Secuiesc nu este România! Trebuie să devenim luptători pentru libertate şi să luptăm pentru independenţa noastră, ca vârf de lance al Estului! Comunicatul este însoţit şi de două fotografii în care bărbaţi mascaţi şi înarmaţi stau în jurul unui banner care cere independenţa Pământului Secuiesc. Pe cele două laturi ale banner-ului pot fi văzute drapelul rusesc şi drapelul secuiesc. 
  
• La Târgu Mureş au păşit pe drumul faptelor 
  
Preşedintele a apreciat drept o acţiune reuşită a organizaţiei transilvane a HVIM protestul proautonomist din 10 martie, de la Târgu Mureş. Deşi corespondenţele de presă informau că sâmburele puternic au fost cei din Ungaria, Szocs afirmă că doar 10-20 de persoane erau din Ungaria, în comparaţie cu grupul radical de protestatari, format din aproximativ 200 de persoane. Preşedintele organizaţiei transilvane a HVIM a relatat mândru despre această acţiune, care demonstrează că au păşit pe drumul faptelor. La câteva zile de la protest, DIICOT a demarat cercetări împotriva mai multor activişti ai Jobbik, sub suspiciunea de tulburare a ordinii constituţionale. Potrivit comunicatului emis atunci de Ministrul de Interne, le-a fost interzis accesul în ţară mai multor cetăţeni ungari cu afinităţi în direcţia Gărzii Ungare, Oştirii Haiducilor, Jobbik şi HVIM. Nu este primul caz în care radicalilor din Ungaria le este interzis accesul în ţară: în octombrie 2013, de exemplu, preşedintele HVIM, Toroczkai Laszlo, a fost întors de la graniţă. 
  
• Susţinătorii anonimi sunt din ce în ce mai mulţi 
  
HVIM îşi asumă confruntarea deoarece speră că autonomia Pământului Secuiesc va rămâne în felul acesta pe ordinea de zi. Dacă nu am fi existat, presa de limbă română ar fi rezolvat problema într-o corespondenţă de 10-15 secunde. In felul acesta, toată România a vorbit despre asta - a relatat el.HVIM nu are personalitate juridică în Transilvania, în schimb Szocs Zoltan este preşedintele Asociaţiei Oastea Sfântului Ladislau (Szent Laszlo Serege). Această asociaţie strânge, de exemplu, contribuţiile de 2% din venit, pentru a organiza apoi, din aceşti bani, manifestări în numele HVIM. Această asociaţie organizează manifestări mai paşnice, de exemplu tabere pentru copii. HVIM are din ce în ce mai mulţi susţinători - susţine Szocs. Aceştia sunt antreprenori locali, persoane fizice, care din cauza unor motive politice nu îşi asumă identitatea. 
  
• Din Insulă Secuiască - zi a familiei 
  
După modelul Insulei Ungare, HVIM organizează din 2009 o tabără de vară proprie, Insula Secuiască. Timp de câţiva ani, manifestarea a fost găzduită la Cătruşa, în tabăra EVITA, administrată de Centrul de Învăţământ Tehnic Gabor Aron din Târgu Secuiesc. În 2013, directorul acestui centru a comunicat că din cauza scandalului naţional, nu îşi mai poate asuma tabăra. În felul acesta, Insula Secuiască a fost organizată anul trecut sub numele de Ziua Familiei 2013, în sala sporturilor din Târgu Secuiesc, unde Zagyva Gyorgy Gyula a susţinut expunerea intitulată Rezistenţa naţională. 
  
De altfel, Szocs îşi imaginează pe viitor Insula Secuiască nu ca pe o manifestare de masă, ci mai mult ca pe o tabără mai liniştită, cu atmosferă de familie, care va avea loc de acum înainte în Bazinul Baraolt, la Bodoc. Nu vor fi concerte, ci foc de tabără şi seri de chitară .Ediţiile anterioare au avut de altfel mulţi participanţi sosiţi exclusiv pentru atmosfera de distracţie. Mulţi au venit doar pentru formaţii, s-au îmbătat, nu au învăţat nimic - afirmă Szocs. În 2010, unul dintre foştii organizatori ai Insulei Secuieşti a fondat Peninsula Secuiască. Manifestarea organizată de Asociaţia Scutul Secuiesc nu a avut continuare. 
  
• Intrarea nu este simplă. 
  
Aproximativ 60% din tinerii interesaţi de HVIM suportă perioada de probă de un an. După cum susţine Szocs, candidaţii sunt îndrumaţi către preşedintele celulei locale, care îi observă timp de un an. Fiecare dintre candidaţi trebuie să practice un sport, se analizează care la ce este bun şi ce rol îi poate fi încredinţat în mişcare. Unii sunt puternici fizic, însă nu se ştiu exprima. Alţii ştiu mai degrabă să scrie. Pentru fiecare găsim un rol care i se potriveşte, însă principalul este ca totul să vină din interior. Fără asta nu se poate - spune preşedintele. 
  
Sursa: transindex.ro din 02.06.2014, autor Sipos Zoltan 
  
În apărarea drapelelor secuieşti / Aproximativ 500 de persoane au protestat la Târgu Secuiesc 
  
Aproximativ 500 de persoane au participat ieri (29.05.2014) la acţiunea de protest organizată în piaţa centrală a oraşului Târgu Secuiesc, în vederea apărării drapelului secuiesc. In afara localnicilor, la acţiune au sosit protestatari şi din comunele din Trei Scaune de Sus. La acţiune au mai participat membri şi simpatizanţi ai Tinerilor Maghiari din Transilvania (EMI), ai Minta, ai Consiliul Secuiesc scaunul Kezdi, ai Consiliul Secuiesc Târgu Secuiesc şi ai Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT). Membrii UDMR, ai Partidului Civic Maghiar (PCM) şi conducerea oraşului nu au participat la acţiunea de protest. 
  
Înaintea acţiunii din centrul oraşului, membrii organizaţiei din Târgu Secuiesc a Mişcării de Tineret 64 de Comitate (HVIM), împreună cu Consiliul Secuiesc din scaunul Kezdi, au amplasat 50 de drapele secuieşti pe faţadele clădirilor aflate în Piaţa Gabor Aron. Drapelele şi suporturile le-au fost oferite gratuit persoanelor fizice care şi-au dat acordul ca membrii HVIM să arboreze pe imobilele lor simbolul secuiesc. O parte din protestatari au dus cu ei la acţiune şi drapele secuieşti. La postamentul statuii lui Gabor Aron a fost desfăşurat bannerul Pământul Secuiesc nu este România! Pe pancarte se putea citi: Autonomie teritorială Pământului Secuiesc!, Nu, nu niciodată, Libertate Pământului Secuiesc!. 
  
Primul care a luat cuvântul în numele HVIM a fost Beke Istvan. El a subliniat că ne va aparţine ceea ce putem obţine pentru noi. Drapelul trebuie să fluture şi va flutura. In locul celor trei drapele condamnate la îndepărtare vom arbora 50 de drapele în Piaţa Gabor Aron şi dacă este nevoie, vom arbora chiar şi 500 - a declarat oratorul, membru HVIM. El a subliniat că simultan cu acţiunea de la Târgu Secuiesc, şi la Nyiregyhaza se protestează faţă de îndepărtarea drapelului secuiesc. Toth Balint, purtătorul de cuvânt din Transilvania al HVIM, a condamnat pe un ton dur campania puterii româneşti şi a justiţiei împotriva simbolurilor secuieşti. In numele tineretului a vorbit Incze Johanna, preşedinte EMI, iar în numele Minta a vorbit Toke Ervin din Miercurea-Ciuc. Mesajul Consiliului Naţional Secuiesc a fost transmis de către vicepreşedintele Peter Janos, care le-a cerut locuitorilor oraşului să arboreze drapelul secuiesc pe faţadele locuinţelor lor. Mike Bernadett a recitat poezia lui Wass Albert, Drapelul invizibil. 
  
După discursuri, masa de oameni a scandat minute în şir Autonomie!. Beke Istvan le-a cerut participanţilor să privească spre faţada clădirii de lângă muzeu, unde a fost arborat un drapel secuiesc de 6 m. Manifestarea care a durat 40 de minute s-a încheiat cu intonarea imnului secuiesc. Prezenţa jandarmeriei, poliţiei şi a serviciului secret în Piaţa Gabor Aron a fost una discretă, însă în efectiv mare. I-au filmat şi i-au fotografiat pe participanţi. In cadrul manifestării nu au avut loc incidente de tulburare a ordinii. 
  
Sursa: cotidianul Haromszek din 30.05.2014, autor Iochom Istvan 
  
Teroriştii noştri transilvani 
  
Pe internet se răspândeşte o fotografie în care membrii transilvani ai HVIM, cu cagule pe faţă, pozează cu arme, cu drapelul secuiesc şi cel rusesc şi revendică independenţa Noii Rusii, respectiv autonomia Transilvaniei şi a Ucrainei Subcarpatice. 
  
La prima vedere ai sentimentul că vezi o grămadă de terorişti, însă mă liniştesc apoi spunându-mi că nu sunt decât nişte tineri dornici de afirmare, cu nişte arme de jucărie. Arme, care simbolizează moartea, pentru că ştim bine că armele nu fac decât să distrugă, nu să construiască. Vor să se dea mari, şi poate nici nu realizează sau nici nu îi interesează ce lumină negativă aruncă astfel asupra maghiarimii transilvane. 
  
De ce? Pentru că dacă vreun român dintre aceia care nu îi urăşte pe maghiari dă peste această fotografie, cu siguranţă nu va procesa pozitiv cele văzute, ca să nu mai vorbim despre românii care nu ne suportă. Iar acestora din urmă li se va confirma astfel că maghiarii transilvani nu sunt decât nişte barbari naţionalişti. Si noi am gândi la fel dacă am vedea români înarmaţi în locul HVIM-iştilor. Mascaţii ăştia generează inutil tensiuni . Deşi mintea multora nu este capabilă să priceapă, extremismul de dreapta este periculos, iar cel care nu crede, să se gândească la Hitler. Ar fi timpul să decidem ce vrem: un trai paşnic sau ură din cauza câtorva tineri mascaţi. Pentru că eu vreau pace şi nu mă interesează HVIM-ul, nu mi-ar trebui nici Transilvania pe care o visează ei, nici naţionalism. 
  
Sursa: cotidianul Szekely Hirmondo din 30.05.2014, autor Fekete Jozsef 
  
HVIM-işti cu drapel secuiesc şi înarmaţi, susţin Rusia 
  
HVIM-işti transilvani care susţin independenţa Noii Rusii şi a Ucrainei Subcarpatice! Novorossiia nu este Ucraina! Ucraina Subcarpatică nu este Ucraina! Pământul Secuiesc nu este România! - însoţite de acest text au fost postate pe pagina de Facebook a grupului Kiallunk Oroszorszag mellett (susţinem Rusia) două fotografii care surprind indivizi cu cagule, îmbrăcaţi în negru şi care ţin în mână obiecte ce par a fi arme. Ţin, de asemenea, şi un drapel rusesc, unul al HVIM şi unul secuiesc. Pagina - a cărei poză de copertă înfăţişează copii îmbrăcaţi în haine militare - are aproximativ 3.000 de like-uri. 
  
Sursa: transindex.ro din 27.05.2014 
  
Ziua Libertăţii Secuieşti . Contestaţii, pe ordinea de zi 
  
Membrii Mişcării de Tineret din cele 64 de Comitate (HVIM), care au participat la plimbarea civică în data de 10 martie, cu ocazia Zilei Libertăţii Secuieşti, au fost amendaţi de către Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Mureş cu suma de 21.500 lei. Tinerii nu au achitat amenda, ci au depus contestaţii la Tribunalul Mureş. Sculptorul Vetro Andras, care nici măcar nu fusese prezent la Târgu Mureş a contestat Procesul Verbal de contravenţie în valoare de 3.000 de lei, emis pe numele său pe data de 20 martie. Prima înfăţişare va avea loc pe data de 4 iunie. Potrivit informaţiilor noastre Vetro Andras nu se va deplasa la Târgu Mureş, el va fi reprezentat de către avocatul său, Lacko David Geza. Cei 9 tineri, membrii ai HVIM, deocamdată au fost stabilite doar procesele a trei membrii, care vor succede astfel: 10 iunie - prima înfăţişare în procesul lui Hodor Istvan, pe 20 iunie a lui Demeter Denes, iar pe 04 septembrie, cazul lui Szocs Csongor. 
  
Sursa: cotidianul Haromszek din 22.05.2014 
  
Protest pentru apărarea drapelului secuiesc 
  
La apelul Mişcării de Tineret 64 de Comitate, aproximativ 200 de persoane s-au adunat ieri în parcul central din Sfântu Gheorghe, pentru a apăra drapelul secuiesc. Cei care au luat cuvântul au subliniat faptul că nu putem permite ca puterea română asupritoare să interzică utilizarea simbolurilor noastre. Trebuie să ne susţinem drepturile, deoarece acesta este pământul nostru natal şi obligaţia noastră este să apărăm secuii de intenţiile româneşti de asimilare. 
  
În numele tinerilor membri ai HVIM, Vizi Abigel a declarat de ce au considerat importantă iniţierea mişcării de protest. Sentinţa Curţii de Apel din Braşov a obligat primăria să înlăture drapelul secuiesc amplasat în parcul central şi ei au considerat că este importantă apărarea simbolurilor noastre. Puterea română nu respectă drepturile noastre, promovează o politică de asimilare şi în zadar UDMR se află din nou la putere căci promovează aceeaşi politică de compromis ca şi în trecut - a declarat el. 
  
Nu putem să aşteptăm după politicienii noştri, trebuie să luăm în propriile noastre mâini destinul nostru şi trebuie să luptăm până la capăt pentru dăinuirea naţiunii noastre - a formulat Vizi Abigel. Manifestarea s-a desfăşurat sub patronajul lui Bedo Zoltan, care a declarat: cel care se atinge de simbolul unei naţiuni, dă o lovitură acelei comunităţi, al cărui simbol este drapelul. Nu este întâmplătoare campania demarată de puterea asupritoare de la Bucureşti împotriva utilizării drapelului secuiesc, deoarece drapelul este cel care ne reuneşte, lângă care ne putem aduna în mod unitar în zilele de sărbătoare, în caz de probleme sau dacă trebuie să luptăm pentru ceva. Dovada drapelului este că am existat şi existăm, iar garanţia că vom exista - a subliniat el. Asupritorii noştri care ne ignoră trebuie să treacă la sentimente mai bune, deoarece noi nu putem fi nicicum forţaţi, nici prin avertismente,nici prin sentinţe judecătoreşti să renunţăm la simbolurile noastre naţionale, la identitatea noastră. 
  
Fadgyas Egmond, care a luat cuvântul în numele organizaţiei de tineret Minta, a amintit de declaraţia europeană privind drepturile omului şi a tras următoarea concluzie: noi, secuii, nu putem fi obstrucţionaţi să folosim în mod liber limba noastră, simbolurile noastre şi drapelul nostru. 
  
Puterea română nu este dispusă să respecte acest lucru, dar am învăţat faptul că noi trebuie să luptăm pentru drepturile noastre. Nu vor face acest lucru împotriva noastră nici aleşii noştri şi nici Europa - a formulat el. Nagy Gabor, reprezentantul Asociaţiei Magyar Erdelyert a declarat că procesele în cazul imobilelor confiscate şi în cazul pădurilor durează ani de zile şi s-a referit la promisiunile neîndeplinite din declaraţia de la Alba Iulia din anul 1918. In cadrul manifestării care a durat jumătate de oră, s-au spus poezii după care manifestarea s-a încheiat cu intonarea imnului ungar şi a celui secuiesc. Iniţiatorii au fost tineri şi în mare parte au luat cuvântul oratorii organizaţiilor de tineret, dar au fost prezenţi şi câţiva politicieni membri ai PCM şi ai PPMT. Au lipsit însă reprezentanţii UDMR. 
  
Sursa: cotidianul Haromszek din 09.05.2014, autor Farkas Reka 
  
Membrii din Târgu Secuiesc ai Mişcării de Tineret 64 de Comitate (HVIM) organizează o acţiune de strângere de donaţii pentru persoanele defavorizate din Ghimeş Făget 
  
In perioada 26-27 aprilie 2014, Mişcarea de Tineret 64 de Comitate (HVIM), organizează, pentru a cincea oară, un tur în memoria lui Sebo Odon şi a soldaţilor martiri ai Batalionului condamnat la moarte. Cu această ocazie, participanţii se vor deplasa şi pe vârful Bilibok şi la cetatea Rakoczi. Totodată, membrii HVIM vor organiza o acţiune de strângere de donaţii pentru familiile maghiare sărace din Ghimeş Făget. Dacă aveţi acasă îmbrăcăminte care nu vă mai trebuie dar care mai poate fi utilizată, jucării sau chiar şi cărţi, aduceţi-le la magazinul Bia Electronic (lângă muzeu) până în data de 24 aprilie, în zilele lucrătoare între orele 09:00 şi 17:00 
  
Sursa: www.kezdi.info, 13.04.2014 
  
HVIM - Istoria povesteşte 
  
Participanţii la seria de prelegeri Istoria povesteşte, realizată de organizaţia din Târgu Secuiesc a Mişcării de Tineret 64 de Comitate (HVIM), au avut ocazia să arunce o privire asupra lumii scrierii runice, în data de 11 aprilie, la Casa Colecţiilor din Târgu Secuiesc. Prelegerea lui Mathe Lorant Pal le-a vrăjit pe cele aproximativ 50 de persoane, care au fost curioase în privinţa scrierii noastre străvechi. 
  
După perspectiva istorică, Mathe Lorant Pal, care este totodată şi profesor, a prezentat cu ajutorul unui marker, simbolurile care se ascund în unele litere din scrierea runică, respectiv modul în care gândeau străbunii maghiari. A prezentat publicului simbolurile care sunt ascunse în fiecare literă a abecedarului scrierii runice, sentimentele, respectiv faptul că într-o singură literă se poate întâlni lumea cerească şu cea de pe pământ! Din acest motiv este important să păstrăm această moştenire, şi ceea ce este cel mai important, să o transmitem, să le-o predăm copiilor noştri. Pe această cale îi mulţumim lui Mathe Lorant Pal pentru prelegere, respectiv colecţionarului Beke Erno pentru spaţiu. 
  
Sursa: Facebook, 15.04.2014 
  
Festival internaţional anti-românesc?!... Aşa tari suntem? 
  
Legăturile dintre patrioţii moldovenişti din Basarabia şi organizaţiile naţionaliste şovine şi iredentiste din Ungaria, Bulgaria şi Croaţia sunt din ce în ce mai accentuate în ultima vreme. Cel mai recent eveniment care demonstrează această tendinţă de apropiere dintre adepţii formării Moldovei Mari, prin ruperea de teritorii din estul României, şi formaţiunile revizioniste din proximitatea ţării noastre, este festivalul identitar Magyar Sziget organizat anual de Mişcarea tinerilor maghiari din cele 64 de comitate (HVIM) din Ungaria. Festivalul naţionalist, unul din cele mai mari de acest fel din Europa, a inclus concerte, conferinţe, întreceri sportive, proiecţii de film şi dezbateri politice. 
  
La întrunirea de săptămâna trecută din orăşelul Veroce din Ungaria au participat pe lângă delegaţiile din Bulgaria (Mişcarea Naţională Bulgară - VMRO), Croaţia (Partidul Pur al Drepturilor Croaţilor - HCSP), Polonia (Tineretul Polonez - MW), Suedia (Tineretul Nordic - NU), Flandra (Avanpostul - Voorpost), Italia (Forţa Nouă) şi Mişcarea Naţional Democrată (MND), o organizaţie din Basarabia care susţine că moldovenii sunt o naţiune de sine stătătoare, diferită de români, atât etnic cât şi cultural. De asemenea au fost prezenţi şi membri ai partidului parlamentar Alianţa Tinerilor de Dreapta - Mişcarea pentru o Ungarie mai bună (Jobbik). 
  
Caracterul antiromânesc al evenimentului de săptămâna trecută a fost evident prin afişarea mai multor steaguri ale aşa-zisului Tinut secuiesc şi hărţi ale Ungariei Mari, dar şi prin participare unor organizaţii ostile României şi care militează deschis pentru dezmembrarea teritorială (bulgarii de la VMRO, moldoveniştii de la MND şi maghiarii de la HVIM şi JOBBIK). Alături de aceştia au participat şi şovinii croaţi de la HCSP, care se declară inamicii statului sârb. Mai mult, printre formaţiile care au concertat s-a numărat şi Karpathia, care este interzisă în Slovacia tocmai din cauza cântecelor instigatoare. In anii trecuţi, ungurii au concertat de mai multe ori şi în Transilvania, declarând nu o dată că Aici e Ardealul! România e mai încolo!. 
  
Intr-un comunicat de presă, emis în limba română dar cu numeroase greşeli gramaticale, reprezentanţii Mişcării Naţional-Democrate susţin că în cadrul festivalului, delegaţia moldovenească a avut posibilitatea, de a fortifica relaţiile de prietenie mai vechi şi de a pune temelia unor relaţii noi cu organizaţiile naţionaliste din Europa. Cabana împodobită cu drapelele Moldovei şi Mişcării Naţional Democrate a devenit un loc preferat pentru dezbateri şi reuniuni ale reprezentanţilor diferitelor organizaţii naţionaliste din Europa întreagă, mai arată liderii MND. 
  
Moldovenismul este un concept etno-cultural menit să faciliteze procesul de rusificare al populaţiei române dintre Prut şi Nistru pe principiul Divide et impera (dezbină şi stăpâneşte). Acest curent susţine că moldovenii sunt o etnie separată, diferită de români. Printre mijloacele folosite e şi negarea latinităţii romanilor şi exacerbarea elementului dac. 
  
Sursa: internet (www.nationalisti.ro), 24.03.2014, autor Ion Coja 
  
Ce fac extremiştii de dreapta ungari în România? 
  
Organizaţiile extremiste de dreapta din Ungaria sunt mai puţin radicale, însă în România este mult mai puternică integrarea socială a acestora, decât în ţara mamă. 
  
Acesta este un articol găzduit de Institutul Athena. Ia în considerare activitatea din afara graniţelor a organizaţiilor extremiste din Ungaria - printre ţările vecine, România este prima. In urmă cu două săptămâni, mai multor persoane ce pot fi puse în legătură cu organizaţii extremiste ungare, li s-a interzis accesul pe teritoriul României, iar autorităţile române au promis că vor intenta un proces penal împotriva lui Vona Gabor, preşedintele Jobbik. In anii precedenţi, grupările extremiste de dreapta ungare au început în afara graniţelor o extindere spectaculoasă. Jobbik a construit în România, în special în Transilvania, un brand politic şi un sistem organizaţional însemnat. In paralel cu aceasta s-a intensificat şi prezenţa lor mass-media. 
  
Schimbări care induc în eroare Dintre grupările extremiste din Ungaria, Mişcarea de tineret 64 de Comitate (HVIM), care îşi are centrul la Szeged, este cea mai activă în România. Membrului conducerii, respectiv fostului preşedinte al organizaţiei înfiinţate în anul 2001, Toroczkai Laszlo, i s-a interzis în mai multe rânduri intrarea în ţară. Potrivit paginii secundare de pe site-ul HVIM, ce nu poate fi accesată, mişcarea are organizaţii active în 11 oraşe, însă în baza site-urilor de socializare există chiar mai multe organizaţii locale. 
  
Fostul preşedinte al HVIM - Transilvania şi HVIM Partium este Lokodi Ferenc Attila, care este totodată şi coordonatorul organizaţiei Jobbik din judeţul Bihor. Organizaţia din cadrul mişcării, care este înregistrată în România, este Asociaţia Szent Laszlo Serege (Oastea Sfântului Laszlo). Printr-o comunicare oficială, cele două organizaţii desfăşoară în mod sistematic manifestări comune: programe culturale, proiectări de filme, comemorări ale Trianonului. Asociaţia Szent Laszlo Serege desfăşoară şi în prezent campanii pentru obţinerea sprijinului de 2% din partea contribuabililor din România. 
  
HVIM şi Asociaţia Szent Laszlo Serege desfăşoară în mod sistematic manifestări comune împreună cu organizaţiile locale Jobbik şi cu organizaţia denumită Asociaţia Tineretului Maghiar din Ardeal (EMI). Organizaţia de tineret a organizat anul trecut cea de-a 9-a ediţie a taberei EMI. Parlamentarii Jobbik sunt oaspeţii permanenţi ai taberelor. Anul trecut, pe lângă forumurile organizate prin participarea politicienilor din cadrul FIDESZ, Jobbik, EMNP (Partidul Popular Maghiar din Transilvania) şi MPP (Partidul Civic Maghiar), a luat cuvântul şi Vona Gabor. Manifestarea este colorată de elemente de program, cum ar fi prelegerea lui Bakay Kornel, intitulată Capitole din istoria de o mie de ani a urei faţă de maghiari. Pe lângă reprezentanţii curentului principal al muzicii uşoare din Ungaria - Edda, Ossian, Hooligans - au participat asemenea formaţii cunoscute din subcultura extremistă de dreapta din Ungaria, cum ar fi Karpatia, Ismeros Arcok şi Romantikus Eroszak. Taberele EMI sunt sprijinite de ani de zile de Consiliul Judeţean Harghita. 
  
• Tinerii în colimator 
  
Pe lângă tabăra EMI, considerată un Tusvanyos al Jobbik, şi HVIM organizează în fiecare vară festivaluri muzicale legate de activităţi de propagandă. Până în prezent a organizat în 5 rânduri Insula Secuiască, pe modelul Insulei Ungare din ţara mamă. Insă, după scandalul din 2012, manifestarea de anul trecut s-a desfăşurat pe perioada unei singure zile. In urmă cu doi ani, pe lângă membrii HVIM şi formaţiile naţionale de muzică rock obişnuite, a luat cuvântul Tyirityan Zsolt, liderul grupării xenofobe denumită Betyarsereg (Oastea Haiducilor), care a ţinut o prelegere despre războiul de gherilă. Întrucât tabăra s-a desfăşurat pe un teritoriu care se afla în proprietatea consiliului local şi în administrarea Scolii Gabor Aron, evenimentul a provocat o furtună politică în România. Consiliul local din Târgu Secuiesc a sprijinit cu mijloacele necesare desfăşurării taberei, Insula Secuiască, respectiv prelegerea despre războiul de gherilă, susţinută de liderul organizaţiei rasiste şi antiţigăneşti, Betyarsereg, care a făcut închisoare sub acuzaţia de incitare la ură. 
  
• Încă o gardă 
  
Cea mai radicală grupare extremistă maghiară din România, care în locul integrării sociale are ca scop provocarea de tensiuni, este Garda Secuiască, ce poate fi pusă în legătură cu Csibi Barna din Miercurea Ciuc. Precedentul acesteia a fost Plutonul Secuiesc al Batalionului Wass Albert din Gyor din cadrul Mişcării Noua Gardă Ungară, înfiinţată în Miercurea Ciuc în anul 2007. Plutonul Secuiesc a colaborat intens cu HVIM, au participat împreună la asemenea acţiuni de intimidare, cum a fost conflictul din 2009 de la Sânmartin. In Sânmartin, locuitorii maghiari au atacat casele locuite de rromi, după ce au prins o persoană de etnie romă care era cu animalele la păscut într-un loc interzis. Potrivit celor declarate de Csibi: Au avut loc câteva mişcări, care pot fi numite chiar şi acţiuni de gherilă, dintre care cea mai importantă a fost cea pentru a face memorabil marşul provocator şi antiautonomie, organizat la Miercurea-Ciuc de către organizaţia de apărare a drepturilor Romani Criss din Bucureşti. Din Plutonul Secuiesc s-a format în anul 2009 Garda Secuiască. Csibi a provocat în mai multe rânduri scandal la nivel naţional în România. In 15 martie 2011, împreună cu colegii lui, a spânzurat în public o marionetă ce îl simboliza pe Avram Iancu - liderul răscoalei antimaghiare din 1948-1949 din Transilvania. Liderul Gărzii Secuieşti postează în mod sistematic informaţii pe blogul lui, mai nou şi pe tema evenimentelor din Transcarpatia. 
  
• Consiliul local şi biserica oferă sprijin 
  
In februarie anul curent HVIM, Asociaţia Szent Laszlo serege şi organizaţia Jobbik din judeţul Cluj au organizat la Cluj-Napoca cea de-a 3-a ediţie a Zilelor de păstrare a tradiţiilor Hunyadi Matyas (Matei Corvin). HVIM şi alte organizaţii de extremă dreapta din Transilvania organizează în mod sistematic manifestări în cârciuma de muzică folk Heltai, care este unul din locurile favorite ale studenţilor din Cluj-Napoca, respectiv al celor din zonă. Clădirea, care practic este folosită ca şi casă de cultură, este cunoscută în oraş ca fiind locaţia organizaţilor de extremă dreapta. Această locaţie a reprezentat în anul 2013 staţia de recrutare a membrilor HVIM din Cluj-Napoca. Seria de prelegeri pentru recrutarea de membrii nu a fost însă găzduită doar de localuri, ci şi de imobile aflate în proprietatea consiliului local şi a bisericii. In Miercurea Ciuc şi Covasna este Casa de Cultură, în Sfântu Gheorghe este Biblioteca Judeţeană, iar în Baraolt este biserica reformată. 
  
Au devenit parte a vieţii de zi cu zi 
  
Cu excepţia Gărzii Secuieşti, grupările de extremă dreapta maghiare din Transilvania pun mai degrabă accentul pe construire, pe conexiunea dintre viaţa civilă şi politică, şi nu pe confruntare. In baza activităţii lor sunt mai puţin radicali decât organizaţiile lor partenere din ţară. In locul antiţigănismului, antisemitismului, rasismului şi homofobiei, în acţiunile lor de propagandă sunt mai accentuate mesajele - puternic naţionaliste - referitoare la existenţa în minoritate şi la conştiinţa maghiară. In organizarea vieţii culturale şi comunitare au obţinut o asemenea acceptare, încât nu au nevoie de o altă publicitate subculturală, deoarece acest lucru este reprezentat chiar de viaţa comunităţii maghiare din unele teritorii. Se poate spune faptul că ei se află într-o colaborare zilnică cu organizaţiile de tineret şi alte organizaţii civile, respectiv cu bisericile şi consiliile locale. Popularizarea lor creşte în permanenţă în rândul tinerilor. 
  
Toate aceste lucru reprezintă o problemă, în primul rând datorită faptului că, consolidarea organizaţiilor de extremă dreapta în viaţa civilă şi politică maghiară din România poate să izoleze întreaga comunitate, să obstrucţioneze descentralizarea statului român, respectiv implicarea organizaţiilor civile locale în adoptarea deciziilor care afectează viaţa comunităţii. Un motiv pentru îngrijorare este dat de faptul că HVIM păstrează o relaţie strânsă cu organizaţia puternic rasistă Betyarsereg, care este considerată în afara legii şi care prezintă violenţa în culori romantice, şi astfel poate să reprezinte o trambulină pentru extinderea ei în afara. 
  
Sursa: Internet (www.index.hu), 24.03.2014 
  
------------------------------- 
  
Biroul de presa al CESCH 
  
Sf. Gheorghe 
  
21 iunie 2014 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Centrul European de Studii Covasna-Harghita - ACŢIUNI ALE UNOR ORGANIZAŢII MAGHIARE EXTREMISTE, REVIZIONISTE ŞI ANTIROMÂNEŞTI (1) / Ces Covasna Harghita : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1270, Anul IV, 23 iunie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Ces Covasna Harghita : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ces Covasna Harghita
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!