CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Aniversari >  


Autor: Mihai Marin         Publicat în: Ediţia nr. 998 din 24 septembrie 2013        Toate Articolele Autorului

Centenar.Maria Tănase, una dintre cele mai frumoase si talentate românce,Pasărea măiastră a cântecului românesc
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

La 25 septembrie 2013,se împlinesc 100 de ani de când s-a născut cea mai mare voce a cântecului popular românesc, Maria Tănase.
Se spune că America a avut-o pe Marilyn Monroe, Franţa pe Edith Piaf, iar România pe Maria Tănase,sustine adevarul.ro.Când vorbim însă despre viaţa Mariei Tănase, nu întotdeauna suntem cuprinşi de frenezia, pe care ne-o inspiră muzica sa, pentru că ritmurile săltăreţe ascund o poveste secretă, pe care puţini dintre noi o cunosc.
https://www.youtube.com/watch?v=XxtZ4-tvxU8  

´´...ochii mari de otravă şi un trup de o zvelteţe juvenilă. Întreaga ei făptură era asemenea unei salamandre mitologice, coborâte dintr-un basm românesc pe jumătate păgân.´´-Valentin Lipatti  

Galeria Rapidului :"Un secol de legendă, o privighetoare! Un nume care pentru noi nu moare! Maria Tănase 1913-2013".
***
adevarul.ro /Maria Tănase, una dintre cele mai frumoase românce. Povestea controversată a cântăreţei acuzate de spionaj şi iubită a lui Brâncuşi

Maria Tănase a fost fără doar şi poate un simbol al culturii româneşti. Ea a rămas în memoria tuturor prin vocea sa excepţională, dar şi prin carisma şi frumuseţea deosebită. Cântăreaţa a adunat de-a lungul vieţii folclorul românesc pe care a reuşit să îl expună în piesele populare care au făcut-o celebră.
Maria Tănase s-a născut în anul 1913 în Bucureşti. În ciuda cântecelor folclorice care au fost interzise de către regimul Legionar, solista a trăit în cele mai înalte cercuri boeme din ”Micu Paris”. Cântăreaţa avea un suflet altruist, atunci când întâlnea în calea sa tinere sărace, le dăruia cela mai luxoase şi scumpe rochii pe care le avea.
S-a născut în mahalaua Cărămidarilor din Bucureşti şi era cel de-al treilea copil al Anei Munteanu şi a florarului Ion Coandă Tănase.
Tatăl ei era foarte mândru de fata lui cu părul bălai şi ochii verzi. Documentele amintesc că Maria Tănase trezea la viaţă mahalua când se punea pe cântat. În anul 1928, pe când avea doar 15 ani, i s-a propus să participe la ediţia din acel an a concursului de Miss.
La numai 17 ani, Maria Tănase se angajează la un restaurant central din Bucureşti, loc din care află că la Teatrul Cărăbuş se caută tinere talente pentru muzica uşoară, audiţia a fost câştigată şi debutează în anul 1934 sub pseudonimul de „Mary Atanasiu”, cu prima romanţă numită „Mansarda”.
Primele înregistrări
În vara anului 1936 imprimă celebrele cântece populare „Cine iubeşte şi lasă” şi „M-am jurat de mii de ori” la casa de discuri „Columbia” sub îndrumarea etnomuzicologilor Constantin Brăiloiu şi Harry Brauner.
După aceste înregistrări, frumoasa cântăreaţă străbate ţara în lung şi în lat şi pleacă în străinătate pentru o serie de turnee în Bulgaria, Iugoslavia, Turcia, Franţa şi chiar America, unde a încântat politicieni, ambasadori şi preşedinţi. A învăţat din greu limba franceză pentru a-şi cânta operele pe limba francezilor.
Însă, din 1940 muzica ei este interzisă de regimul legionarilor, care i-au distrus toate plăcile de magafon încercând să o facă uitată. Tot în acelaşi an, artista susţine un turneu în Ankara şi la Istanbul, care erau locurile de întâlnire al agenţilor secreţi. Întoarsă în ţară, aceasta este luată în vizor de către serviciul secret al armatei germane, care încearcă să o recruteze, însă aceasta a refuzat.
La scurt timp după acest turneu, în anul 1941, artista este zărită în preajma lui Alfred de Chastelain, care lucrase timp de 15 ani în România ca director al companiei petroliere „Unirea”. Chastelain părăseşte ţara noastră din cauza conflictelor dintre Antonescu şi Marea Britanie. În timpul turneului din Ankara, fostul director îi propune artistei să rămână oferindu-i o slujbă la un post de radio din Turcia.
Întoarsă în ţară pentru a doua oară, Maria Tănase este acuzată de colaborare cu reţeaua de spionaj britanică.
Istoricii susţin că Maria Tănase era în particular o persoană deosebită, cu simţul umorului, dar şi o împătimită a discuţiilor. „Era o persoană dezinvoltă şi vorbea cu mult patos, nu îi lipseau din limbaj nici înjurăturile pe care le folosea adesea, cu toate că se perinda în cele mai înalte cercuri cosmopolite ale Bucureştiului”, explică istoricul Dan Falcan.
Marea Dragoste, Brâncuşi

Vizite frecvente din Franţa şi America o transformă într-o femeie cosmopolită, care avea prieteni în toate colţurile lumii. Printre cei care au încercat să ajungă în braţele frumoasei românce s-au numărat pretendenţi precum Ben Smith, supranumit la acea perioadă „magnatul aluminiului”. În cele din urmă acesta a reuşit să se logodească cu Maria, dar ea l-a lăsat repede atunci când a venit vorba de măritiş.
Marea ei dragoste a fost celebrul sculptor român Constantin Brâncuşi. Ea avea în jur de 25 de ani, iar el 62 de ani. „Când te ascult cum le zici, Marie, aş fi în stare să dăltuiesc pentru fiecare cântec de-al nostru câte o Pasăre Măiastră!”, fragment din „Brâncuşi – Amintiri şi exegeze” carte scrisă de Petre Pandrea.
În acelaşi volum se arată că „“Brâncuşi a cunoscut-o intim pe Maria Tanase. S-au întâlnit pe linia folclorului muzical, a inteligenţei şi a mondenităţii. S-au văzut prima dată la Paris. Era fatal (…) să se împrietenească fulgerător, să se iubească, să se despartă cu invective din partea neichii Costache (n.r. - cum era alintat sculptorul de apropiaţi)”. Brâncuşi nu a regretat nimic, considerând că dragostea pentru Maria ”a durat exact cât trebuia”!
Un milion de oameni au condus-o pe ultimul drum

Adora luxul, Maria avea o croitoreasă care îi făcea cele mai frumoase rochii. „Avea o croitoreasă care îi făcea rochii frumoase. Purta pe scenă rochii frumoase. Nu pregeta să cheltuiască o bună parte din câştig în mîndria ei de interpretă a celui mai pur cântec popular. În viaţa de toate zilele rămînea însă aceeaşi modest înveşmântată fată a moşului Tănase", notează undeva Harry Brauner, cel care i-a stat alături în vremurile de început ale carierei sale.
Vicioasă din fire, Maria Tănase se stinge din viaţă la 22 iunie 1963 din cauza cancerului la plămâni. Înainte să moară, aceasta dictase unui notar ultimele dorinţe. Maria a dorit să fie înmormântată cu hainele alese de ea, şi cortegiul funerar să nu fie motiv de „mascaradă şi panoramă”.
Şi-a dorit ca după moartea ei să se facă o fântână „pe un drum secetos, dornic de apă", pentru ca drumeţii să îşi potolească setea. În cele din urmă, a lăsat câteva rânduri speciale dedicate soţului ei, Clery Sachelarie cu care se măritase în anul 1950. „Culege-mi visele pe care le-am croit lângă tine şi împarte-le oamenilor”.
Istoricul Dan Falcan povesteşte că la înmormântarea artistei au venit aproape un milion de oameni, iar în România a fost declarată zi de doliu naţional.(adevarul.ro)
*******  

Pentru ca n-a putut sa aiba copii, in 1960 a adoptat o tanara de 16 ani, Minodora Nemes. La 49 de ani, in timpul unui turneu, i s-a facut rau pe scena.  

Medicii i-au spus ca sufera de cancer pulmonar. Cand si-a simtit sfarsitul... a scris un testament.  

TESTAMENT  

Las toata averea mea mobila, ce se va gasi in patrimoniu la data decesului meu, surorii mele Aurica Tanase si sotului meu Clerah Sachelarie, cu acelasi domiciliu ca al subsemantei, pe care-i rog sa ia hotarari numai impreuna privind averea ramasa. Daca fratelui meu Stefan Francois Tanase ii va face placere vreun obiect indiferent de valoarea lui, rog pe sora mea si sotul meu sa i-l daruiasca spre calda si duioasa amintire "  

Nepotilor mei celor trei copiii ai fratelui meu si celor trei copii ai surorii mele le las toata dragostea mea de mama. Pe baietii fratelui meu si sorei mele precum si pesotul Stefaniei ii implor cu cuvant de moarte sa nu fumeze de aci incolo si sa-l iubeasca pe nenea Clery cum m-au iubit pe mine si cum eu i-am iubit pe ei.  

Las cu cea mai aproga dorinta a mea ca ritualul inmormantarii mele sa nu formeze obiectul vreunei vulgare actini ci sa fie sobru.  

Dupa moarte, corpul nescaldat, numai sters cu alcool sa fie la dispozitia medicilor daca vor considera ca este cazul sa se foloseasca de el la autopsie. Una din cele doua camasi albe de matase pe care le am in dulap sa fie puse pe sub rochia de pichet alba ce se gaseste la spital si care se butoneaza in spate. Pe cap sa-mi puna pichetul de coltar alb iar in picioare ciorapi albi scurti.  

Cu limba de moarte ii rog sa nu aduca nimanui la cunostinta despre moartea mea cu exceptia oficialitatilor si in orice caz inmormantarea sa fie anuntata cu o zi mai tarziu chiar celor ce m-au cunoscut. Nu vreau mascarada. Sa nu mi se faca parastas decat la sase saptamani. Sa-mi care apa cu cofa si sa se inchine cineva la cimitir in fiecare zi timp de sase saptamani.  

Sa nu vina la slujba mea religioasa niciun popa afara de preotul si parintele Bejenaru Vasile din suburbia Caramidarii de Jos, raion Nicular Balcescu, caruia ii sarut mainile pr ultima data ca atunci cand mamei si tatalui meu le era greu, s-a oferit sa-mi fie tata si mama. Ii multumesc in veci pentru tinuta lui curata si pentru omenia de care a dat dovada cum se cuvenea tot timpul vietii sale.  

Daca se va putea si nu va fi greu as vrea ca pe un drum secetos si dornic de apa sa se faca o fanatana si in loc de acele parastase, pe care le interzic, din cand in cand sa fie ajutat cate un student si o studenta cu plata cantinei sau a posibilitatilor de masa si sa nu fie nimeni trist.  

Le doresc viata lunga si sanatate tuturor acelora pe care i-am cunoscut, chiar daca unor le-am stat greu in drum si au considerat sa ma cunoasca dupa placul lor si nu dupa caracterul si firea mea.  

Imbratisez pe toti si doresc sa le fie viata imbelsugata, linistita,sanatoasa si in voie buna!  

***  

Dl.MARIN VOICAN-GHIOROIU ,colaborator al Revistei CONFLUENTE ,ne marturiseste CUM A CUNOSCUT-O PE MARIA TANASE :  

Nu a fost spectacol să nu fiu unde cânta Maria Tănase, să nu mă bucur şi să plâng de fericire când era apreciată la unison peste tot, mai ales când pentru meritele sale artistice deosebite, la 20 Decembrie 1955 primeşte « Premiul de Stat », iar în Octombrie 1957 i se acordă titlul de « Artistă Emerită ». În Decembrie 1957 este distribuită în coproducţia româno-franceză « Ciulinii Bărăganului » , turnată după romanul cu acelaşi nume al lui Panait Istrati; interpretează rolul principal, Anica, alături de actorii Marcel Anghelescu, Mihai Berechet. Eu mergeam în sala de cinema ca s-o văd pe Marea Doamnă Maria Tănase, fiind însoţit de colegii mei, dintre care amintesc pe Constantin Leca – fratele lui Ion Chiriac, primul campion al Europei la box profesionist, la categoria muscă, care locuia alături de Ion Coandă, Livedea cu Duzi nr. 14 şi pe Capşa Boris.  

http://reteaualiterara.ning.com/profiles/blogs/cum-am-cunoscut-o-pe-maria-t-nase-centenar-maria-t-nase  

***news

marin mihai/ Măiestria şi sensibilitatea cântecului popular românesc - Centenar Maria Tănase marcat de Romfilatelia

Romfilatelia, promotoare a valorilor şi personalităţilor româneşti, introduce în circulaţie o emisiune de mărci poştale, dedicată aniversării unui secol de la naşterea Mariei Tănase, cea care avea să fie supranumită „Măiastra cântecului popular românesc” sau „privighetoarea din Livada cu duzi”, artistă complexă şi reprezentativă a culturii muzicale şi spiritualităţii româneşti, interpretă de geniu, după unii muzicologi, a cântecului autentic românesc,ne-a comunicat Andreea Rotaru - Specialist Relatii Publice.

...ochii mari de otravă şi un trup de o zvelteţe juvenilă. Întreaga ei făptură era asemenea unei salamandre mitologice, coborâte dintr-un basm românesc pe jumătate păgân.

Valentin Lipatti

Intitulată sugestiv Maria Tănase – 100 de ani de la naştere, emisiunea filatelică jubiliară prezintă scene din viaţa şi cariera artistică extraordinară a cântăreţei, căreia îi datorăm în bună parte renumele cântecului popular românesc peste hotarele ţării. Înzestrată cu un talent artistic excepţional, Maria Tănase a reprezentat revelaţia scenei muzicale populare, unde a rămas imposibil de imitat, remarcându-se în acelaşi timp şi în spectacole de teatru şi producţii cinematografice.

Pentru meritele sale artistice, Maria Tănase a fost distinsă cu Premiul de Stat (1955), cu titlul de Artistă Emerită (1957) şi cu Marele Premiu al Discului decernat de Academia „ Charles Cros ” din Paris (post-mortem, 1965). Interpretă inconfundabilă, cu o uriaşă capacitate de comunicare cu publicul, Maria Tănase rămâne, după o jumătate de veac de la dispariţie, o prezenţă vie a unicităţii în tezaurul folclorului românesc pe care l-a stăpânit cu o autoritate profesională exemplară.

Emisiunea filatelică jubiliară este alcătuită dintr-o marcă poştală şi un plic prima zi, iar ca formă de machetare au fost folosite minicoala de 8 timbre, coala de 32 de timbre şi coliţa dantelată. Coliţa filatelică a emisiunii îmbină imaginea Mariei Tănase cu elementele grafice şi de text ce reprezintă în mod simbolic, pe de o parte momentele cele mai importante ale carierei sale în turneele din străinătate şi pe de altă parte, dorinţa artistei de a lăsa ca moştenire o fântână cu apă într-un loc secetos, izvor nesecat de viaţă şi cântec românesc.

Având ca element central o imagine inedită a Mariei Tănase, în partea stângă a coliţei sunt redate simbolic, într-o suită cronologică, momentele importante ale carierei marii noastre artiste, în timp ce partea dreaptă înfăţişează o ilustrare simbolică a moştenirii de suflet lăsată generaţiilor viitoare.

Începând cu ziua de miercuri, 25 septembrie 2013, emisiunea de mărci poştale Maria Tănase – 100 de ani de la naştere va putea fi achiziţionată de la toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară.

Romfilatelia mulţumeşte Societăţii Române de Radiodifuziune, precum şi Bibliotecii Academiei Române din Bucureşti pentru sprijinul acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poştale.

Romfilatelia este societatea specializata in emiterea si comercializarea marcilor postale romanesti, precum si a produselor filatelice speciale. Existenta noastra este dedicata atat dezvoltarii prestigiului si studiului filateliei romanesti, cat si constientizarii valorilor Romaniei pe plan intern si international.(Marin MIHAI)

***
hotnews.ro /Maria Tanase omagiata in trei orase din Germania

Pe 25 septembrie se împlinesc 100 de ani de când s-a născut cea mai mare voce a cântecului popular românesc Maria Tănase.
Se spune că America a avut-o pe Marilyn Monroe, Franţa pe Edith Piaf, iar România pe Maria Tănase. Când vorbim însă despre viaţa Mariei Tănase, nu întotdeauna suntem cuprinşi de frenezia, pe care ne-o inspiră muzica sa, pentru că ritmurile săltăreţe ascund o poveste secretă, pe care puţini dintre noi o cunosc.

Institutul Cultural Român din Berlin marchează acest moment prin organizarea unui turneu dedicat unicei artiste, cu un program de ethno-jazz susţinut de cvartetul Mariei Răducanu, format din Maria Raducanu - vocal, Niko Meinhold - clape, Chris Dahlgren - bass, şi Michael Griener – tobe. Cvartetul Mariei Răducanu va concerta cu un program excepţional compus din piese din repertoriul original al Mariei Tănase, cum ar fi Cine iubeşte şi lasă sau Lume, lume.

Turneul omagial organizat cu ocazia Centenarului Mariei Tănase va avea loc între 6 şi 12 octombrie,în trei dintre cele mai mari oraşe din Germania, la München, Berlin şi Stuttgart,a anuntat Hotnews.ro.
****update 27 sept.2013  

Galeria Rapidului a afişat la meciul de aseară un mesaj în memoria celei care a fost Maria Tănase:

"Un secol de legendă, o privighetoare! Un nume care pentru noi nu moare! Maria Tănase 1913-2013".

Alături de o altă mare cîntăreaţă a României, Ioana Radu, Maria Tănase nu a ascuns că simpatiza Rapidul.

Miercuri s-au împlinit 100 de ani de la naşterea celebrei cîntăreţe de muzică populară.  Pagina tribute realizata de Marin MIHAI-
Revista HAI,ROMANIA!
 

http://mihaimarin.wordpress.com  

Referinţă Bibliografică:
Centenar.Maria Tănase, una dintre cele mai frumoase si talentate românce,Pasărea măiastră a cântecului românesc / Mihai Marin : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 998, Anul III, 24 septembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Mihai Marin : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Marin
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!