CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Povestiri >  Cel mai mare român, de Ioan MUŢIU
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
O idee de import cu efect de râsul lumii cere răspuns de gând şi suflet pentru frumosul abstract cântărit de o diversitate de creiere şi inimi. Temă fără limită de timp şi reguli aşteaptă aprecieri potrivite sau în dorul lelii dela oricine are chef, interes, timp sau aparatură modernă - prieten sau duşman al ideii, şcolit ori teleleu ...  
  
Întreb şi eu, ca altul pe care-l doare: 
  
- Ce s-aleg în vârf, un viu sau mortul?... 
  
- Cine- i român mai mare, regele sau soldatul? 
  
- Cel ce conduce bătălia ori luptătorul care îşi dă viaţa?... 
  
- De ce străin prieten, dacă alegi românul cel mai mare?... 
  
- Cum scoţi culoarea mai frumoasă, din curcubeul de pe boltă?... 
  
Dibăcia nu poate cumpeni o ierarhie credibilă, iar cearta celor aflaţi în treabă sau ţintesc ascunsul prin mesaje şoc, îneacă minţile luminate ... Şi iar gândesc, cu semne de întrebare: 
  
- Cum să compari un geniu cu un sfânt?... 
  
- Mai mare e viteazul sau un diplomat?... 
  
- Creierul e înaintea unui suflet mare?... 
  
- Poţi pune în balanţă un înţelept cu un artist, sudoarea unui campion, cu sânge de erou, urcuş pe Himalaya c-o scufundare în Pacific, o băşcălie cu-n poet?! 
  
- Ce-alegi, valoare, notorietate, suflet sau comentarii la plezneală în cumpăniri trişate?... 
  
Şi-acum s-auzi ce vorbe şi potriveli au unii ...  
  
În amalgamul părerilor stârnite cu coadă de drac în televizor, un Caţavencu suficient a numit ucigaş pe marele Ştefan şi viteazul Mihai. Manelistul ideilor, un zeflemist cu creierul torturat de originalitate merită alintat ca un cârpaci al băşcăliei de turmă ...  
  
Altul mai breaz a prostit pe cei care-şi iubesc părinţii dragi ai moşilor noştri daci, iar câţiva şmecheri partizani au râs de toţi butonând hoţeşte mesaje cu scop de ales pe cel mai mare ...  
  
TVR-ul nostru şi-un ziar condus împing înainte carul prin noroiul de insulte, făcând joacă din demnitate, sondaj neconcludent dres din condei, show pentru hahalere, lecţii cu absenţi, ori cârpeală de program. jignit de astă hălălaie, Nea Ţică veteran din Rucăr, a tras învăţări cu năduf şi of ...  
  
- Totu-un balmeş de oraş. O cârcală ce trebuia curmată din început ... Orice aleg, mă ia în pleaznă!... Dacă nu-mi spui ce să preţui – mintea, haru ori inima de român din toate vremile – atunci e-un terci de oameni mândri amestecaţi cu pleavă şi negoţ. 
  
... Eu îs omu locului şi-s mândru de părinţii şi moşii mei şi nu înghit scorneală de tembeli că noi dăm bani din punga goală ca alţii să râdă de noi şi de voi ...  
  
- Şi-apoi, dacă gherlanii spurcă pe Viteazu, martirii nu-s pe plac, ciobanii n-au un nume şi eu ca fitecine aleg pe Ion, că-i ăl mai înţelept în sat şi e-n teamă de Dumnezeu ... Şi ca să şăguiesc cu voi -aleg berbecu, că-i mare, vrednic şi-l preţui că-mi sporeşte turma!... 
  
Ioan MUŢIU 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Cel mai mare român, de Ioan MUŢIU / George Nicolae Podişor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 311, Anul I, 07 noiembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 George Nicolae Podişor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Nicolae Podişor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!