AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Naratiune >  


Autor: Dona Tudor         Publicat în: Ediţia nr. 356 din 22 decembrie 2011        Toate Articolele Autorului

CEL CE A SPÂNZURAT PĂMÂNTUL PE APE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

 

Sunt oameni în preajma cărora se degajă o stare de linişte, de bine, de cuvioşenie şi vorbele lor, gândite, rânduite, rostuite, se cuibăresc într-un colţ al minţii şi rodesc înţelepciune.  

Dar, pentru ca minunea aceasta să se întâmple, e nevoie ca un tainic imbold să se aşeze de-a curmezişul vorbirii tale şi tu să rămâi în ascultare.  

În devălmăşia vorbirilor de astăzi, puţini sunt preocupaţi de ceea ce spune celălalt, majoritatea vor să se audă vorbind... A vorbi fără a asculta e zicere răsucită în vânt...  

E lăsată de la Facerea Lumii o Săptămână Mare, o Săptămână a Patimilor când ne putem alunga din suflet întunericul păcatelor.  

E şi săptămâna iertării reciproce între oameni.  

Sfântul Ioan Gură de Aur spunea că bucuria lui Dumnezeu se revarsă şi peste cel ce a venit în ceasul din urmă, şi peste cel ce a venit în ceasul dintâi la Hristos.  

Vă mărturisesc că, într-un anume ceas al vieţii mele, călătoriile meseriei m-au purtat în Ţara Sfântă. De la Tel Aviv la Ierusalim e o distanţă de o jumătate de oră parcursă cu maşina.  

Odată intrată în programul Pelerinajului condus de părintele David, am intrat într- o altă lume dar, mai ales, am avut şansa de a cunoaşte un preot hărăzit cu daruri cereşti.  

Peste un an, m-am întors în Ţara Sfăntă, de astă dată împreună cu familia mea şi, în linişte, în reculegere, cu evlavie, am purces la refacerea pelerinajului.  

Cuvintele părintelui David imi rămăseseră în memorie şi, dintr-o chemare interioară, mi-am dorit ca drumurile alor mei să se întâlnească miraculos cu ale istoriei şi, să le rămână cuibărite într-un colţ al minţii vorbe ce rodesc înţelepciune...  

Într-una din zile, dimineaţa devreme am refăcut drumul tulburător pentru viaţa fiecăruia: de la Poarta Damascului, la Grădina Ghetsimani (trădarea dintre măslini), de la Pretoriu (locul unde judecata lui Hristos a depins şi de hotărârea mulţimii), pe Drumul Crucii (cu cele 14 opriri şi întâlniri), spre Golgota (locul unde a fost răstignit) şi, apoi la Sfântul Mormânt.  

Eram pe rând, mama copiilor mei, soţia bărbatului meu şi fetiţa din curtea părinţilor mei, fetiţa care eram în deniile copilăriei din Săptămâna Mare.  

Cea din Vinerea Mare era întipărită în memoria existenţei mele de pe vremea când treceam pe sub masa plină de flori, pe care se afla Evanghelia şi Crucea, masă pe sub care treceam cu toată smerenia de care eram în stare, pentru că ştiam că trec pe sub Catafalcul Domnului.  

Între timp, sunt mai săracă un pic pe lumea aceasta, pentru că tatal meu s-a dus să ne aştepte pe toţi pe lumea cealaltă, el fiind mai gospodar şi mai prevăzător. Dumnezeu să-l aibă în pază!  

Altminteri, cu stăruinţă fiinţez în lucrarea desăvârşirii şi, din zicerile preotului David de la Biserica Ortodoxă Română din Ierusalim, m-aş bucura dacă, vi s-ar cuibări într-un colţ al minţii, aceasta: "Cel ce a spânzurat Pământul pe ape, a fost spânzurat pe lemn".  

Hristos a înviat !  

Adevărat a înviat !  

 

16 Aprilie 2009  

Referinţă Bibliografică:
CEL CE A SPÂNZURAT PĂMÂNTUL PE APE / Dona Tudor : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 356, Anul I, 22 decembrie 2011, Gilbert, Arizona.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Dona Tudor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dona Tudor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!