CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Artistic >  


Autor: Cezarina Adamescu         Publicat în: Ediţia nr. 599 din 21 august 2012        Toate Articolele Autorului

CEL CARE SEPARĂ - tabletă - CEZARINA ADAMESCU
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
CEL CARE SEPARĂ  
 
– tabletă -  
 
Lumea împărţită în tabere. Nu de pictură, nu de sculptură, nu de poezie sau proză. În tabere politice. Pro sau contra. Cu marinarul sau fără.  
Eu sunt pentru contra. Că dacă eram pentru-pentru o duceam altfel. Dar, din totdeauna am pactizat şi coalizat cu cei necăjiţi. Cu milioanele de oameni simpli care sunt la limita supravieţuirii. Sau sub ea.  
Unii sunt chiar din familia mea. Trăiesc din pensii mizere, după ce au muncit toată viaţa. N-au ştiut să fure, să jecmănească, să escrocheze. N-au ştiut să ceară privilegii dacă nu li se cuveneau. Au trăit cu porţia. Acum trăiesc cu resturi. Cinstea – apanajul celor puţini, a ajuns fată-n casă. Cenuşăreasă. Servitoare. Nu-şi va găsi niciodată condurul. Nici prinţul nu va veni să o caute, să-i probeze pantofiorul.  
Acum, sunt sub limită. Învinşi de sistem. Învinşi de cei puţini şi şmecheri. De cei care rânjesc tot timpul. De cei care persiflează. Care nu ţin cont de valoarea umană, de spirit, de Dumnezeu. Care distrug tot ce e bun şi frumos. Ca un făcut.  
Eu nu mă pot plânge de situaţia mea materială. Am muncit, primesc rodul muncii mele de zeci de ani. Puţini, dar sunt ai mei.  
Dar mă uit cu disperare în jur. Cei mulţi sunt la capătul capătului. Adică al răbdării. Dispearea lor a ajuns pe culmi. Pe Everest. De acolo, numai la Dumnezeu se mai poate ajunge.  
Oameni stresaţi de muncă, de facturi, de datorii pe la bănci, de taxe uriaşe care depăşesc cu mult veniturile. Oameni care nu ştiu să fure. N-au învăţat încă. Dar nu e mult până vor fi nevoiţi. Sunt ţări în care oamenii devin canibali. Îşi mănâncă propriii copii, după ce au epuizat totul: copaci, rădăcini, iarbă, clisă. Ferească Dumnezeu!  
Nebuneala a atins cote maxime. Stai şi te cruceşti. Te doare mintea. Dar mai mult, te doare inima. Am trăit mai multe regimuri. Nici unul nu a fost atât de înverşunat. Poate doar comunismul, la începutul lui glorios, când prigoneau şi arestau românii pentru că nu voiau să se înfrăţească.  
În fine, haosul e în floare. Românii s-au împărţit. Pe acelaşi trotuar stau şi cei pentru şi cei contra. Sunt buni, sunt răi? Sunt amestecaţi. Din te miri ce, se iau la harţă. Sar scântei. Iese tămbălău. Nici ei nu mai ştiu motivul. Nu mai ştiu nici măcar în ce tabără sunt. În cea pentru sau în cea contra. Sau pe la mijloc. Aproape că i-a îndobitocit starea actuală a naţiunii. Nu mai ştiu ce să creadă. Şi nici în cine să creadă. Oameni dezamăgiţi crunt. Fiecare dezamăgeşte pe cineva. A ajuns aproape o regulă.  
Şi eu dezamăgesc şi sunt dezamăgită. Asta-mi creează o stare de angoasă. Anxietatea se întinde şi se lăţeşte. Are gustul sălciu. Nu ştii de unde vine. Nici când va pleca. Paliative? Nici măcar muzica. Nici măcar poezia. Nici măcar arta plastică. Răspunsuri la întrebări nerostite.  
În ce gaură fără fund ne-am prăbuşit?  
În aceeaşi casă, sub acelaşi acoperiş, stau la fel, unii pro şi alţii contra.  
Cearta nu mai conteneşte. Se spun vorbe aspre, nemeritate. Dihonia s-a instalat în suflete.  
Cel care separă, tatăl munciunii, rânjeşte. Ce căutăm noi în ecuaţia asta? Noi vom fi nevoiţi să-i suportăm rânjetul.  
 
21 august 2012, ora 22,53  
 
CEZARINA ADAMESCU  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
CEL CARE SEPARĂ - tabletă - CEZARINA ADAMESCU / Cezarina Adamescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 599, Anul II, 21 august 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Cezarina Adamescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cezarina Adamescu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!