CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  


Autor: Ion Untaru         Publicat în: Ediţia nr. 321 din 17 noiembrie 2011        Toate Articolele Autorului

Ceasornicul solitar
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
60 de ani de singurătate, poezie, autor Ioan Găbudean, Editura Ardealul 2011, 90 pagini. 
  
---------------------------------------------------------------------------------------- 
  
Activitatea şi cariera literară a acestui prodigios şi generos Poet, director de reviste, conducător de cenacluri, autor a numeroase cărţi şi antologii: poeme haiku, rondeluri, poezii clasice şi care a făcut şcoală în materie, este îndeajuns de cunoscută şi apreciată. În cele ce urmează, mă voi referi numai la ultima sa apariţie editorială intitulată ,,60 de ani de singurătate”. 
  
O carte pe care am citit-o pe nerăsuflate dar pe care o ţin lângă mine, atât de concentrată este în esenţa ei că trebuie re-citită din timp în timp. Am luat cunoştinţă de o nouă faţă, de fapt de o nouă dimensiune a celui (mai puţin) cunoscut de astă dată prieten, Ioan Găbudean: ,,60 de ani de singurătate” !!! 
  
Nu mai e vorba de un fals mimetism adesea la modă ci de o realitate de fiecare zi. Poetul nu se mai refugiază în singurătate din cauza lumii sau a vremurilor, ci trăieşte efectiv în singurătate după un cod specific adn-ului său. Este desigur vorba de singurătatea propice actului creaţiei şi pe care nu o caută în nici un orgoloios turn de fildeş. O singurătate asumată benevol asemenea unui surghiun în mijlocul cetăţii. Autorul nu caută un pre-text pentru un nou text literar ci realitatea care îi legitimează identitatea. 
  
Cartea atât de reuşită, este o incununare a celor 59 plus unu ani (scrisă la 59 !) din care cea mai mare parte petrecuţi la masa de scris. Nu vreau să citez ceva anume, pentru că aş nedreptăţi aproape toate celelalte texte fără excepţie. 
  
Şi totuşi nu poţi vorbi de satisfacţia sufletească a unei lecturi high class numai aşa la modul general. Mi-a plăcut, m-a surprins poezia într-un cuvânt (!): ,,Răstignire” prezentată grafic într-un mod original jşi sugestiv. Cele patru silabe ale cuvântului răs-tig-ni-re, aşezate fiecare la câte un capăt de cruce! Poezia se scrie din dragoste, se scrie cu foarte multă dragoste iar dragostea, iubirea inseamnă dăruire, dăruire care ne-a învăţat Mântuitorul, a mers până la crucificare! Iată cum ajunge Poetul să disece cuvintele, să filtreze esenţele pentru a ajunge la ADEVĂR. 
  
Poezia aceasta ale cărei cuvinte sunt scrise pe pietrele smerite ale unui râu şi deci mai puţin luate în seamă de trecători (cititori!) sunt sortite să dăinuie mai mult decât cele trâmbiţate cu multe surle pe hârtie velină, academică. Cerşetorul este şi el un visător şi Poetul îi umple pălăria cu stele. Expresie concentrată până dincolo de limita posibilului. O economie de mijloace artistice care nu stă la îndemâna multora dintre consacraţi. La reîntoarcerea în locurile natale unde fiecare dintre noi am văzut lumina zilei, încercăm de fiecare dată o strângere de inimă, vedem lucurile, aceleaşi lucruri, cu alţi ochi. Parcă ne mai lipseşte ceva. Puritatea copilărească le-a păstrat curate pe meninge dar acum în clipa maturităţii parcă simţim dojana unui vis neîmplinit, a unui zbor promis şi la care sufletul Poetului poate nu a ajuns încă. Sau ţinteşte un zbor şi mai înalt decât cel genuin, infantil. 
  
Pe soclul unei statui se află o privighetoare, bustul maestrului nu este încă gata. Ce să-i reproşezi unui cântec de privighetoare? Maestrul şlefuieşte propria sa operă până la transfigurare. Şi în acelaşi timp se şlefuieşte pe sine. Bustul maestrului nu este încă gata. Cu oricare nouă operă publicată, creatorul re-debutează căutând drumul spre inima Măriei Sale onor CITITORUL. Am vrut să fiu cât se poate de concentrat dar cuvintele mele sunt de cinci ori mai numeroase decât cele ale poeziei: doar 11 CUVINTE (nu vorbe): 
  
Pe soclu /s-a aşezat privighetoarea// bustul maestrului/ încă nu e gata... 
  
Poetul îl iubeşte pe Brâncuşi pentru că şi maestrul de la Hobiţa a cioplit cu barda până la “sufletul lucrurilor” şi ideile sale le-a nemurit întruchipând esenţe şi zboruri. 
  
Un Poet singuratic pe un peron prin faţa căruia trec vagoane cu zăpadă - esenţa purităţii fără cusur. 
  
Un Poet iubeşte, trebuie să iubească lumea la fel cum a iubit-o Dumnezeu. Şi la fel cuvintele. În poezia Ultima rugăciune, autorul îşi reproşează că nu le-a iubit îndeajuns: Scriu în genunchi într-un amurg purpuriu / ca şi când mi-aş face / ultima rugăciune! 
  
Şi aş putea să continui comentând şi depăşind cu mult volumul cărţii. 
  
Înarmat cu auto-sarcina de-a aduce fericirea pe pământ, Poetul se consideră neîmplinit. 
  
Mai departe citez din poezia Ai vrut...: Ai vrut să mergi pe valuri/ şi n-ai reuşit // Ai vrut să fii stăpânul mărilor /şi n-ai reuşit // Ai vrut să fii copacul veşnic verde şi n-ai reuşit...// Ai vrut să mori 
  
şi ai reuşit, în fine, ai reuşit! 
  
Asigur însă cititorii că acesta nu este cântecul de lebădă al unui Poet care îşi ia adio de la lume şi de la creaţia sa artistică, de la crezul vieţii lui ci mai degrabă o nouă şi smerită promisiune de viitor. Poetul Ioan Găbudean, exemplu de modestie şi (bună) încrâncenare artistică, mai are încă multe de spus! 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Ceasornicul solitar / Ion Untaru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 321, Anul I, 17 noiembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Ion Untaru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Untaru
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!