CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Reportaj >  


Autor: Cornelia Vîju         Publicat în: Ediţia nr. 1029 din 25 octombrie 2013        Toate Articolele Autorului

Ceas aniversar la Şcoala Ţepeş Vodă- Movila Miresii
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Ziua Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir,  

ocrotitorul acestei şcoli  

 

În ochii fiecărui om există o văpaie strălucitoare. Este acea văpaie cu care se naşte şi pe care o menţine aprinsă atunci când îşi urmează drumul. Şi cine poate aprinde mai viu simţămintele unui om decât primii dascăli, respectiv educatorii şi învăţătorii? Anii în care clipele zboară atât de repede încât, dacă dăm filele propriului jurnal, vom observa că anii de şcoală primară trec precum o adiere de vânt, dar lasă şi cel mai suav parfum în sufletele noastre.  

Astfel de momente preţioase s-au derulat astăzi, 25 octombrie 2013, la Structura Ţepeş Vodă a Şcolii Gimnaziale Movila Miresii. Locuitorii ţepeşeni, părinţi şi bunici au deschis porţile şcolii în care, nu demult, au învăţat chiar ei şi unde îşi desfăşoară activitatea educativă astăzi prichindeii lor. Şcoala Ţepeş Vodă, din localitatea Movila Miresii, judeţul Brăila, este locul unde elevii ciclului primar ( Clasa Pegătitoare şi clasele I-IV) vin în fiecare zi să înveţe, să se joace, să-şi găsească reperele pentru viitor, să-şi creioneze primele emoţii alături de dascălii lor.  

Şcoala Ţepeş Vodă, la fiecare 26 octombrie, răsună de glasuri cristaline de copii, care-i aduc un omagiu, căci este ziua ocrotitorului său, Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir.  

Şi dacă cu puţin timp în urmă vă invitam să mergeţi în şcoala care v-a format, care v-a deschis porţile înţelepciunii pentru a-i cânta şi a-i recita poezii, iată că, elevii şi preşcolarii ţepeşeni, îndrumaţi de dascălii lor au pregătit un program special pentru această zi, ce a cuprins cântece, dansuri şi poezii.  

La această manifestare a fost prezentă conducerea şcolii movilene, prin doamnele director, prof. Mirela Brezuică şi prof. Mirela Tarţa, precum şi autorităţile locale reprezentate de viceprimarul Vasile Bădără şi Eduard Balaban, secretarul Primăriei Movila Miresii.  

Despre minunile Sf. Dimitrie, despre rolul acestuia în lumea creştină, despre faptul că este venerat ca fiind unul dintre cei mai mari sfinţi militari, în Biserica Ortodoxă şi nu numai, a vorbit cu mult har preotul parohiei Ţepeş Vodă, Adrian Buescu, prezent la eveniment.  

Bucuria ce s-a citit pe chipurile copiilor atunci când au cântat pentru şcoala lor, ne-a convins pe noi, cei prezenţi în sală, de armonia care există în aceasă unitate de învăţământ. Iar meritul acestei lumini speciale, se datorează dascălilor acestei şcoli, prof. Ionel Laurenţiu Adrian, prof. Elena Amalia Răscărache şi educatoarei Larisa Vizireanu.  

Pe valul timpului şcolii ţepeşene s-a mai aşezat o aniversare, luminată de surâsuri ce înfloresc la începutul fiecărui an şcolar, când elevii încarcă şi însufleţesc sălile de clasă.  

S-au scuturat astăzi, de Ziua Şcolii Ţepeş Vodă, în ochii micuţilor şcolari şi preşcolari, emoţii de cristal, emoţii de toamnă cernute peste arămiul unei zile speciale de octombrie, ziua Sfântului Mucenic Dimitrie - Izvorâtorul de Mir.  

 

Cornelia Vîju  

Referinţă Bibliografică:
Ceas aniversar la Şcoala Ţepeş Vodă- Movila Miresii / Cornelia Vîju : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1029, Anul III, 25 octombrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Cornelia Vîju : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cornelia Vîju
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!