CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Aniversari >  


Autor: Marina Glodici         Publicat în: Ediţia nr. 148 din 28 mai 2011        Toate Articolele Autorului

Ceas aniversar în Maramureş: Biblioteca „Petre Dulfu” a lansat documentarul bioblibliografic „Î.P.S. Justinian Chira 90”
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Maramureşenii s-au aflat zilele acestea la ceas aniversar. Una dintre cele mai apreciate, stimate şi populare personalităţi bisericeşti a împlinit o vârstă onorabilă şi patriarhală. Este vorba despre Î.P.S. Justinian Chira, arhiepiscopul Maramureşului şi al Sătmarului, care azi, 28 mai, împlineşte vârsta de 90 de ani.  
  
Cu această ocazie, în 27 mai, Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare a lansat în sala de conferinţe, începând cu ora 17, în prezenţa unui public numeros şi select, documentarul bioblibliografic ”Î.P.S. Justinian Chira 90” realizat de distinsul bibliotecar Angela Monica Jucan, avându-i ca şi colaboratori voluntari pe Ştefan Adrian Bărbulescu şi Mihai Constantin Radu. 
  
Manifestarea a întrunit astfel sute de participanţi, respectiv preoţi, bibliotecari, scriitori, politicieni, şefi de instituţii, istorici, profesori, jurnalişti şi credincioşi de toate confesiunile, reprezentanţi ai Primăriei Satu Mare, pentru a sărbători şi a-l felicita pe arhiepiscopul aniversat şi apreciat ca fiind o mare binecuvântare pentru noi toţi şi care a slujit biserica timp de 7 decenii cu smerenie, consacrare, dragoste şi naturaleţe, fiind un exemplu demn de urmat întru strădania de a fi un adevărat urmaş al Domnului Isus Hristos, Mântuitorul nostru. 
  
Dr. Teodor Ardelean, directorul instituţiei gazdă a fost moderatorul evenimentului, fiind prezenţi în prezidiu: Î.P.S. Justinian Chira, P.S. Justin Sigheteanul, episcop vicar al Maramureşului şi Sătmarului, Emil Marinescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare.  
  
Atmosfera a fost destinsă, plină de bucurie şi interactivă, fiind o adevărată seară de părtăşie întru credinţă, speranţă şi dragoste atât pentru Dumnezeu cât şi pentru sărbătorit. „Cartea aceasta se înscrie în seria „Personalităţi maramureşene - Aniversări” un proiect pe care biblioteca noastră îl derulează pentru a aduce astfel un omagiu personalităţilor maramureşene care s-au remarcat prin viaţa exemplară şi activitatea lor pentru dezvoltarea culturii şi propăşirea neamului nostru. Î.PS Justinian Chira se numără printre cele mai iubite şi respectate personalităţi şi feţe bisericeşti care nu a fost doar un părinte spiritual ci şi un mare promotor al culturii româneşti, aducându-şi contribuţia personală în acest sens. Cartea este frumoasă, este una de căpătâi având o mare valoare livrească pentru că instituie o memorie atât pentru sărbătorit cât şi pentru instituţii. Ea nu trebuie doar citită, ci studiată. Primiţi toată stima şi dragostea noastră şi La mulţi ani!”, a subliniat dr. Teodor Ardelean. 
  
Biografie, lucrări, corespondenţă şi pagini de album din viaţa Î.P.S. Justinian Chira 
  
„Anul acesta, Episcopia noastră Ortodoxă împlineşte 620 de ani de existenţă. Î.P.S. Justinian Chira a fost ales în fruntea episcopiei noastre ortodoxe după revoluţie şi a fost o mare binecuvântare deoarece arhiepiscopul nostru a reactivat şi impulsionat lucrarea lui Dumnezeu nu numai prin construcţia unui număr de 130 biserici şi 24 de mănăstiri şi schituri în Maramureş, dar şi prin susţinerea culturii, înfiinţarea unor biblioteci valoroase şi scrieri propri, semnând astfel între 12 şi 14 titluri. Cartea aceasta este un adevărat act de cultură care cuprinde toată rodirea care a adus-o un slujitor al bisericii cu smerenie, cinste, dragoste şi conştiinţă de neam”, a specificat PS. Iustin Sigheteanul. 
  
Politicienii au luat şi ei cuvântul, multumindu-i Î.P.S. Chira pentru rugăciunile înălţate spre Dumnezeu pentru pacea şi protecţia tuturor şi vegherea pe care a avut-o privind păstrarea şi întărirea enoriaşilor în credinţa în Dumnezeu, apreciindu-i hotărârea şi perseverenţa într-o viaţa sfântă şi în lumina Evangheliei, fiind un model de viaţă demn de urmat pentru toţi. 
  
Pentru Î.P.S. Chira a fost o seară plină de emoţii, deorece fiind de o modestie rară, a fost mai puţin uşor de suportat pentru domnia sa laudele tuturor, însă a apreciat dragostea şi modul de comuniune pe care enoriaşii indiferent de statut sau cultură au avut-o, fiind un prilej deosebit de a fi din nou în mijlocul oamenilor pe care i-a iubit şi cărora le-a dorit din tot sufletul mântuirea şi întoarcerea spre Dumnezeu. „Ce aş putea să spun acum când împlinesc nouă decenii de viaţă? Toate meritele li se cuvin Lui Dumnezeu care m-a ajutat şi m-a folosit în lucrarea Lui sfântă. Mulţumesc tuturor pentru apreciere, bibliotecii şi tuturor celor prezenţi pentru onoarea care mi-au făcut-o”, a spus Î.P.S. Chira.  
  
Lucrarea are 365 pagini şi cuprinde: date biografice, catalog de scrieri şi corespondenţe, precum şi un deosebit album de fotografii din viaţa şi activitatea Î.P.S. Justinian Chira. Documentarul este tipărit la tipografia Eurotip din Baia Mare, iar tehnoredactarea şi grafica este executată de Alexandru Ioan Roman, coperta purtând semnătura Firuţei Şomcutean şi Marei Babiciu.  
  
Tot în aceeaşi seară a fost lansat un nou număr al revistei ortodoxe ”Graiul bisericii noastre”, care a fost prezentat de preotul dr. Cristian Ştefan cu subiect central sărbătorirea a 90 de ani de viaţă a arhiepiscopului şi a celor 70 de ani de activitate în slujba bisericii. Cei care doresc să aibă această carte se pot adresa bibliotecii în acest sens, iar revista se poate procura contra unei sume de 10 lei. 
  
Această lansare de carte a intrat in istoria bibliotecii, fiind prima care a fost transmisă online. Directorul bibliotecii, dr. Teodor Ardelean a mai adăugat că la îndemnul Î.P.S. Chira  
  
s-ar putea ca pe viitor să se înfiinţeze o sală de lectură nonstop în incinta „catedralei culturii”, unde aşa cum a spus unul dintre vorbitori, să se poată realiza un „dialog continuu între credinţă şi cultură”. 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Ceas aniversar în Maramureş: Biblioteca „Petre Dulfu” a lansat documentarul bioblibliografic „Î.P.S. Justinian Chira 90” / Marina Glodici : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 148, Anul I, 28 mai 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Marina Glodici : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marina Glodici
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!