CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Lucrari >  


Autor: Ştefan Popa         Publicat în: Ediţia nr. 1104 din 08 ianuarie 2014        Toate Articolele Autorului

Ce ne aşteaptă în 2014?
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Dacă anul 2013 a fost anul sacrificiului financiar şi material pentru fiecare român şi pentru fiecare familie, dar şi al atitudinii, şi al implicării românilor în viaţa social-politică, precum şi anul incertitudinii din mai multe puncte de vedere, în special, cel politic, anul 2014 va fi, cu siguranţă, anul schimbărilor radicale, începând cu dinamica energiilor spirituale şi terminând cu fenomene meteo extreme.  

Dacă până acum eram obişnuiţi să savurăm gogoşile politicienilor aroganţi şi sfidători la adresa cetăţeanului de rând, din 2014 oamenii vor deveni mai atenţi şi mai prudenţi cu tot ceea ce se întâmplă în jurul lor, în special în tagma politicienilor. Aceştia nu trebuie să uite că au ajuns în parlament cu ajutorul cetăţenilor, nu cu cel al partidelor.  

În acest sens, obligaţia cea mai mare trebuie să se îndrepte către alegător, către cetăţean, nu către partid. Politicienii trebuie să înţeleagă un lucru simplu, faptul că răbdarea românilor a ajuns într-un punct critic şi că aceştia trebuie să facă ceea ce este bine pentru ţară şi cetăţean. A apus vremea promisiunilor deşarte şi a gândirii de ganster, vom face ce vrem noi, ce vor muşchii noştri. Este vremea adevărului, politicianul trebuie să facă ceea ce trebuie, ceea ce este mai bine pentru ţară şi cetăţenii acesteia.  

Prezicerile privind sfârşitul lumii în februarie 2014 dovedeşte încă o dată, dacă mai era nevoie, că nu sunt decât nişte zvonuri false, în dorinţa de a mai îmbogăţii câţiva aşa zişi “prezicători” ai lumii. Pentru că, în primul rând, nimeni nu ştie dacă va fi şi cănd va fi un sfârşit al lumii, iar, în al doilea rând, istoria religiilor ne spune de o serie de culte neoprotestante care ani de-a rândul au vestit eronat Apocalipsa. În schimb, anul acesta, ştiinţa ne va surprinde cu noi descoperiri în domeniul informaţiilor şi al tehnologiilor.  

În plan personal, vom gândi şi vom acţiona în mai multe direcţii, concomitant. Vom sărăci, în continuare, din punct de vedere material, dar ne vom îmbogăţi, în plan spiritual. Interesant este faptul că vom avea oportunitatea să experimentăm tot ceea ce până mai ieri ne era interzis. În sens material, vom continua să urmăm acelaşi principiu: “descurcă-te cum poţi că nimeni nu-ţi va sări în ajutor!”. Se vor înmulţi cei care vor fi obligaţi să presteze două-trei servicii pentru a face faţă facturilor şi, din păcate, se va mări pătura săracilor şi va creşte numărul românilor care vor pleca din ţară. Românii trăiesc o mare iluzie şi anume aceea că dacă au venit la putere socialiştii vom avea mai multă pâine şi mai ieftină. Nicidecum. Însuşi primul-ministru Victor Ponta a anunţat că şi acest megaloman guvern va face reforme ceea ce nu va fi pe placul cetăţenilor. Ce am avut şi ce am pierdut, o luăm iară de la început.  

Pe de o parte, anul 2014 rămâne în continuare sub semnul schimbărilor şi al provocărilor în plan religios, anunţându-se deja un alt sfârşit în acest an, iar, pe de altă parte, va trebui să trecem în continuare prin focul suferinţei al umilinţei de tot felul şi al amărăciunilor, potrivit principiului vieţii ecleziastului “totul este deşertăciune”. Este anul în care cei mai mulţi dintre români va trebui să joace pe o singură carte, fără şanse sigure de câştig şi fără a avea vreun as în mânecă.  

La nivel mondial, conflictele pot izbucni într-o clipă, iar tendinţele vor fi de revoltă socială, independenţă şi nesupunere. Vor apărea noi actori importanţi pe scena politicii internaţionale şi chiar la vârful politicii mondiale. De asemenea, vom asista la o serie de calamităţi şi fenomene naturale violente şi surprinzătoare. Seceta, spre exemplu, care se anunţă anul acesta, va produce o penurie a produselor alimentare pe piaţa mondială. În acest an va creşte substanţial importanţa agriculturii, vor creşte preţurile terenurilor agricole şi a pieţei agro-alimentare.

Va continua să scadă rolul statelor şi chiar al guvernelor în gestionarea problemelor politice, militare, economice, bancare, unele dintre acestea vor funcţiona pe principiul coloniilor. Oricum, cea mai mare problemă, la nivel global, rămâne datoria externă a SUA, care a ajuns la cote alarmante. Din păcate, inflaţia este în creştere iar cele mai afectate vor fi China şi SUA.

În Europa, problema economică şi bancară, în special în zona euro, se agravează pe zi ce trece şi, din păcate, liderii politici ai marilor puteri, dar şi economiştii şi bancherii mondiali nu întrevăd soluţii pentru criză. Rămân, deocamdată, viabile soluţiile de compromis pe termen scurt. Orice ar fi, România trebuie să rămână în Europa, pentru că orice gând de genul “prin noi înşine”, nu este numai păgubitor, ci ar putea constitui o gafă de proporţii istorice.  

Pentru România, criza financiară a zonei euro poate aduce oportunităţi pentru viitor, deoarece ni se pune la dispoziţie un rezervor de energii creatoare. Numai că trebuie să învăţăm din lecţiile trecutului, să ni le asumăm, pentru a putea profita de ele şi a crea o fundaţie solidă care să deschidă calea spre un nou început. Aceasta şi datorită faptului că finalizăm un an al crizelor economice şi politice, iar românii aşteaptă, cu sufletul la gură, alegerile Euro-parlamentare şi alegerile Prezidenţiale.

În 2014, chiar că ne aşteaptă ceva! Fie că sunteti sceptic, adept convins al ideilor religioase, fie că luaţi zilele anului aşa cum vin, fie că vă îngrijorează sau nu, numerele 7, 14, simboluri magice în numerologia mistică, oferă o explorare uluitoare a tuturor fenomenelor legate de energiile creatoare divine, dar şi de o îndeplinire exemplară a angajamentelor politice asumate de actuala putere politică sau, mai degrabă, o nouă experienţă amăgitoare pentru cetăţenii români din partea politicienilor.  

Aşadar, anul 2014, "prin excelenţă din punct de vedere numerologic, e un an universal, 7, deci e anul lui Dumnezeu. E un an bun. În anul viitor, fiecare va plăti pentru binele sau pentru răul pe care l-a făcut în ultimii ani”, ne spune numerologul Mihai Voropchievici. Rămâne de văzut dacă e aşa sau nu.  

Ştefan Popa  

Referinţă Bibliografică:
Ce ne aşteaptă în 2014? / Ştefan Popa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1104, Anul IV, 08 ianuarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Ştefan Popa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Popa
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!