CONFLUENŢE LITERARE

CONFLUENŢE LITERARE
ISSN 2359-7593
ISSN-L 2359-7593
BUCUREŞTI, ROMÂNIA


AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Home > Cultural > Ecouri >  


Autor: Octavian Lupu         Publicat în: Ediţia nr. 180 din 29 iunie 2011        Toate Articolele Autorului

Ce inseamnă ca Dumnezeu sa fie cu tine cand deschizi Cuvantul Sau
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
octavian_lupu@yahoo.com

 

Am ajuns la una dintre cele mai importante etape în realizarea saltului de gândire şi de concepţie, mai precis vom identifica reperele biblice de conexiune cu experienţa personală. Acest lucru presupune însă o bună cunoaştere a Bibliei, cu scopul de a putea realiza legăturile esenţiale dintre experienţa personală şi Cuvântul lui Dumnezeu. 

Am prelua analiza de experienţă realizată în articolul Să dobândim prin experienţa vieţii conştiinţa prezenţei lui Dumnezeu împreună cu noi şi am identificat în cuprinsul Bibliei acele paragrafe pe care le vom dezvolta prin studiu în etapele următoare. Într-un anumit sens, vom reuşi racordarea experienţei personale la învăţăturile fundamentale ce se află la baza existenţei întregului univers. 

Scopul acestei investigaţii este de a realiza saltul interior în planul realităţilor spirituale, de care suntem legaţi în modul cel mai profund cu putinţă. De aceea, acest salt nu reprezintă altceva decât redobândirea adevăratei identităţi personale. 

Acest material face parte dintr-o suită de alte articole grupate tematic sub numele "Putere pentru ziua de azi", şi ele fac apel la noţiunile de studiu biblic aplicat, dezvoltate în secţiunea "Vindecare prin Cuvânt", cu scopul autoevaluării şi înţelegerii experienţelor prin care trecem în cuprinsul vieţii. 

Citind cu atenţie analiza acestei experienţe, identificăm în primul rând ideea prezenţei lui Dumnezeu împreună cu noi, acel „Eu sunt cu tine”. Lucrul extraordinar este că Dumnezeu nu rămâne doar la nivelul de „Eu sunt”, ci Domnul nostru intră în legătură cu fiecare dintre noi devenind „Eu sunt cu tine”. 

O primă conexiune în acest sens o găsim în Matei 28:20 „Şi iată că Eu sunt cu voi în toate zilele până la sfârşitul veacului.” Pe aceeaşi linie, putem adăuga Matei 1:23 „Iată fecioara va fi însărcinată, va naşte un fiu, şi-i vor pune numele Emanuel, care înseamnă „Dumnezeu este cu noi”

Dacă vom căuta şi în Vechiul Testament, vom putea cita din Isaia 57:15 „Căci aşa vorbeşte Cel Prea Înalt, a cărui locuinţa este veşnică şi al cărui Nume este sfânt: Eu locuiesc în locuri înalte şi în sfinţenie, dar sunt cu omul zdrobit şi smerit, ca să înviorez duhurile smerite şi să îmbărbătez inimile zdrobite.” 

Pe linia răspunsului pozitiv la o realitate copleşitoare, ne putem gândi la modul în care Dumnezeu a luptat pentru poporul Său de-a lungul veacurilor. Astfel vom cita din Judecători 6:16 „Domnul i-a zis lui Ghedeon: Eu voi fi cu tine şi vei învinge pe vrăjmaş ca pe un singur om.”. Mai putem adăuga şi ideea de adăpost sau de refugiu pe care ne-o oferă Dumnezeu, cum citim Psalmul 46:1 „Dumnezeu este adăpostul şi sprijinul nostru, un adăpost care nu lipseşte niciodată în vreme de nevoie.” 

În privinţa luptei cu ateismul şi cu un sistem totalitar, putem cita din Psalmul 44:5: „Cu Tine doborâm pe vrăjmaşii noştri, cu Numele Tău zdrobim pe potrivnicii noştri.”. Iar în ce priveşte mângâierea pe care Domnul ne-o aduce atunci când suntem întristaţi, şi astfel putem cita din Psalmul 43:5 „Pentru ce te mâhneşti suflete şi gemi înăuntrul meu? Nădăjduieşte în Dumnezeu, fiindcă iarăşi Îl voi lăuda. El este mântuirea mea şi Dumnezeul meu.” 

Această listă de versete poate continua, fiindcă în cele din urmă, scopul este de a identifica un număr cât mai mare de astfel de conexiuni biblice cu experienţa personală, care ne vor permite să realizăm saltul conceptual al trecerii în Împărăţia cerurilor. Vom mai aminti un număr de versete în acest sens: 

Psalmul 91: 1-2 „Cel ce stă sub ocrotirea Celui Prea Înalt şi se odihneşte la umbra Celui Atotputernic, zice despre Domnul: El este locul meu de scăpare şi cetăţuia mea, Dumnezeul meu în care mă încred!” 

Ioan 9:9 „Eu (Isus) sunt uşa. Dacă intră cineva prin Mine, va fi mântuit, va intra şi va ieşi şi va găsi păşune.”. În acest ultim verset, se observă motivul trecerii în orizontul Împărăţiei cerurilor. Isus ne-a deschis poarta către această lume şi ea va rămâne accesibilă nouă până la sfârşitul istoriei. 

În plus, aş mai adăuga şi următoarele două versete, axate pe conceptul de „oglindă”: 

1 Corinteni 13:12 „Acum vedem ca într-o oglindă, în chip întunecos, dar atunci vom vedea faţă către faţă. Acum cunosc în parte, dar atunci voi cunoaşte pe deplin aşa cum am fost şi eu cunoscut pe deplin.” 

2 Corinteni 3:18 „Noi toţi privim cu faţa descoperită, ca într-o oglindă slava Domnului şi suntem schimbaţi după chipul Său din slavă în slavă prin Duhul Domnului.” 

Deja sunt o mulţime de versete pe care le vom analiza şi interpreta în etapa următoare, dar deocamdată ne vom limita doar la identificarea conexiunilor biblice ce ne vor ajuta mai departe în integrarea experienţelor şi amintirilor noastre într-un context mult mai larg. 

Aceste versete au fost identificate utilizându-se facilităţile de căutare disponibile la foarte  multe Biblii dispuse pe Internet sau aflate în format electronic. Prin urmare, nu este necesară memorarea textului biblic pentru a le putea găsi, ci doar de a folosi diferite cuvinte cheie, pentru a realiza diferite căutări în cuprinsul Sfintelor Scripturi. 

Chiar şi simpla citire a acestor versete, va conduce la un rezultat benefic, deoarece o altă perspectivă ni se va deschide înaintea privirii noastre, având ocazia să accedem la un plan superior de existenţă şi de a înţelege că în final, fiecare dintre noi reprezintă o parte a lucrării pe care Dumnezeu o face în favoarea noastră prin intermediul Cuvântului Său. Dacă de fiecare dată când trecem prin diferite probleme, am deschide Biblia şi am căuta acele rânduri ce fac referire la experienţa noastră, atunci am găsi o sursă de putere ce ne-ar ilumina, asemenea unui far puternic, întreaga noastră viaţă. 

  

  

Referinţă Bibliografică:
Ce inseamnă ca Dumnezeu sa fie cu tine cand deschizi Cuvantul Sau / Octavian Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 180, Anul I, 29 iunie 2011, Bucureşti, România.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Octavian Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Octavian Lupu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!