CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Artistic >  


Autor: Marian Malciu         Publicat în: Ediţia nr. 229 din 17 august 2011        Toate Articolele Autorului

CE GÂNDESC FOTOLIILE...?
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

...Ai văzut ce mobilă grozavă era în magazinul acela în care nu ştiai că este mobilă din străinătate făcută cu lemn din România fără ca noi să ştim că ei ştiau secretul acesta pe care alţii nu-l ştiau şi erau puşi să ştie ca să informeze pe cei care nu ştiau sigur ceea ce comercianţii ştiau?!
Uite, ştii, chestia asta îmi aminteşte de multe fotolii care suportă, fără să ştie de ce, oameni care chiar nu ştiu de ce ei stau pe acele fotolii despre care nu ştiu că ele ştiu că ei nu ştiu pe ce lume trăiesc...
Şi, după cum ştii sau presupun că ştii, că nu se poate să nu ştii, multe din ele sunt ocupate de politicieni care au impresia că ei ştiu şi lucruri despre care noi nu ştim, fără să ştie că noi ştim că ei nu ştiu nimic şi ştim că nu ştiu că cei care i-au votat nu ştiau că ei nu stiu pe ce lume trăiesc...
Totuşi ştii, chiar dacă ştii că nu ai vrea să ştii, că unele fotolii ştiu că suportă chiar miniştri ce se fac că nu ştiu de unde au ajuns să ştie mai mult decât ştiu cei care ar trebui să ştie şi ştiu foarte bine să arate celor care nu ştiu că ei ştiu să eludeze legea ce o ştii că ar şti să-i bage la zdup, dar ştiu şi pe cine ştie să întoarcă legea împotriva celor care nu ştiu să afle ceea ce nu ştiu despre cei care ştiu că nu sunt cinstiţi.
Să ştii că, unele fotolii, ştiu şi sunt supărate că toată vara au fost înlocuite cu o şea de cal sau de bicicletă, iar de nu ştii, chiar de elegantă banchetă...de maşină ori şalupă sau vreo barcă ori drezină, de nu mai ştii cu ce se ocupă ministrul, ştii tu cine, care ştie bine să rupă gura târgului care nu ştie că acesta ştie câţi euroi a băgat în conturi pe care le ştie numai el şi tu nu le ştii, după cum nu le ştie nici cei ce ar trebui să ştie că de aia sunt plătiţi, tot din euroi de ai tăi, ştii bine, chiar dacă se ştie că tocmai cu ei s-a ştiut a se intra pe alte fotolii, dar europene, după cum se ştie bine, chiar dacă ocupanţii nu ştiu să vorbească ştiuta şi dulcea limbă românească pe care şi fotoliile, făcute din lemn românesc, precum ştii, o ştiu foarte bine...
Dar, mai sunt ocupate, după cum ştiu ele, fotoliile, de unii inspectori de resurse umane care au impresia că ştiu totul despre oamenii din faţa lor care nu ştiu că ei ştiu datele din dosar şi cred că ştiu doar să întrebe ce ştiu ei despre meseria pe care inspectorii ştiu că ştii să o practici şi, ştiind asta, se fac că nu ştiu că tu ştii ceva şi vor să ştie dacă ştii cum merge treaba şi ştii ce sumă ai să dai ca să ştie şi ei că tu ştii că esti încadrat dacă ştii să o dai şi ştii că ei ştiu prea bine că reprezintă partidul pe care tu ştii că te prefaci că nu-l ştii dacă ştii că prinzi postul şi nici nu ştii că-l sponsorizează după cum ştiu ei mai bine...
Astea-s fotoliile, după cum prea bine ştii ori, dacă nu ai ştiut, ştii acum pentru că ştii să citeşti şi printre rânduri! Bunăoară, ele ştiu şi cine ştie ce vrea să ştie alt drapel, de ştii tu ce culori, să fie arborat în ziua ştiută de cei despre care trebuia să se ştie din timp ca să-i facă să ştie şi pe cei care ştiu ori ar trebui să ştie a proteja ţara de o aşa ruşine pe care ştii bine că nu a mai ştiut-o de peste cincizeci de ani încoace, după cum ştie istoria şi mai ştie şi câte un intelectual care ştie că-i este ruşine că ştie că-i român şi se face că ştie să dezvolte cultura neştiută a românilor care nu mai ştiu în aceste zile ştiute de criză şi sărăcie pe cine să ştie credibil!
Ştiu că nu-i de mirare, că doar ştii că şi alt intelectual ştiut ca deştept şi ştiut drept comunist din tată-n fiu a ştiut să facă o nouă istorie neştiută a românilor şi, precum ştii, a comuniştilor ştiuţi sau neştiuţi de ieri şi alaltăieri, pentru a-i condamna fără să ştii la ce i-a condamnat, că ştiu bine că morala ce-o ştii tu nu ştie să ţină de foame, mai ales ca nu au fost condamnaţi, ştii bine, comuniştii de azi şi de mâine care, se ştie doar, conduc ţara mizerabil după cum se ştie şi o jecmănesc cum ştiu ei mai bine!
...Şi mai ştiu si oameni despre care ştiu că sunt ziarişti ştiuţi de investigaţii, despre care ştii ce ei nu ştiu şi vor să ştie, dar ştiu că pot veni fără să ştii că ei ştiu să intre unde tu nu ştii ce ştiu ei să facă şi fără să ştii le dai şi ei ştiu că tu nu ştii că ce ştii nu le-ai da, dar ce nu ştii chiar nu le dai că ştii sigur că nu ştii ce nu ştii şi ştii că ce nu ştii nu ai cum să ştii...chiar dacă ei te fac să ştii ce n-ai ştiut...Că sunt acoperiţi sau infiltraţi!
Ştiu multe fotoliile astea şi gândesc mult la ceea ce ştiu…
Păcat că ele nu ştiu ce ar trebui să ştie că este esenţial. Nu ştiu cum să se debaraseze de ocupanţi şi nu ştiu cum să se transforme în spânzurători pentru cei care se ştiu cât de incapabili sunt în munca de pe acele fotolii, ştiu să mintă, ştiu să înşele, ştiu să fure, ştiu să se îmbogăţească ilicit, ştii bine, ştiu să trădeze şi ştiu să calce pe cadavre…


P.S.
A fost scris în sept. 2009... Fotoliile gândesc la fel şi azi!  

Referinţă Bibliografică:
CE GÂNDESC FOTOLIILE...? / Marian Malciu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 229, Anul I, 17 august 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Marian Malciu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marian Malciu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!