CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Ganduri >  


Autor: Gelu Arcadie Murariu         Publicat în: Ediţia nr. 38 din 07 februarie 2011        Toate Articolele Autorului

Ce fel de anonim esti?
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

Ai scris vreodată o anonimă, ai fost tentat să trimiţi un bilet nesemnat la amvonul bisericii, o notă informativă conducerii firmei pentru care lucrezi, predicatorului pentru a-i corecta teologia, ori comitetului spre a-i reproşa distribuirea ajutoarelor? … Fără îndoială, faptele semnalate de tine erau prea strigătoare la cer, ca să nu pui lucrurile la punct!...  

Tentaţia de a rezolva probleme prin manipulare se poate preface în obsesie, materializată într-un anumit stil de viaţă. Unii oameni simt o chemare irezistibilă de a schimba în bine faţa planetei, dar, cum lumea nu realizează potenţialul ascuns în ei, investindu-i cu autoritatea care le-ar face sarcina mai uşoară, se văd nevoiţi să recurgă la o soluţie la îndemâna tuturor – săgeata perfidă lansată din umbră. Ei cred că stratagema le asigură ”beneficiul” protecţiei. Crezându-se în siguranţă sub umbrela laşităţii, anonimul ignoră faptul că ea nu-i asigură protecţie împotriva lui însuşi …  

Cel mai simplu ar fi un telefon anonim, dacă n-ar fi inconvenientul că-i trădează vocea. De-ar putea să-şi dea limba la ascuţit, ca lupul din poveste! De fapt, tehnologia modernă pune la îndemână o soluţie convenabilă, printr-un mic aparat destinat să altereze vocea. Cât priveşte ale scrisului, de la inventarea maşinii de scris, şi mai recent a computerului, scrisoarea anonimă vine tare la îndemână, eliminând elementul grafologic. Nu-i nevoie decât de îndepărtarea cu grijă a particularităţilor stilistice.  

Alchimia mentală a anonimului îi dă iluzia că stă postat ferm pe platforma corectitudinii, în timp ce toţi ceilalţi oameni fluctuează jalnic pe scara răsturnată a valorilor lui, care se vrea absolută. De fapt, manevra de a se ascunde în spatele unui paravan confecţionat din material propriu îl situează pe el însuşi pe teren nesigur. Adevărul lui, sau dreptatea lui, se cuvin a fi verificate prin comparaţie cu etalonul. Nimeni nu deţine de unul singur monopolul adevărului, sau al justiţiei. Apoi, a acţiona din umbră înseamnă a nu fi dispus să acorde celorlalţi spaţiu vital, într-o lume care (din fericire) nu funcţionează după regulile lui.  

Fie că este un mesaj anonim, sau o faptă al cărei autor nu se identifică pe sine, în spatele anonimei stă un sentiment, o atitudine, care-l otrăveşte pe autorul ei prin acreala pe care i-o secretă în inimă. De regulă, acţiunea anonimă nici nu rezolvă problema vizată (în cazul că este reală), şi nici nu descarcă inima autorului de povara de vinovăţie, care îi urmează în chip firesc. Astfel că, în loc să soluţioneze lucrurile, anonima le complică şi mai mult.  

Interesant de observat că, în economia morală a universului uman, încărcătura negativă a anonimatului este perfect echilibrată prin reversul ei, care urcă la plus tot atât de mult, pe cât poate coborî la negativ, sau poate chiar mai mult. Ca multe din lucrurile familiare oamenilor, care pot fi sau bune, sau rele! Apoi, anonimatul poartă un caracter temporar, căci nimic nu va rămâne ascuns pentru totdeauna.  

Şi o faptă bună poate fi făcută în anonimat. Nu numai că poate, dar anonimatul faptei bune este ridicat de Christos la nivel de normă, când vine vorba de dărnicie, milostenie, facere de bine, post şi rugăciune, care trebuie făcute ”în ascuns” (Matei 6:3-6, 18; 1 Petru 3:4). Modestia şi bunătatea se feresc de reclamă, preferând să se exprime în anonimat (paradoxal). Este parte din paradoxul creştinismului, care cere să ascundem lucruri bune şi să scoatem la lumină pe cele rele (desigur, mai întâi pe cele proprii).  

Unele fapte pot rămâne ascunse de ochii oamenilor, dar motivaţia (mai importantă decât fapta) nu este o taină pentru Dumnezeu. Atitudinea devine izvor de fapte şi e văzută de Dumnezeu înainte de a fi convertită în faptă, ”De aceea, să nu judecaţi nimic înainte de vreme, până va veni Domnul, care va scoate la lumină lucrurile ascunse în întuneric şiva descoperi gândurile inimilor. Atunci fiecare îşi va căpăta lauda de la Dumnezeu” (1 Corinteni 4:5).  

Mari oportunităţi de a face fapte bune se prezintă deghizate sub hainele anonimatului, cum aflăm din Evrei 13:2, ”Să nu daţi uitării primirea de oaspeţi, căci unii prin ea, au găzduit, fără să ştie, pe îngeri”. Nici prin gând nu ne trece, de multe ori, ce implicaţii pot avea faptele noastre făcute în spirit de bunătate. Isus îi uimea pe ascultătorii Săi de odinioară, când le spunea, ”Căci am fost flămând şi Mi-aţi dat de mâncat; Mi-a fost sete şi Mi-aţi dat de băut; am fost străin şi M-aţi primit …” (Matei 25:35, 40). Isus se identifică cu semenii noştri aflaţi în nevoie. Îngerii Săi umblă incognito pe cărările noastre şi numai El ştie de câte ori a fost respins, alungat, ori nesocotit de fiecare din noi. Dumnezeu însuşi face multe lucruri în anonimat (Fapte 14:17), cu care nu se laudă şi este nevoie de cunoaşterea Lui, de memorie bună şi de credinţă, pentru a le recunoaşte ca venind din mâna Sa.  

Întâlnirea cu anonimatul este de aşteptat, ca test al vredniciei noastre şi poate aduce răsplătiri, sau regretul ocaziei pierdute, iar acestea din urmă se acumulează în timp la negativul creştinului corigent la slujire. În ultimă analiză, creştinismul nu este doctrină, teologie, organizare, sau instituţie, ci slujire. Poţi fi slujit de anonimi, sau poţi sluji în anonimat, într-un echilibru cântărit de marele Model al slujirii, care va răsplăti tuturor după dreptate, în ziua când anonimatul va fi anulat şi lucrurile tăinuite scoase la lumină.  

Odată ce ieşi din anonimat, farmecul slujirii dispare şi, odată cu el, şi răsplata. Dumnezeu vrea să păstreze contul slujirii tale între tine şi El.
 

Referinţă Bibliografică:
Ce fel de anonim esti? / Gelu Arcadie Murariu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 38, Anul I, 07 februarie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Gelu Arcadie Murariu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gelu Arcadie Murariu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!