CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Opinii >  


Autor: Tatiana Scurtu Munteanu         Publicat în: Ediţia nr. 271 din 28 septembrie 2011        Toate Articolele Autorului

Căsătoria. O lecţie de înţelepciune şi modestie
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

“Două suflete pereche astăzi unul s-au făcut  

Şi pe ţărmul fericirii împreună au trecut,  

Unul stea căzută-n mare, altul pasăre măiastră,  

Astăzi îngerii cânta-vor, azi e cununia noastră.”  

Prima taină cu care ne-a binecuvântat Dumnezeu, încă de la începuturi, este căsătoria – unirea barbatului şi a femeii “într-un singur trup” în dragoste şi înţelegere, căci “ Domnul Dumnezeu a zis : “Nu este bine ca omul să fie singur; am să-i fac un ajutor potrivit pentru el” şi “ de aceea va lăsa omul pe tatăl şi pe mama sa, şi se va lipi de nevasta sa şi se vor face un singur trup” .(Facerea 2:18,24)  

Ne întrabăm astăzi, într-o epocă informaţională, în care războiul informatic ne desfiinţează factura sensibilă şi pe cea religioasă, transformându-ne, picătură cu picătură, într-un mecanism automatizat, care este scopul existenţei noastre şi a vieţii de cuplu, ce ar trebui să însemne căsătoria şi cum să ne comportăm după acest eveniment din viaţa noastră?  

Răspunsurile la aceste întrebări le găsim cu uşurinţă, uitându-ne unii la ceilalţi sau uitându-ne în sufletul nostru, căci omul se naşte prin dragoste şi cu dragostea inserată în conştiinţă, precum şi cu dorinţa de a trăi şi de a duce viaţa mai departe. După ce Dumnezeu a creat omul – bărbatul şi femeia – “i-a binecuvântat zicând : “Creşteţi şi vă înmulţiţi şi umpleţi pământul şi-l supuneţi” (Facerea 1:28) încolo, fiecare din voi să-şi iubească nevasta ca pe sine; şi nevasta să se teamă de bărbat. (Efeseni 5:33), rezultatul vieţii de cuplu fiind acela de unire în iubire a soţilor pentru naşterea copiilor, apoi de înţelegere şi ajutor reciproc întru slava lui Dumnezeu, pentru ca în lume sa nu existe desfrâu şi fărădelege trupească.  

Pentru a întări importanţa acestui eveniment ne vom aduce aminte care a fost prima minune a Mântuitorului şi unde a fost săvârşită aceasta. Evanghelia dupa Ioan, în capitolul 2, ne prezintă o nuntă din Cana Galileii, la care Isus şi mama sa erau prezenţi împreună cu alţi câţiva ucenici. Isus îndeplineşte rugămintea mamei sale, care îi spune că s-a terminat vinul, fapt care ar fi dus la terminarea petrecerii şi la dezonoarea gazdei. Scopul prefacerii apei în vin însă este acela de a ne arăta transformarea mirilor din acel moment, etapa nunţii fiind treapta de trecere către o viaţă mai bună, aşa cum şi vinul a fost mai bun decât cel servit înainte. Fiecare dintre miri părăseşte stilul de viaţă dus acasă la părinţii săi, unde era îngrijit şi protejat sau viaţa pe care o ducea de unul singur, în care nu trebuia să-şi împartă timpul şi bunurile cu nimeni şi intră într-o uniune caracterizată prin lepădarea de sine şi formare a unui nou nucleu în care fiecare să trăiască pentru fericirea celuilalt ca pentru propria fericire.  

Mă întreb acum ce poate avea o putere mai mare decât modelul de viaţă cu care ne-a miruit Dumnezeu? Care dintre „înţelepciunile” laice ale vremii are condiţii mai dure ca să ne poată ţine cât mai mult timp împreună? Cum să ne împărţim copiii sau averile agonisite, despre care Dumnezeu spune să ne lepădăm ca să putem ajunge la El? Revenind la Cartea tuturor cărţilor şi la singurul regulament de comportare morală şi plăcută în faţa lui Dumnezeu, găsim răspunsul limpede la Matei 19:6 :”ce a împreunat Dumnezeu, omul să nu despartă”, iar cele mai bune vieţi, după cum spunea Michel de Montaigne, sunt cele ale oamenilor obişnuiţi, care nu caută miraculosul sau extravaganţa.  

Referinţă Bibliografică:
Căsătoria. O lecţie de înţelepciune şi modestie / Tatiana Scurtu Munteanu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 271, Anul I, 28 septembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Tatiana Scurtu Munteanu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Tatiana Scurtu Munteanu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!