CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Opinii >  


Autor: Octavian Curpaş         Publicat în: Ediţia nr. 111 din 21 aprilie 2011        Toate Articolele Autorului

Casatoria certificata ca legamant
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Justitia@Justice.com

 

In Arizona, Louisiana si Arkansas se emit “certificate de căsătorie legământ”!

În ziua de astăzi aproape fiecare individ are o opinie despre ceea se întâmplă cu căsniciile şi familiile în societatea modernă. Oamenii, începând de la politicieni, învăţători de „Şcoală Duminicală”, moderatori de talk show la radio sau televiziune şi până la oameni de ştiinţă, sunt aproape în unanimitate de acord că tradiţia vieţii normale de familie a fost înlocuită cu o serie de surogate şi de relaţii dubioase care au un efect extrem de nociv asupra individului şi în mod implicit distrug inima societăţii noastre contemporane.

Pentru a limita posibilitatea cuplului de a dizolva căsătoria, statele Arizona, Louisiana şi Arkansas au introdus un nou tip de certificat de căsătorie numit „Certificat de căsătorie-legământ” (Covenant Marriage License). Louisiana a fost primul stat american care a adoptat această legislaţie pe data de 15 August 1997. La mai puţin de un an după aceea (mai 1998), statul Arizona promulgă o legislaţie similară, urmat de Arkansas care introduce “Covenant Marriage” în anul 2001. Astfel că, cei care se căsătoresc într-unul din aceste state, au de ales între certificatul de căsătorie tradiţional (standard) şi “Covenant Marriage License”.

Diferenţa majoră este că acesta din urmă are prevederi mult mai restrictive în ceea ce priveşte divorţul. „Covenant” nu permite divorţul decât din motive temeinice, atunci când raporturile dintre soţi sunt grav şi iremediabil vătămate şi continuarea căsătoriei nu mai este posibilă (ex. adulter, abandonare, condamnare pentru acte criminale sau abuz fizic dovedit). Există însă câteva cerinţe preliminare şi obligaţii pentru cuplurile care optează pentru „Covenant Marriage License”.

În primul rând, cei doi trebuie să obţină consiliere premaritală. Duarata minimă pentru consiliere premaritală este de opt ore. În perioada logodnei, cuplul trebuie să se prezinte la un pastor, preot, rabin sau la un psiholog specializat pe probleme conjugale, care să le explice natura şi scopul căsătoriei şi îndatoririle pe care le au în cadrul familial.

Principala problemă care rămâne importantă când vorbim despre consilierea premaritală este motivaţia pentru actul căsătoriei. Multe cupluri o fac nu pentru că aşa simt ci din teama de a-l pierde pe celălalt. Pentru multe persoane teama de singurătate este o motivaţie puternică care le îndeamnă la acest act. Rolul consilierii este de a crea cadrul unei decizii atunci când există dubii. Decizia vine întotdeauna din analiza situaţiei şi scoaterea la lumină a ceea ce simte o persoană. Un alt scop al psihologiei este evidenţierea nivelului de dezvoltare al matricei de cuplu.

Matricea de cuplu are o evoluţie; cu cât aceasta este mai evidenţiată cu atât cuplul are o mai mare capacitate de decizie privind acţiunea comună. Cei doi vor fi ajutaţi să se cunoască unul pe celălalt mai bine prin ridicarea unor chestiuni şi întrebări despre problemele mai delicate ale vieţii. Experţii în probleme maritale susţin că, deşi îndrăgostiţii petrec ore în şir de discuţii, întâlnirile lor nu sunt menite să dezvăluie punctele slabe ci să le ascundă. De regulă fiecare dintre cei doi încearcă să se pună pe sine într-o pozitie cât mai favorabilă având tendinţa de-a disimula capriciile, năravurile şi temperamentul irascibil. Acestea ies însă la iveală la scurtă vreme după căsătorie şi membrii noii familii se trezesc că au diferenţe mari de opinii care nu au fost anticipate în perioada de curtoazie. Dat fiind însă faptul că impasuri pot să apară şi pe parcursul căsniciei, chiar dacă a avut loc o asmenea consilierea premaritală, „Covenant Marriage” prevede obligaţia cuplului de-a apela la consiliere, înainte de a considera posibilitatea divorţului, în cazul în care apar divergenţe majore dupa căsătorie.

Pentru că în zilele noastre căsătoria este privită ca un contract bazat nu pe un jurământ înaintea lui Dumnezeu, ci pe condiţia ca problemele pe care le vor întâmpina cei doi să nu fie prea mari ca să nu le poată face faţă singuri, de îndată ce această condiţie este încălcată, se consideră divorţul. Jurământul a devenit partea religioasă a căsătoriei, dar cea practică este influenţată de puterea omenească a partenerilor de a stăvili atacul asupra sentimentelor, a unităţii lor şi a plăcerilor lor.

Descompunerea instituţiei familiei a devenit atât de profundă încât unii au sugerat reînnoirea anuală a certificatului de căsătorie, iar alţii propun evitarea întocmirii unuia tocmai din cauza şanselor extrem de mari ca acesta să nu fie respectat! Pentru prea mulţi căsătoria este o chestiune de convenienţă sau de şansă. Este uneori privită ca o etapă temporară în dobândirea libertăţii individuale. Din aceste motive, în cazul “căsătoriei-legământ” tribunalul nu va audia nici un proces de divorţ decât după o perioadă de cel puţin doi ani de separare legală în care cei doi trebuie să prezinte dovezi că au participat la şedinţe de consiliere fără ca să ducă însă la un rezultat pozitiv.

Cuplurile din Arizona care s-au căsătorit înainte de 1998 când exista doar un singur tip de certificat de căsătorie (standard) au de asemenea posibilitatea să-şi transforme certificatul actual de căsătorie în “Covenant Marriage License”. De asemenea, persoanele din alte state care îşi mută domiciliul în Arizona, Louisiana sau Arkansas pot obţine acest tip de certificat de căsătorie prin „conversie”. Taxa de conversie a certificatului este în Arizona de $18 iar costul unui “Covenant Marriage License” este de $50, identic cu cel tradiţional.

Motivul principal pentru care mulţi optează pentru conversie este sumarizat în declaraţia unui cuplu care erau căsătoriţi de 37 de ani: “Vrem nu numai să ne reînnoim legământul unul faţă de celălalt, dar dorim să fim un exemplu şi pentru copii şi nepoţii noştrii, să înţeleagă că divorţul este ultimul resort într-o căsnicie, după ce s-au epuizat toate celelalte resurse”. Proiectul de lege privind “Covenant Marriage” se află de asemenea în faza de documentare şi în Oregon, Georgia, Ilinois, Texas şi Oklahoma şi se dezbate la nivel de legislativ în majoritatea statelor din SUA.

Ce a condus la o asemenea stare de alertă pentru aproape toate statele din SUA şi care sunt factorii pentru care căsătoria nu mai este astăzi un legământ? Psihologii sunt de părere că majoritatea relaţiilor se destramă din cauza problemelor de comunicare. Potrivit acestora, există trei secrete care stau la baza fericirii unui cuplu: comunicarea, comunicarea şi comunicarea. La început, partenerii comunică neîncetat, dar pe parcurs fie uita să o facă, fie devine un proces atât de dureros încât îl evită.

Psihologul american John Gottman, specializat în psihologia cuplurilor, a petrecut 20 de ani studiind cuplurile căsătorite, şi a descoperit că modul în care un cuplu se ceartă determină dacă cei doi vor rămâne împreună "până la adânci bătrâneţe" sau nu. Elementul crucial este ca conflictul să fie rezolvat iar soluţionarea conflictului ţine de aptitudinile de comunicare ale fiecaruia. Acestea implică discutare, ascultare şi crearea unor soluţii de comun acord. Gottman a descoperit că nu contează dacă partenerii fac acest lucru prin intermediul unei certuri de proporţii sau a unui compromis calm, atâta timp cât lucrurile sunt soluţionate şi lămurite.

Un alt psiholog cunoscut, John Gray, autor de renume mondial a numeroase cărţi pe teme de relaţii de familie, este de părere că bărbaţii şi femeile vorbesc limbi diferite - această idee dând naştere unei faimoase teorii pe care a explicat-o în cartea sa, "Bărbaţii sunt de pe Marte, femeile sunt de pe Venus" („Men Are from Mars, Women Are from Venus”).

Deşi Covenant Marriage License limitează abilitatea cuplului de a dizolva căsătoria şi cei care optează pentru acesta privesc mai serios actul căsătoriei, există doar un singur liant care îi ţine pe sot şi soţie împreună şi contrar crezului popular acesta nu este dragostea. Cartea de căpătâi a civilizaţiei umane afirmă clar că „ce a împreunat Dumnezeu (deci nu dragostea), omul să nu despartă”. Cand lipseşte fundaţia dintr-o casă, toată clădirea colapsează. Când această iubire este prezentă în familie, căsnicia devine o instituţie indistructibilă, superioară oricărui document juridic, mai tare decât moartea, avându-şi nu numai originea dar şi destinaţia şi continuitatea în eternitate.
 

Octavian D. Curpas
 
Surprise, Arizona 
  

Materialul a fost transmis de către Octavian D. CURPAS
e-mail:
justitia@justice.com
web:
http://www.romaniantimes.org/PhoenixARIZONA.html  

 
Comunitatea Romana din Arizona
 
  

 

  
Referinţă Bibliografică:
Casatoria certificata ca legamant / Octavian Curpaş : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 111, Anul I, 21 aprilie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Octavian Curpaş : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Octavian Curpaş
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!