CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Stihuri > Tonalitati >  CARTEA CU PRIETENI IV - MARIN IFRIM

 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Marin Ifrim  
 
Născut la data de 1 decembrie 1955 în comuna Bălăceanu, judeţul Buzău. În 1969 absolvă cursurile Şcolii Generale cu clasele I-VIII din comuna natală. Între 197o-1973 urmează cursurile Şcolii Profesionale de Chimie din Brăila, specialitatea lăcătuş-mecanic de întreţinere şi reparaţii în industria chimică. Timp de un an practică această meserie la ''Combinatul de fire şi fibre artificiale din Brăila''. În 1974, timp de şase luni, este angajat la Fabrica „Metalurgica” din Buzău, după care satisface stagiul militar obligatoriu. În 1976 se stabileşte definitiv în Buzău, fiind angajat ca lăcătuş-mecanic apoi ajutor de maistru la Intreprinderea de Mase Plastice Buzău, unde lucrează până în 1991. În 1984 abandonează cursurile Liceului Agroindustrial din Beceni, Buzau. În 1980 debutează cu versuri în revista „Familia” din Oradea, girat de criticul literar Al.Cistelecan, obţinând apoi peste 30 de premii la concursuri de creaţie literară, naţionale sau interjudeţene. În 1986 debutează editorial cu volumul de versuri „Spre oraşul cu un milion de ferestre,, apărut la Editura „Litera” din Bucureşti, întâmpinat favorabil de critica literară. Între 1991-1993 este angajat al ziarului „Senator” din Buzău, în funcţia de redactor principal. În 1993 se transferă la ''Casa de Cultură a Sindicatelor Buzău'' ca lăcătuş-mecanic de întreţinere. Între 1994-1996 este redactor special şi şef departament la ziarele „Muntenia” şi „Informaţia Buzăului”. În 1996 este angajat prin concurs la Teatrul „George Ciprian” din Buzău, în funcţia de regizor tehnic, cu derogare de la Ministerul Culturii. Între 1994-1997 urmează cursurile şcolii tehnice de maiştri, din cadrul Liceului de Chimie nr.5 din Buzău. Ca angajat al Teatrului, în anul şcolar 1998-1999 este instructor de teatru la ''Palatul Copiilor din Buzău''. În anul 2000 îşi ia bacalaureatul la Liceul Agricol din Buzău. În 2oo1 se transferă la ''Casa de Cultură a Sindicatelor Buzău'' în funcţia de referent. După program, timp de aproape un an, lucrează ca manipulant într-un magazin de mobilă. Din 2008 este student la Universitatea „Spiru Haret” din Bucureşti- Facultatea de Istorie, Muzeografie şi Arhivistică. În 2008 este declarat „Cetăţean de Onoare” al Municipiului Buzău. Din 2002, secretar general şi membru fondator al Asociaţiei Culturale „Renaşterea Buzoiană”. Din 1996, membru al ''Asociaţiei Scriitorilor Profesionişti din România'' (ASPRO). În 1998 este primit în Uniunea Scriitorilor din România. Din 1997,consilier al Editurii „Rafet” din Râmnicu Sărat. În 2009 este inclus „Who is Who” (Verlag fur Personenenzyklopădien AG,Elveţia) – Enciclopedia Personalităţilor din România.  
 
Activitate literară:  
 
.1994-1994 – realizează pagina literară a ziarului „Muntenia”.  
 
.1996-1998 – redactor-şef adjunct al revistei „Amphytrion” (Râmnicu Sărat).  
 
.1995-2008 – colaborator al revistelor:”Bucovina literară” şi ”Oglinda literară”,timp în care publică sporadic versuri şi cronici literare în multe alte reviste din ţară.  
 
.2003...- realizează paginile literare ale cotidianului „Opinia”,împreună cu Dumitru Ion Dincă.  
 
.2006...- Director şi redactor-şef adjunct al revistei „Renaşterea Culturală”.  
 
.Din anul 2ooo coordonează Concursul Naţional de Creaţie Literară pentru Elevi şi Studenţi „V.Voiculescu-Arc de suflet peste timp” şi Concursul de Creaţie pentru Elevi „Constantin Petcu”.  
 
Cărţi publicate:  
 
.”Spre oraşul cu un milion de ferestre”, versuri,Ed.”Litera”,Bucureşti,1986.  
 
.”Curentul marin”,versuri”,Editura „ŞI”,Buzău,1995,80 pag.  
 
.”Alfabet de tranziţie”,versuri”,Biblioteca Judeţeană „V.Voiculescu”,Buzău  
 
1995,80 pag.  
 
.”Însemnări despre literatura buzoiană actuală”,critică şi istorie literară,Ed.”Porto Franco”,Galaţi,1996,90 pag.  
 
.”Fotografii cu cântec”,versuri,Ed.”Rafet”,Râmnicu Sărat,2001,80 pag.  
 
.”Incursiuni în viaţa unui actor.George Mihalache-Buzău”,monografie,Ed.  
 
„Rafet”,Râmnicu Sărat,2001,100 pag.  
 
.”Poeme”,versuri,Ed.”Rafet”,Râmnicu Sărat,2003,70 pag.  
 
.”La spartul târgului”,proză scurtă,Ed.”Anastasia-Ina”,Buzău,2004,70 pag.  
 
.”Lamentaţii de mucava”,proză scurtă,Ed.”Anastasia-Ina,Buzău,2004,70 pag.  
 
.”Suprafaţa lucrurilor”,versuri,Ed.”Rafet”,2004,100 pag.  
 
.”Scriitori buzoieni şi scriitori din ţară”,critică literară,două ediţii,Ed.”Rafet”,Râmnicu Sărat,2oo6,170 pag.  
 
.”Fiecare cuvânt pentru Nicolae Pogonaru”,versuri,Ed.”Rafet”,Râmnicu Sărat,2006,60 pag.  
 
.”Monografia comunei Bălăceanu”,coautor,Ed.”Rafet”,Râmnicu Sărat,2007,180 pag.  
 
.”Gloria locală”,antologie de versuri,Ed.”Rafet”,Râmnicu Sărat,2007,260 pag.  
 
.”Portrete în bleu'Marin”,tablete literare,Ed.”Raluca”,Buzău,2008,80 pag.  
 
.”Trilogia efemerităţii”,antologie de proză scurtă”,Ed.”Rafet”,Râmnicu Sărat,2008,180 pag.  
 
.”Circum stanţe”,tablete literare,Ed.”Rafet”,Râmnicu Sărat,2009,120 pag.  
 
.”Nume şi cărţi”,critică literară,Ed.”Rafet”,Râmnicu Sărat,2009,100 pag.  
 
Referinţe critice:Geo Vasile,Nicolae Băciuţ,Radu G.Ţeposu,Dan Silviu Boerescu,Dumitru Ion Dincă,Stan Brebenel,Ionel Necula,Gheorghe Postelnicu,Titi Damian,Ion Murgeanu,Dumitran Frunză,Nistor Tănăsescu,Alex.Ştefănescu,Lucian Chişu,Dan Giosu,Ion Roşioru,Gheorghe Neagu,Nina Neagu,Alexandru Spânu,Gheorghe Andrei,Florentin Popescu,Dorel Istrate,George Vioreanu,Gheorghe Ene,Ionel Andraşoni,Ionel Necula,Alex.Oproescu,Tudor Cicu,Gheorghe Neagu,Ion Beldeanu,Petru Scutelnicu,Dumitru Cerna,Valeria Tăicuţu,Corneliu Ştefan, Aurel M.Buricea,Adrian Alui Gheorghe,Roxana Racaru,Emil Brumaru,Mircea Tabacu,Virgil Răileanu etc.  
 
Premii (mai) semnificative:  
 
.Premiul revistei „Flacăra” la Festivalul Naţional de Poezie de la Oradea,1984.  
 
.Premiul „Duiliu Zamfirescu” pentru poezie,Focşani,2004.  
 
.Premiul „Salonului scriitorilor vrânceni de pretutindeni”,pentru volumul „Scriitori buzoiani şi scriitori din ţară”,Mărăşeşti,2006.  
 
.Premiul ziarului „Cuvântul liber”,la Festivalul Internaţional „Lucian Blaga”,Lancrăm,2004.  
 
.Premiul Editurii „Anastasia-Ina”,pentru întreaga activitate publicistică,2003.  
 
.Premiul pentru cea mai bună carte de poezie a anului 2007(„Gloria locală”),în cadrul Festivalului „Le printemps des poetes” („Primăvara poeţilor”),ediţia a II-a,Buzău,2007.  
 
.Menţiune la Festivalul Naţional de Teatru Scurt,pentru piesa „Teleapartamentul”,Bucureşti,1999.  
 
DIPLOME:  
 
(selectiv)  
 
.Diplomă de Cetăţean de Onoare al Municipiului Buzău  
 
.Diplomă de Onoare a Ligii de Prietenie Româno-Sârbă,pentru contribuţii remarcabile la promovarea prieteniei româno-sârbe,2001.  
 
.Diplomă de Excelenţă din partea Fundaţiei Academice „V.Voiculescu”,2001.  
 
.Diplomă de Excelenţă şi Titlul de scriitor de onoare al oraşului Mărăşeşti,2oo6.  
 
.Diplomă de Onoare din partea oraşului Hârşova,la 1900 de ani de la atestarea documentară.  
 
.Diplomă de Excelenţă în Cultură,pentru impunerea unei noi atitudini faţă de viaţa culturală locală şi naţională,Editura „Anastasia-Ina”,2005.  
 
.Diplomă pentru Excelenţă în Cultură,Direcţia pentru Cultură,Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional a Judeţului Buzău,2003.  
 
.Diplomă de Excelenţă a Editurii „Rafet”,pentru promovarea operei lui Vasile Voiculescu.  
 
.Diplomă de Excelenţă pentru ce mai bună carte de critică literară a anului 2006,”Scriitori buzoieni şi scriitori din ţară”,Editura „Rafet”.  
 
.Diplomă pentru merite deosebite în activitatea Teatrului „George Ciprian”,Buzău,2006.  
 
.Diplomă Who is Who – pentru includerea în Enciclopedia Personalităţilor din România,ediţia 2009.  
 
 
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
CARTEA CU PRIETENI IV - MARIN IFRIM / Ioana Voicilă Dobre : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 250, Anul I, 07 septembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Ioana Voicilă Dobre : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ioana Voicilă Dobre
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!