AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Stihuri > Tonalitati >  CARTEA CU PRIETENI- DUMITRU ISTRATE RUSETEANU

 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
DUMITRU ISTRATE RUŞEŢEANU, UN POET LA UN MILION DE LOCUITORI:  
 
“SUNTEM TÂLHĂRIŢI!”  
 
 
Tot mai rari sunt poeţii…rari. Dumitru Istrate Ruşeţeanu e unul dintre aceştia. Cândva, pe vremea când Alex Ştefănescu nu era obsedat doar de poeţeii ambalaţi în foi de viţă de vie, Dumitru era în atenţia sa specială, promovat şi admirat sub numele de Dumitru Istrate Ilinca. E născut pe 24 iunie 1952, în comuna Ruşeţu, Buzău. A publicat în diverse reviste şi ziare. E autor a trei cărţi: “Maria Egipteanca” (roman), “Dansând pe cioburi” (teatru), “Restituiri Ştefan Dima” (comentarii critice). În fine, abia la a patra carte autorul iese pe piaţă cu poezie. Volumul este intitulat simplu de tot, ca-ntre sfinţii silenţioşi, adică şoptit: “Dumitre...”, şi a apărut recent la Editura “Teora” din Buzău. Pe ultima copertă, Grigore Leaua remarcă “o poezie care demonstrează o experienţă destul de bogată, o anume înţelepciune, se situează între neo şi post-modernism. Răzbate o anume lejeritate de integrare în text”. În principiu, sunt de acord cu Grigore Leaua, având oarecare reţineri în privinţa integrării poetului “între neo şi post-modernism”. E un spaţiu prea îngust sau, mă rog, prea vag, pentru un autor greu de confundat. Dumitru din “Dumitre” trebuie cumva situat în marele tabel literar mendeleevian românesc al Generaţiei 80, undeva la loc de frunte, în afara cenaclurilor de luni sau de marţi, junimiste sau semănătoriste. În timp ce alţii îşi întindeau straturi groase de glorie literară pe feliile zădărniciei lor literare, prin Bucureşti sau aiurea, Dumitru răscolea de unul singur prin rădăcinile cerului, căutând fulgere ruginite, şlefuindu-le cu migală şi aruncându-le direct în vitrinele cu giuvaeruri false ale muzeului literaturii prezentului fără viitor. Cartea sa de versuri are 100 de pagini şi aproape 100 de poezii. Toate poeziile sunt citabile, reprezentative, antologabile: “Eu sunt Dumitru,/ (Aşa...studiaţi-mă!...)//Am făcut răni la gânduri/De cât vă mângâi...//Poftiţi în poemele mele/Ca-n sânul lui Avraam,/Numai s-aveţi poftă/De cât pământ şi iarbă...” (“Eu sunt Dumitru”, p. 7). Majoritatea poemelor sunt trecute printr-o biserică de religie universală burduşită cu semne întâmplător româneşti. Iată un text cutremurător, greu de confundat cu altceva decât ceea ce e de fapt, poezie genială. Iscoditorul şi bănuitorul poet Dumitru nu e nici pe departe rebel, ci doar greu de dus cu tămâia pe sub nas: “Care moarte? Mă uit în zare/ Şi n-o văd.//Înseamnă că nu există!//Sufletul ni-l fură/Cei ce locuiesc/În universul vecin.” (“Suntem tâlhăriţi!”, p. 70).  
 
 
 
Marin Ifrim  
 
Referinţă Bibliografică:
CARTEA CU PRIETENI- DUMITRU ISTRATE RUSETEANU / Ioana Voicilă Dobre : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 247, Anul I, 04 septembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Ioana Voicilă Dobre : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ioana Voicilă Dobre
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!