CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 641 din 02 octombrie 2012        Toate Articolele Autorului

Cartea cea mai bună-ABECEDAR LIRIC
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cronică de MARIANA CRISTESCU 
  
Cartea cea bună 
  
Abecedar liric 
  
Literatura/poezia pentru copii este un gen literar ce se adresează unui anumit segment de vârstă, respectiv celor aflaţi la anii copilăriei sau ai adolescenţei (de la 1 an până la 18 ani). Este un gen literar care s-a născut destul de târziu, în secolul al XIX-lea, şi a cunoscut o extindere abia în secolul al XX-lea. Aşa scrie în Dicţionar, şi aşa şi este. Numai că... 
  
A scrie pentru copii este extraordinar de greu, dacă nu eşti... copil. Sau, mai ales, dacă ai încetat să fii copil. În fond, ce şi mai ales cum devenim când nu mai suntem copii? Nici nu vreau să mă gândesc măcar, la modul serios. Poate, de aceea, oricât de ninse ne-ar fi sufletele, nu încetăm niciodată să să ne refugiem în visul din poveşti şi, mai ales, să credem în el. E motivul pentru care prima specie a literaturii pentru copii o constituie basmele. Ştim, din propriile aduceri aminte, că ele, basmele, au circulat, iniţial, pe cale orală, însoţite de mângâierea caldă a mamei, a tatei, a bunicii, bunicului, fiind apoi culese, şi, după modelul celor populare, au fost scrise basmele culte. Basme populare? Hopa! De ce le-au numit oamenii mari... populare? Dacă ne referim la cele comunicate în şezători şi culese de persoane cu carte, e altă... poveste. Putem considera că sunt populare fiindcă au o largă circulaţie? Fireşte. Dar cele culte, odată tipărite, nu au o circulaţie şi mai mare? Şi atunci, cele culte nu sunt populare? Nu pot deveni? Oare acţiunea se petrece doar la ţară? Personajele sunt doar ţărani isteţi sau animale fermecate? Şi, ce, astea nu la întâlnim şi la oraş? Gata! V-am încurcat de-a binelea. De ce? Fiindcă m-am jucat cu voi! De ce? Fiindcă am citit poeziile lui Romeo şi mi-a venit un chef de joacăăăăăă! Şi de scuturat dudul bătrân din curtea bunicilor, cu cerceii aceia mari şi vineţii cât prunele de Bistriţa... 
  
Prietenul meu Romeo Morari, poet, actor, grafician, fostul meu coleg de la Radio Târgu-Mureş, înalt, cu păr buclat şi o fermecătoare voce de microfon ce băga în tremolo domnişoarele din trei judeţe transilvane şi jumătate, actualmente locuitor al Ţării Niebelungilor, s-a întors, ca în fiecare an, pentru un sejur în Târgu-Mureşul tinereţii, cu tolba plină de manuscrise. Pagini scrise de el, să ne înţelegem! Mi-a oferit, cu graţia şi umorul care îl caracterizează, un manuscris, spunându-mi: „Eşti mamă şi scriitoare. Citeşte, dacă ai timp! Dacă îţi place şi vrei, scrie o prefaţă!” 
  
Cu timpul nu stau niciodată bine, dar mi-am făcut, fiindcă pe Romeo îl cunosc de 35 de ani, din care vreo 10 cred că am lucrat împreună. Extraordinar. Este un partener de echipă perfect. Talentat şi, în pofida aparenţelor (pe atunci!), extrem de serios.  
  
Deci mi-am făcut timp, am citit, mi-a plăcut şi - acum e acum! - încerc să scriu o prefaţă. Nu-i uşor, aşa că o să vă spun repede despre ce e vorba. Nu sunt basme, cum sperasem eu, cunoscând ce fantezie debordantă are prietenul meu. Nu sunt, sau... nu prea sunt. Fiindcă, de fapt, e un jurnal de tătic. În versuri. .Adică e basmul lui Romeo, spectator fidel al înălţării puilor spre lume. A numit-o – numai el putea să se gândească la aşaceva! –  
  
„13 jucării literare 
  
pentru amuzat gemene, 
  
tătici,  
  
mămici, 
  
bunici”  
  
E o carte de poezii scrisă de tăticul Romeo pentru fetiţele lui gemene (care acum au împlinit deja 20 de ani!), însoţindu-le de la primul gângurit, prima hăinuţă, primul pas, prima sfadă... până la prima tristeţe... majoră: aceea că, de-acum, tata nu le va mai scrie poezii, lăsând grija aceasta pe umerii trubadurilor care abia aşteaptă să-şi acordeze lăutele sub balcoanele superbelor domnişoare.  
  
Romeo scrie uşor, poezia sa se adresează şi celor mari, şi celor mici, ea poate fi uşor memorată, cartea este ceea ce, în urmă cu ani, scriind, la rându-i, versuri pentru copiii săi, Nicolae Băciuţ numea „abecedar liric”. Cu permisiunea dragului nostru prieten, am împrumutat această sintagmă, ridicând-o la rangul de titlu – prefaţând fermecătoarea carte a lui Romeo Morari, de altfel poet de trainică fibră romantică, desconspirat de versuri precum cele ce din „Toamnă cu dor”: 
  
„Miroase înc-a toamnă dezmăţată 
  
aceste gânduri calde când îţi scriu. 
  
Nici tu nu vii, nici nu mă laşi să viu... 
  
te mai ştiu, oare, cea adevărată?... 
  
Rememorez, mă zbat între extreme,  
  
Mă tem de vorbe, le rostesc precaut 
  
Şi-apoi pornesc din nou ca să te caut... 
  
Da, te aştept, iubito, nu te teme. 
  
Miroase înc-a pajişti prin artere,  
  
A fân cosit şi-a-nvăluiri de ape... 
  
Miroase-a clipa când erai aproape... 
  
Cât te iubesc! 
  
Iar restul e tăcere...” 
  
Cum spuneam, jurnal de tătic minunat, frumos şi talentat. Fericită mămică! Frumos artist, frumos prieten drag.  
  
MARIANA CRISTESCU 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Cartea cea mai bună-ABECEDAR LIRIC / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 641, Anul II, 02 octombrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!