CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Artistic >  


Autor: Maria Diana Popescu         Publicat în: Ediţia nr. 98 din 08 aprilie 2011        Toate Articolele Autorului

Carmen Tania Grigore -
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

Carmen Tania Grigore din Anglia ne încîntă de această dată cu „Pulsul ţărânii”, volum întovărăşit de particularităţi ale unui rost poetic bine aşezat, care se consumă liric în cadre rotunjite, pînă la închiderea perfectă în zona de valoare. Volumul o legitimează, indiscutabil, ca pe o poetă bună a momentului, piesele din alcătuire vin să depună mărturie asupra unui traseu scriitoricesc în urcare: „V-am spus mereu/ să mă priviţi în ochi,/ primăvara aceasta/ e dureros de golaşă,/ nu vă lăsaţi/ intimidaţi de cocori,/ daţi-le o lacrimă/ şi ei vă vor da/ o fereastră,/ prin ea –/ sub formă de acces de silabe,/ zborul lor/ va divulga/ esenţa/ din înstrăinata/ mea casă”.Configuraţia poemelor se înscrie cu văzuta şi ascunsa faţă printre acele momente sau dispoziţii secrete, care administrează sufletul cititorului neştiut de nimeni, aşa cum şi-l închipuie, ca substrat pentru visele lui nevisate încă. Carmen Tania Grigore operează cu cele mai mici firişoare ale pulsaţiei poetice, aşa cum în fizică de exemplu, pentru explicarea unor fenomene ale materiei, se operează cu ipoteza atomilor; şi poeta reliefează şi atribuie atomilor însuşiri poetice, precum soli­ditate şi extensiune metaforică: „rămâne pe-afară/ naşterea pâinii,/ trudesc anotimpuri/ iar îngeri pufoşi/ sustrag oxigenul/ din pulsul ţărânii/ şi-mi lasă în sânge cărbuni făinoşi”. Inspiraţia se dezvoltă pînă la capăt, ea nu este ucisă în muguri, prin invazia verbalizării, precum practică majoritatea poeţilor. Stilul în care scrie, echilibrat prin definiţie, se găseşte în situaţia în care se găsesc atomii faţă de procedeele chimice: oricît de compleţi chimic, structura lor nu poate fi alterată pe nicio cale chimică. Contribuţia limbajului la îmbogăţirea sonografică a registrului liric consistă în faptul fundamental că poeta introduce fac­torul de măsură şi de rigoare cuvenită, nu numai ca aspect liminar, ci ca măsură cu totul superioară: „În rotulă îmi/ locuieşte deja/ un extraterestru senil,/ a expirat demult/ provizoratul,/ ascuns într-o durere/ reactivată de un/ e-mail labil/ îmi injectează cu iluzii/ omoplatul”
 
  
Suflul poemelor ar avea ca simbol ţărîna, cu acel puls inerent arhitecturii unui cer rotunjit peste pămîntul de sub paşii poetei, din care pornesc, în cele din urmă, orizonturile poetice spaţiale şi temporale. Ca medii roditoare ale sensi­bilităţii, înglobînd structura şi fizionomia lăuntrului său, spaţiul şi timpul rămîn orizonturile evidente ale lirismului, surprinse ca îmbinări polare sau despicări de obiect. Poezia Taniei trăieşte, freamătă, fiindcă există un suflet generator corespondent, care se nuanţează de la o pagină la alta - sufletul poetei -, acel gen de unitate de entelehie, baza generatoare a unor perspective inedite, altele decît cele pe care ni le oferă poetica de azi. În analogie cu o veche concepţie hegeliană, poeta nu mai are nicio putere asupra inspiraţiei, ea este la dispo­ziţia inspiraţiei: „Împinsă de un/ suflu icaric/ m-am rostogolit/ într-o bibliotecă de scrum,/ pipăi cu gândul/ osuarul fierbinte/ şi scutur cenuşa/ dintr-un Luceafăr postum,/ miroase a Platon,/ a Kant şi a Noica,/ calc pe jăratec/ de Proust şi răcnesc,/ o pasăre Phoenix/ îmi sparge călcâiul,/ prin el – îşi divulgă esenţa/ un trainic travaliu ceresc”.Cel mai adesea sufletul poetei izbuteşte să se menţină, în albia sa subtilă, în pofida oricăror zvîrcoliri ale conştiin­ţei. Matricea sufletească, în calitatea ei categorială, se întipăreşte, cu efecte mode­latoare, asupra versului şi sub acest unghi trebuie să notăm că lumea poetică a Taniei nu e modelată numai de categoria trăirilor, ci şi de un mănunchi de alte esenţe, al căror cuib este, indiscutabil, harul: „Copilul meu,/ vei afla prin decret/ că am fost/ negustor de iluzii,/ nu am vrut să casez/ pelerina de flori/ să nu dezmint înserarea/ cu concluzii,/ dublată de o taină/ mă cioplesc/ în ecuaţii ciudat îmbinate,/ vei mai şti oare/ să mă strigi/ când circular,/ mă voi plia/ pe seminţele negerminate?”. „Pulsul ţărânii” se în­fruptă din spontaneitatea sufletească a autoarei, dar cu o intensitate exponenţială. 
  
Dintr-o perseverentă frecventare a zonelor amintite, Tania a recoltat, îndemnată de talent, polenul unor trăiri pe care continuă să-l imprime creaţiilor sale, iarăşi şi iarăşi pecetea sufletului încărcat de atitudini noi făcîndu-se vizibilă în măsura în care poeta este înzestrată cu daruri creatoare. Pulsul ţărânii, o formă de compartimentare, cu jocul ei intrinsec de perspective, asemănătoare pînă la echivalenţă cu pulsul lăuntric al poetei, lămureşte fără nicio îndoială un fapt impresionant: puritatea miraculoasă a întregii sale creaţii; miraculoasă, mai ales dacă ţinem seama şi de registrul caleidoscopic în care apare unitatea. Trăirile şi problemele, nedumeririle, pasiunile şi îndoielile, întreaga masă de impulsuri ale conştiinţei poetei, toate dau prin măsura talentului său un spectacol concertant, mai ales că în scoarţa lor stăruie ca o armătură tiparele care decid pulsul ţărînii, iar despre croiala acestor tipare putem vorbi într-adevăr în superlative. Echilibrul scrierii o face pe poetă să răspundă inspiraţiei cu o monedă care îi asigură printre cititori o prezenţă familiară, cu un grad înalt de îmbunătăţire spirituală: „Prieteni, să-mi iertaţi/ tendinţa de a-mi/ descoperi oasele/ şi de a-mi lăsa/ toracele desfăşurat,/ ca o eşarfă/ ondulând în contratimp/ cu necesitatea/ de a alăpta privighetoarea…”
  
Maria Diana Popescu 
  
Referinţă Bibliografică:
Carmen Tania Grigore - Pulsul ţărânii / Maria Diana Popescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 98, Anul I, 08 aprilie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Maria Diana Popescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Maria Diana Popescu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!