CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Portret >  


Autor: Maria Diana Popescu         Publicat în: Ediţia nr. 95 din 05 aprilie 2011        Toate Articolele Autorului

Carmen Tania Grigore

 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
Carmen Tania Grigore s-a născut în Nehoiu, Buzău. Din 2007 lucrează într-un spital din Anglia ca asistentă medicală. Este căutată de metafore de la vîrsta de 12 ani. Debutează în 1977 cu premiul I la Concurs Naţional de Poezie al revistei „Cutezătorii”, sub egida poetului Mihai Negulescu. Urmează în ordine:  
- Premiul I la concursul „Tinere condeie”, organizat de Biblioteca Judeţeană Buzău - „Vasile Voiculescu”, în iunie 1977.  
- Premiul I la concursul organizat de revista „Origini România”- Madrid, pentru românii din diaspora, ediţia 2009. Publică în ziarul suplimentul Viaţa Buzăului, în revista de Limba şi Literatura Româna, în revistele Contemporanul, Penteleu, Renaşterea Culturală în almanahul Pădurii - ediţiile: 2000, 2001, 2002, ziarul Opinia, revista Vitralii şi altele.  
 
* * *  
 
Din Anglia vine cu o dantelărie stilistică surprinzătoare Carmen Tania Grigore. Traversînd parcă o continuă înserare, tristeţi mai vechi sau mai noi îi pun Taniei palma pe creştet, versurile curg din femeia îngropată sub fruntea sa de poet. În încercarea de a ascunde un vid lăuntric, poezia îi pune în lumină clocotul unui temperament personal şi puternic. Dominat de semnele talentului şi ale inspiraţiei, grupajul poetic cu un capital expresiv ridicat vine să aşeze numele Taniei în cadrul lirismului postmodern de bună calitate. Sună curgător şi dinamic un gen de autobiografism, un aer pronunţat de notă cît mai exactă a trăirilor intense. Carmen Tania Grigore creionează o frumuseţe stranie abstrusă, cu irizări de descripţie fantastă, dar şi sugestie spiritualistă, versuri în spatele cărora veghează o notă rafinată despre raporturile sale cu existenţa şi cu poezia. Structura sufletească, microcosmosul pe care îl clădeşte se revarsă cu sonorităţile ineluctabile, cu tot, în efluviile unui lirism pregnant, dobîndind prin acest cadru o rezonanţă sporită. Jocul subtil dintre confesiunea plină de sinceritate şi măiestria interesantă a registrului liric creează o atmosferă de luptă permanentă cu sinele. Fiecare poem se afirmă, ţîşneşte vulcanic şi impetuos, înclinarea spre revărsarea unei revolte dulci-amărui sileşte versul să se supună. Condeiul alunecă uşor şi interferează cu miezul viu al unui nucleu rezistent. Semne de întrebare, puncte de suspensie, deschid unghiuri de vedere neaşteptate multiplică posibilităţile de interpretare şi măresc interesul pentru discurusul liric. Admirabil este şi jocul abil organizat între inspiraţie şi ardenţa trăirilor, pe rugul cărora pare să ardă, pe de-antregul, conglomeratul de imagini şi de forţă pasională a expresiei, făcîndu-l pe cititor complice raportului dintre fiorul lirc şi harul poetei. (Maria Diana Popescu)  
 
 
CARMEN TANIA GRIGORE

POEME  
 
 
Camera mea  
Camera mea poate fi  
agresivă uneori,  
îmi sfâşie cuvintele,  
îmi rupe singurătatea,  
pândeşte momentul în care  
îngenunchez şi adorm  
cu fruntea topită  
în pagina tensionată  
ca şi o pâine prin care  
aleargă mirese nevrotice,  
cu voalul inflamat  
de reziduuri fetale.  
 
camera mea are gheare  
cât un divorţ malformat,  
râcâie pe ascuns creierul  
înrămat în suspine,  
declanşând dorul  
ca o soluţie contra violenţei  
singura soluţie transmisă intuitiv,  
un fel de tsunami  
convalescent,  
înfipt în pragul  
cu pretenţii de frontieră.  
 
Templul orbirii  
Nu există trup  
în templul orbirii,  
oasele curg  
într-o mocirlă de scrum,  
celula îşi urcă  
mătasea pe diguri,  
nu o mai paşte  
mielul de plumb,  
rămân donatorii  
de albă ţărână  
să plimbe amurgul  
prin pleoapa de lut.  
 
Înţeleg...  
Înţeleg povestea,  
în sfârşit,  
pot recunoaşte acum  
bărbatul furibund,  
privirea aceea din  
fereastra acuzatoare,  
săracul, cum gesticula disperat  
chinuit de cuvânt,  
iar sângele  
îi curgea din degete  
într-o cenuşă devoratoare,  
 
înţeleg acum,  
nu-şi putea aduna  
pumnul pierdut  
în iceberguri  
sparte de trădare.  
 
Carmen Tania Grigore  
 
Referinţă Bibliografică:
Carmen Tania Grigore / Maria Diana Popescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 95, Anul I, 05 aprilie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Maria Diana Popescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Maria Diana Popescu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!