CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Comentarii >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1104 din 08 ianuarie 2014        Toate Articolele Autorului

Carmen Simion. Metafore de reîncolţit pentru cărţi ce vor urma
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Citind-o pe Carmen Simion în cartea sa de poezie care e raportul unei investigaţii filozofice şi asertorice cu sinele singur, zguduit într-o dragoste neîncetată, în care Romeo şi Julieta „zac îmbătrâniţi de surâs” şi „sunt proscrişi în paradis” (pesemne pentru păcatul unei dragoste neadmise la rai...!), citeşti contexte de viaţă care tind să condamne resorbirile realităţii („să nu parfumăm iarna-n miros de cais”).  

Într-o lume în care tăcerea însăşi e deplasată spre tăcerea absolută „face infarct”, Carmen admite, aşadar, că tăcerea este neegală cu tăcutul şi o desăvârşeşte îmbolnăvindu-i resorturile cardiace, o temă repetabilă pe firul unei lungi poveşti de iubire în care poeta mărturiseşte „Iubesc un om înţelept” şi vătămează simbolul iubirii totale, necondiţionate, sortite durerii: „nu a fost niciodată poveste de mai mult/ vai/ decât ce e a Julietei şi al ei Romeo”/.  

Nedeparte de fenomenologia răscrucirii istoriei, Carmen îl iubeşte pe Rege şi crede nestrămutabil în restaurarea monarhiei - ceea ce ne-a adunat şi face să o cunosc şi să o iubesc şi eu, pentru că are minte peste îmbătucirea tipului de român manipulat, înstrăinat de minte!  

Pentru cartea sa de poezie o respect şi cred că a scris-o bine şi frumos. Dacă scria una de proză, cu aceste straturi de metafore pe care literatura de azi nu prea ştie să le ude la rădăcină, ca să rodească, poate că aş fi invidiat-o! Dar o invidiez doar pentru că a ales să viseze în vis! A ales poezia, nu scrisul rafturilor de proze pentru care lumea de azi nu prea mai are timp!  

Carmen a scris o carte care are metaforele acesteia şi boboci de reîncolţit în cărţi ce vor urma! Se numeşte "Fărâme de suflet". Eu cred, însă că nu este o reansamblare a fărâmelor de suflet, ci poetica unui suflet suplu, nuanţat în anvergura unei sinteze a iubirii şi trăirii tumultoase armonizate cu patosul umanist al dragostei care nu are nicio justificare singură, ci decurge mereu în noi şi aceleaşi trăiri, în alta şi aceeaşi dragoste!  

(Aurel V. ZGHERAN aurel.vzgheran@yahoo.com)  

Referinţă Bibliografică:
Carmen Simion. Metafore de reîncolţit pentru cărţi ce vor urma / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1104, Anul IV, 08 ianuarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!