CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Comunicate >  


Autor: Carmen Muşat Coman         Publicat în: Ediţia nr. 511 din 25 mai 2012        Toate Articolele Autorului

Carmen MUŞAT-COMAN - DAN PURIC ŞI EDITURA „CUNUNI DE STELE” LA BOOKFEST 2012
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Comunicat de presă  
 
Miercuri, 30 mai, ora 15:00, Editura „Cununi de stele” lansează, în cadrul Bookfest 2012, volumul „Sergiu Al-George văzut de noi, indienii”, de Amita Bhose. Cartea va fi prezentată de către actorul şi regizorul DAN PURIC, invitatul special al editurii.  
 
Personalitatea şi activitatea celui mai mare indianist român – Sergiu Al-George – sunt readuse în atenţia publicului românesc prin articolele, studiile Amitei Bhose – exegetă a operei eminesciene, profesoară de sanscrită, bengali şi civilizaţie indiană la Universitatea Bucureşti, prima traducătoare a lui Eminescu în Asia, scriitoare, autoare de manuale. Medic-cercetător, inventator al primului stroboscop mecanic pentru investigarea laringelui, specialist al lingvisticii sanscrite, precum şi al culturii indiene vechi, traducător din sanscrită, deţinut politic (arestat în lotul Noica şi condamnat la 7 ani închisoare din care a executat 5 ani şi 6 luni) Sergiu Al-George s-a bucurat de preţuirea Amitei Bhose, cu care a coordonat , în anii 80, Cenaclul de indianistică din cadrul Universităţii Bucureşti – unde a şi fost lector extern între anii 1971-1974, ţinând un curs de filozofie şi civilizaţie indiană.  
 
Volumul reuneşte articolele, studiile Amitei Bhose avându-l pe Sergiu Al-George drept subiect, recenziile cărţilor lui Sergiu Al-George, traducerea conferinţei pe care acesta a susţinut-o la al V-lea Congres Internaţional de sanscrită de la Banares, însoţită de note ample ale traducătoarei (Amita Bhose), prezentările operei lui Al-George făcute de autoare la Ambasada Indiei, Ramakrishna Mission din Calcutta, scrisori inedite ale Amitei Bhose în care pleda pentru traducerea cărţilor şi studiilor lui Sergiu Al-George într-o limbă de circulaţie internaţională pentru ca tot mai mulţi specialişti, inclusiv cei indieni, să poată avea acces la exegezele acestui mare savant. Arhaic şi universal, cel puţin, „va servi criticii contemporane indiene ca model desăvârşit pentru analiza operelor scriitorilor clasici, după canoanele esteticii indiene.” (Amita Bhose). De cercetăm bibliografia sanscritologului până la moartea Amitei Bhose, 1992, singurele traduceri, recenzii, interviuri, articole despre Sergiu Al-George sunt cele realizate de domnia-sa. Dincolo de valoarea ştiinţifică, această carte analizând şi prezentând, din punctul de vedere al unui alt mare specialist în cultura indiană, activitatea de sanscritolog a lui Al-George, volumul are şi valoare memoralistică, deoarece îl cunoaştem şi pe omul Al-George, cel ce se aşeza în bancă, alături de studenţi. Cartea este prefaţată de soţia orientalistului, Dorina Al-George, care aduce mărturii inedite despre viaţa şi activitatea celui ce gândea în sutrele lui Panini.  
 
Intitulată Sergiu Al-George văzut de noi, indienii, cartea s-ar putea numi la fel de bine Sergiu Al-George văzut de noi, românii. Deoarece Amita Bhose „a iubit ţara noastră poate mai mult decât mulţi români şi a slujit-o cu inteligenţa şi condeiul ei” (Zoe Dumitrescu-Buşulenga); a trăit şi a murit în România din dragoste pentru opera eminesciană, a creat, de una singură, o punte de legătură între cultura română şi cea indiană. Într-un interviu, Amita Bhose se întreba în ce categorie o va situa o istorie a eminescologiei române şi străine ... În cea a exegeţilor români sau străini? Răspunsul ni l-a dat doamna Zoe Dumitrescu Buşulenga mai sus, în postfaţa cărţii Eminescu şi India, apărută la Editura „Cununi de stele” (2009, 2011). Cât despre Sergiu Al-George, acesta va fi perceput de indienii care l-au cunoscut ca având „aceeaşi structură mentală ca şi sanscritologii indieni; altfel n-ar fi putut să înţeleagă spiritualitatea indiană în propria-i perspectivă.” Amita Bhose îl şi numeşte „indo-român” şi „fiu spiritual al Indiei”.  
 
Înainte de toate, cartea aceasta este un exemplu de demnitate. Atât Amita Bhose cât şi Sergiu Al-George au avut vieţi exemplare, demne iar activităţile lor au fost deschizătoare de drumuri în indianistica românească. În acest spirit, al demnităţii, prezenţa domnului Dan Puric la eveniment ne onorează pe noi, oameni indiferent de naţionalitate.  
 
Detalii şi confirmări participare:  
Carmen MUŞAT-COMAN  
Tel: 0722 455 806  
Bucureşti, 23 mai 2012  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Carmen MUŞAT-COMAN - DAN PURIC ŞI EDITURA „CUNUNI DE STELE” LA BOOKFEST 2012 / Carmen Muşat Coman : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 511, Anul II, 25 mai 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Carmen Muşat Coman : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Carmen Muşat Coman
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!