AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Scriitori >  


Autor: Ion Ionescu Bucovu         Publicat în: Ediţia nr. 554 din 07 iulie 2012        Toate Articolele Autorului

CARAGIALE Şi MOŞTENIREA DE LA MOMULOAIA
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
CARAGIALE Şi MOŞTENIREA MOMULOAIEI  
 
Capitolul cel mai fabulos din viaţa lui Caragiale este celebra moştenire de la Momuloaia, care l-a lăsat pe dramaturg putred de bogat.  
 
Cine a fost Momuloaia?  
 
Numele ei se leagă de trecutul teatrului românesc şi de italianul Momulo. Acest Momulo( Girolamo Cardini) un italian, supus austriac, s-a stabilit la Bucureşti şi, norocos în speculaţiuni, stăpânea la 1830 terenul cuprins pe locul unde s-au aflat ulterior cofetăria şi hotelul Capşa, porţiunea dintre strada Edgar Quinet şi colţul străzii Academiei, din dosul Universităţii. Aici a construit primul local de teatru din Bucureşti, Teatrul Vechi care a funcţionat douăzeci de ani, până la înălţarea Teatrului Naţional. Pe Calea Mogoşoaiei ţinea cofetărie şi restaurant, iar deasupra restaurantului se găsea o sală mare destinată balurilor mascate ale nobilimii.  
 
Momulo moare în 1859, fără descendenţi, şi lasă toată moştenirea soţiei sale, Ecaterina Momolo Cardini fostă Timotei Gheorghevici care era după mamă nepoată a negustorului braşovean Mihai Alexovici, strămoşul matern al lui Caragiale. Mama ei era soră bună cu Elena, mama Ecaterinei Caragiale. La moartea ei lasă o mare moştenire ce consta dintr-o proprietate rurală de pe Vlaşca de 4.650 de hectare, şi o casă cu loc viran în strada Batiştei. Moştenitorii ei s-au grăbit să pună sub sigiliu într-o casă de bani toată averea ei până la intrarea în posesie. În casa de fier s-au găsit cupoane, obligaţiuni, rente şi scrisori funciare în valoare de peste 680.000 lei. Răposata, femeie zgârcită, călcată de hoţul Serdaru, ascunsese în saltele, în salon, bilete ipotecare şi o pungă cu 9000 de lei în napoleoni de aur. Pe lângă acestea s-au mai găsit diamanticale, cercei, inele, giuvaergicale de smarald etc.  
 
I.L. Caragiale semnează ca prezent la operaţiunea inventarierii.  
 
Averea, în valoare de peste trei milioane de leu aur, stârneşte o serie nesfârşită de competiţii şi duce la procese care se vor judeca până după întâiul război mondial, stârnind poveşti dintre cele mai bizare. După spusele lui Suchianu, amestecat şi el în procese, povesteşte şi el desfăşurarea proceselor, care ne interesează mai puţin.  
 
Maiorescu, într-o scrisoare trimisă economistului T. Nica, comenta astfel afacerea pusă la cale de Carageale: ,,Caragiali s-a pus în mod folositor între două luntri cu procesul: s-a împăcat pentru o parte cu noii pretendenţi la moştenirea lui Momulo, adică pentru o parte ca să i-o dea lui în caz de câştig. În caz de pierdere are de la sine partea de la ceilalţi ... ” Şi ca reflecţie termină: ,,Grecii erau încă de pe vremea lui Homer şireţi”.  
 
Văzându-se cu procesul câştigat şi intrând în posesia unei mari sume de bani, Caragiale s-a autoexilat la Berlin, petrecându-şi ultimii ani de viaţă în capitala Germaniei.  
 
Bibliografie:  
 
Şerban Cioculescu- Viaţa lui Caragiale pag 152-163;  
 
Marin Bucur- O biografie a lui I.L. Caragiale  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
CARAGIALE Şi MOŞTENIREA DE LA MOMULOAIA / Ion Ionescu Bucovu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 554, Anul II, 07 iulie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Ion Ionescu Bucovu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Ionescu Bucovu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!