CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593
ISSN-L 2359-7593
BUCUREŞTI, ROMÂNIA


AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Modele >  


Autor: Octavian Lupu         Publicat în: Ediţia nr. 229 din 17 august 2011        Toate Articolele Autorului

Elaborarea Unui Plan de Vindecare și Acțiune - Arta Vindecării prin Cuvânt
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Priveam un peisaj încântător de pe culmea unui deal înalt și mă gândeam că nu aș fi putut vedea acele lucruri dacă nu aș fi depus un efort susținut timp de o oră pentru a urca din valea ce se zărea acum la picioarele mele. De multe ori, de-a lungul acelei excursii, îmi doream să renunț, dar de fiecare dată, mă hotăram să merg mai departe. Astfel, am ajuns pe cel mai înalt vârf al acelui masiv muntos. Gândindu-mă la acea experiență, am înțeles că nu este suficient să dorim să atingem o anumită înălțime spirituală, ci trebuie să plănuim și să acționăm pentru a avea succes. De aceea, vom trece la învățarea unui lucru fundamental în obținerea vindecării depline prin Cuvânt, și anume, vom examina ce înseamnă un plan de acțiune.  
 
A întocmi un plan reprezintă un lucru similar pregătirii pentru escaladarea unui versant muntos, fapt ce presupune însușirea deprinderilor necesare unei astfel de acțiuni. În plus, nu este suficient să plănuiești o acțiune, dacă nu o și execuți. Experiența va fi similară alpinismului, a acelei avântări către înălțimi necunoscute învingând gravitația, obstacolele terenului și propria inerție pentru a ajunge să pui steagul biruinței pe cel mai înalt dintre toate vârfurile. Recunosc că nu este nici simplu și nici ușor să întocmești un plan, dar după o vreme devine un obicei acela de a-ți defini obiective și de a le îndeplini. În plus, executarea corectă, desăvârșită a unui plan bun, va aduce cu sine cea mai de seamă satisfacție.  
 
(Fragment din cartea: „Vindecare prin Cuvânt”)  
 
Discutam cu prietenul meu, călăuza călătoriei mele în lumea miraculoasă a cunoașterii și aplicării Cuvântului lui Dumnezeu, iar el mi-a zis:  
 
— Pentru a întocmi un plan de acțiune este necesar să ai o țintă clară și cel puțin un obiectiv către care să te îndrepți, fiindcă altfel nu vei reuși să știi unde vrei să ajungi și distanța la care te afli în raport cu ceea ce ți-ai propus. Practic, un plan este asemenea desenării un traseu pe o hartă, stabilind itinerariul ce trebuie parcurs, punctele de evaluare, de alimentare și în final, ținta întregii expediții.  
 
Vrei să spui, am răspuns, că un plan fără obiective reprezintă un lucru lipsit de sens?  
 
Evident că așa stau lucrurile! mi-a răspuns el. Ei bine, înainte de a schița chiar și cea mai mică etapă de realizare a unui plan, trebuie să îți fie clare obiectivele pe care vrei să le aduci la îndeplinire. Nu aș exagera dacă aș spune că simpla enumerare a acestora poate forma deja schița unui plan de acțiune.  
 
Totuși, am continuat, nu doresc să scriu despre lucruri complicate, care să fie greu de urmărit de cititori. Poate că deprinderea acestei „simple” arte se reduce la formularea obiectivelor pe care să le ai în vedere pe parcursul vieții, pornind de la studiul biblic aplicat, despre care am vorbit deja.  
 
Nu este chiar așa, mi-a răspuns el, ci mai degrabă, trebuie să gândești de la început că vei acționa în vederea atingerii obiectivelor pe care le vei formula. În principiu, nu este necesar să încorporezi mai mult de trei — patru obiective în cadrul unui plan de acțiune, iar pentru fiecare obiectiv vei formula suficiente detalii legate de aplicarea lui concretă. Întotdeauna puterea se află în stăpânirea detaliilor și cu cât viziunea îți este mai precisă, cu atât vei reuși sa realizezi mai mult.  
 
De fapt, am continuat, orice comentariu biblic are la bază capacitatea de a comenta un singur verset?  
 
Bineînțeles că da! mi-a răspuns bucuros. În felul acesta vei deprinde arta vindecării prin Cuvântul lui Dumnezeu! De fapt, continuă el, farmecul studiului biblic se descoperă dacă treci la aplicarea a ceea ce ai învățat, iar un plan de acțiune este obligatoriu pentru obținerea unor beneficii maxime.  
 
— Înțeleg că până la urmă scopul unui plan de acțiune este cel de a realiza o șlefuire interioară conform modelului pe care-l descoperim prin intermediul studiului biblic. Am dreptate sau nu?  
 
Ai perfectă dreptate! a exclamat prietenul meu. Prin șlefuire interioară se realizează armonizarea deplină a sinelui cu marile legi spirituale ce guvernează universul, adică o acordare a „pulsului interior” cu ritmurile cosmice, așa cum au fost ele rânduite de către Creator. De aceea, un plan de acțiune trebuie să fie suficient de simplu pentru a fi pus în practică și suficient de precis în a surprinde detaliile esențiale.  
 
M-am întors cu nerăbdare la masa de lucru și am revăzut cazurile pe care le studiam cu titlu de exemplu. Pornind de la ele am întocmit mai multe planuri de acțiune, menite să restabilească echilibrul interior și să ne armonizeze cu legile universale ale naturii. Astfel, pentru prima situație am elaborat următorul plan de acțiune:  
 
Plan de vindecare și acțiune  
 
Eliminarea sentimentului de singurătate și abandon  
 
 1. De acum înainte voi conștientiza faptul că Dumnezeu este alături de mine și de aceea, voi dedica un timp suficient în care să mă gândesc la acest lucru.
 2. Voi cugeta la scopul pentru care Dumnezeu m-a chemat la existență.
 3. În relațiile pe care le am cu ceilalți, voi încerca să acționez conform modelului divin descris în Biblie, adică dovedind blândețe, înțelepciune, încredere, menținând și cultivând echilibrul interior.
 4. Voi lupta să ating și să mențin echilibrul interior, care mă va conduce la eliminarea sentimentului de singurătate și abandon.
 5. Voi atinge standardul unei vieți fericite prin exprimări verbale îngrijite, gânduri alese și un comportament amabil față de toți cei din jur.
Plan de vindecare și acțiune  
 
Eliminarea temerii de cei din jur  
 
 1. De fiecare dată când îmi va fi teamă de ceilalți oameni, mă voi gândi la faptul că Iisus Hristos este alături de mine. El nu va permite să fiu copleșit de cei din jur.
 2. Voi conștientiza prezența îngerilor sfinți venind în ajutorul meu.
 3. Nu voi mai permite ca sentimentul fricii să mă domine.
 4. Voi deveni conștient de prezența Dumnezeu, fără a mai cere sau aștepta aprobarea celor din jur.
 5. Prin exprimare și gândire, voi dovedi curaj și încredere, fiindcă Iisus Hristos îmi dă putere și curaj pentru a mă comporta astfel.
În acel moment m-am oprit din alcătuirea acestui plan de acțiune fiindcă mi-am amintit de o altă conversație avută cu prietenul meu, care m-a întrebat în acea ocazie:  
 
— Oferă-mi un plan de acțiune din Biblie, care să fi fost legat de atingerea unui ideal spiritual!  
 
Am reflectat câteva momente și i-am răspuns:  
 
Un astfel de plan de acțiune a fost cel de construire a sanctuarului în care se oficiau serviciile divine închinate lui Dumnezeu. Din câte știu, au fost date multe detalii cu privire la cum urma să se acționeze și ce anume avea să se realizeze. Practic, a fost pus înaintea ochilor poporului întregul sanctuar înainte de a se fi întreprins ceva concret. De asemenea, în acest plan au fost încorporate detalii precise și indicații de realizare concrete.  
 
— Foarte bine, mi-a răspuns, dar doresc să îmi oferi câteva exemple întâlnite în cuprinsul Sfintelor Scripturi.  
 
Pe aceeași temă, am reluat discuția, ne putem aminti de planul de zidire a templului de la Ierusalim din timpul lui Solomon sau de rezidire a acestuia în vremea lui Zorobabel. Nu în ultimul rând, amintesc proiectul profetic de rezidire a templului și de administrare a Țării Sfinte din cartea profetului Ezechiel. În fiecare caz întâlnim instrucțiuni precise, existând o anumită pasiune pentru redarea detaliilor. De fapt, în furnizarea de amănunte cu privire la un anumit lucru se află puterea de alcătuire a unui proiect viabil.  
 
Este foarte bine tot ce ai spus, dar cred că ar fi util să privim lucrurile din perspectiva cea mai înaltă cu putință. Spune-mi, te rog, cum este redat sintetic conceptul ce cuprinde totalitatea acțiunilor lui Dumnezeu pentru salvarea umanității căzute în păcat?  
 
Am stat puțin pe gânduri, reflectând adânc la întrebare, după care o idee extraordinară a strălucit în cugetului meu, asemenea unei lumini deosebit de puternice, ce venea de la tronul lui Dumnezeu, și am zis:  
 
Planul de salvare! Așa este! Dumnezeu a întocmit un plan de acțiune pentru a salva omenirea din abisul distrugerii! am exclamat în continuare plin de bucurie.  
 
Și nu numai atât, mi-a răspuns prietenul, ci fiecare profeție, atât din Vechiul Testament, cât și din Noul Testament, cuprinde părți din acest plan de salvare, fiindcă de fapt orice profeție biblică nu este altceva decât schița unui anumit plan de acțiune al lui Dumnezeu adaptat la diferitele circumstanțe concrete ale istoriei lumii.  
 
Prin urmare, am zis mai departe, cu cumva darul profetic este legat de capacitatea de a vedea planurile viitoare ale lui Dumnezeu, așa cum au fost ele descoperite în preștiința Sa?  
 
Corect, dar nu este vorba doar de a vedea planurile viitoare ale lui Dumnezeu, dar și de a le însuși în propria ta viață. Orice plan personal trebuie să reprezinte o detaliere a anumitor aspecte reliefate în marile planuri profetice ale lui Dumnezeu!  
 
După mai multe momente de tăcere, prietenul meu reluă:  
 
De fapt, planul de salvare nu este altceva decât unul de vindecare a omului, a planetei Pământ și a universului, fiind o refacere completă a Edenului de la început și aducând o eliminare deplină a tot ce este rău, incluzându-se orice consecință nefastă a tot ce a urmat prin intrarea acestei triste realități prezente în lumea noastră.  
 
Dar care sunt etapele de realizare a acestui plan având drept scop vindecarea umanității și planetei Pământ? am întrebat mai departe, fiind interesat de această nouă abordare pe care o auzeam prima dată de la prietenul meu.  
 
Problemele au început în ceruri prin revolta unei anumite părți dintre îngerii lui Dumnezeu. După un timp toată această controversă s-a extins și pe pământ, afectând lumea în care trăim în multiple ipostaze. Vorbim despre alterarea mediului înconjurător, lucru ce ne devine tot mai clar în zilele noastre. De asemenea, vedem cum natura fizică, biologică, a fost degradată prin tot felul de neputințe, boli și în cele din urmă prin moarte. Iar în ce privește natura spirituală, ea a fost coruptă și înjosită, viciul luând locul virtuții, neliniștea și încordarea în locul echilibrului interior și păcii sufletești.  
 
Dar este teribilă această realitate negativă în mijlocul cărei trăim! am exclamat. Cu cât devii mai conștient de aceasta, cu atât devii mai disperat, negăsind nici o soluție!  
 
Așa este, dar Dumnezeu în providența Sa, a alcătuit un plan de vindecare, care face referință la toate aspectele anterior enumerate. Astfel, vedem pe Fiul Său care a luat natura noastră omenească, așa deteriorată cum era ea din cauza păcatului, și printr-o perseverență unică a mers până la capăt, aducând un sacrificiu deplin pentru noi, fapt care Îi dă dreptul să ne vindece și să ne restaureze împreună cu această planetă, așa cum a fost la început.  
 
De multe ori, oamenii se gândesc la Fiul lui Dumnezeu ca la un personaj de basm sau ca la un Prometeu din mitologia creștină!  
 
Din nefericire, așa stau lucrurile, dar prima venire a lui Iisus Hristos a avut drept scop vindecarea deplină a naturii noastre umane, oferindu-ne drept metodă ceea ce se numește „nașterea din nou”. Aceasta a fost prima mare etapă din planul de restaurare alcătuit de Dumnezeu.  
 
Dar a doua etapă când va fi? am întrebat mai departe.  
 
Următorul pas va fi realizat prin a doua venire a Fiului lui Dumnezeu, când toți cei care au avut experiența vindecării depline, prin naștere din nou, vor intra într-o lume refăcută, care nu va mai fi vreodată afectată de boli, degradare și moarte. La rândul ei, a doua mare consecință a căderii în păcat, deteriorarea condițiilor de viață, va fi îndepărtată.  
 
Dar a doua etapă în ce va mai consta? am întrebat mai departe, fiind din ce în ce mai curios să aflu întregul raționament.  
 
— În a doua etapă va fi refăcut Edenul, pentru ca aici să locuiască cei care au beneficiat de experiența vindecării depline. Practic, întreg mediul înconjurător va fi restaurat și vindecat. Orice agent al răului va dispărea de pe pământ și din univers. Detaliile sunt redate în cuprinsul Bibliei. Cei care doresc, pot să le afle citind cartea Apocalips.  
 
După mai multe momente de tăcere, prietenul meu continuă:  
 
Vom mai reveni asupra acestui subiect, însă acum trebuie să treci mai departe la întocmirea planurilor de acțiune pentru celelalte două cazuri luate cu titlu de exemplu pentru cititorii acestor rânduri!  
 
Am ajuns la masa de lucru fiind îmbogățit de pe urma acestei discuții ce mi-a deschis o perspectivă cosmică asupra vindecării. Am înțeles că de fapt, nu trebuie să alcătuiesc doar niște pachete de acțiuni, ci va fi necesar să elaborez adevărate planuri de vindecare deplină, care să fie o aplicare a marelui Plan de Vindecare al Universului! Cu ușurință am remarcat că în centrul fiecărei etape din acest Plan se află Fiul lui Dumnezeu la început în dubla calitate de profet și sacrificiu, ulterior ca Mare Preot și Judecător și la final ca Împărat și Domn. Ce frumoasă perspectivă!  
 
În cazul oricărui plan de vindecare deplină, pe care-l vom alcătui ca soluție la problemele concrete cu care ne confruntăm, va trebui să Îl avem în centru pe Fiul lui Dumnezeu, prin intermediul modelului pe care ni l-a oferit, așa cum este relatat în cuprinsul Bibliei. Vom trece acum la alcătuirea unui plan de vindecare și acțiune pentru a doua situație enunțată:  
 
Plan de vindecare și acțiune  
 
Dezvoltarea încrederii în Dumnezeu  
 
 1. De acum înainte îmi propun să-mi dezvolt încrederea în Dumnezeu prin concentrarea atenției asupra lucrurilor ce au un caracter spiritual și asupra subiectelor pe care le întâlnesc prin studierea Sfintelor Scripturi, aflate în legătură cu experiența zilnică.
 2. Prin dezvoltarea capacității de contemplare a realității înconjurătoare, voi distinge acele detalii semnificative ce mărturisesc despre intervenția providenței divine, fapt ce îmi va inspira curaj, încredere și speranță.
 3. Nu voi mai acorda atenție impresiilor negative, ce mă determină să părăsesc atmosfera luminoasă și caldă a încrederii, optimismului și bucuriei interioare.
 4. De îndată ce voi mai întâlni astfel de influențe, voi căută să mă îndepărtez imediat. Dacă acest lucru nu este posibil, mă voi retrage în interiorul ființei mele, concentrându-mă asupra a ceea ce este pozitiv și înălțător.
 5. Chiar dacă nu voi reuși întotdeauna acest lucru, totuși, voi persevera până când va deveni o deprindere pe care o voi urma natural.
 6. Nu voi mai invita influențele negative în viața mea printr-o atitudine descurajatoare sau prin exprimarea îndoielii și temerii.
 7. Nu voi mai cultiva obiceiuri care mă afectează negativ, în genul vorbirii de rău sau fără rost.
 8. Voi cultiva arta de a selecta ceea ce este bun și de a omite ceea ce este rău, atât în viața personală, cât și în relațiile pe care le am cu ceilalți.
 9. Voi cultiva deprinderea de a lăuda pe Dumnezeu și voi aprecia aspectele bune pe care le întâlnesc pe cărarea vieții.
 10. Voi fi perseverent și nu voi ceda până la atingerea nivelului deplin de încredere în Dumnezeu, indiferent de împrejurare.
 11. Fie ca aceste lucruri să devină regulile de bază ale vieții mele!
Mă opresc puțin în expunerea planului de acțiune pentru următorul caz, cu scopul de a sublinia faptul că deși anumite exprimări sunt sub forma unor angajamente, totuși, un plan de vindecare trebuie să le cuprindă obligatoriu, fiind necesară o mobilizare motivațională a întregii noastre ființe în realizarea unei reforme depline a vieții.  
 
Plan de vindecare și acțiune  
 
Să te bazezi pe îndurarea lui Dumnezeu  
 
 1. Îmi voi acorda timp suficient pentru a privi în jurul meu cu scopul de a distinge intervenția continuă a lui Dumnezeu în favoarea mea.
 2. Îmi voi educa atenția pentru a observa detaliile ce îmi arată prezența divină, în genul resurselor ce îmi sunt puse la dispoziție de către Dumnezeu, în genul: lucrurilor de care dispun, timpului, sănătății și mijloacelor financiare.
 3. Voi rememora întâmplările vieții în care am văzut cu claritate intervenția lui Dumnezeu.
 4. Voi identifica acele momente în care providența divină a fost vizibilă în călăuzirea mea.
 5. Voi consemna în scris și voi exprima față de ceilalți, ca mărturie, aceste evenimente care mi-au adus lumină în viață și m-au îndrumat în ce aveam de făcut.
Comentând varianta de plan de acțiune, sau de vindecare, de mai sus, constat că este util să rememorăm experiențele în care am primit o călăuzire specială din partea lui Dumnezeu. O astfel de „jurnalizare” a experiențelor devine ea însăși o activitate de explorare și identificare a problemelor cu care ne confruntăm. Alcătuirea unui „jurnal al experiențelor spirituale” conferă o profunzime deosebită relației pe care o avem cu Dumnezeu și devine un instrument util în vindecare prin intermediul Cuvântului divin. Ca exemplu, am inserat un astfel de model în cuprinsul acestei cărți(Drumul de la Întuneric la Lumină), rememorând o anumită experiență din viața mea, ce m-a condus să devin creștin.  
 
Să trecem acum la următorul plan de vindecare dedicat următorului caz. Am considerat necesar să includ un pachet de astfel de planuri de acțiune, deoarece gândirea negativă reprezintă o problemă ce nu se rezolvă simplu doar printr-o singură abordare.  
 
Plan de vindecare și acțiune  
 
Să te implici în planul divin de vindecare a lumii  
 
 1. În loc să mai dau atenție gândurilor descurajatoare, voi acorda atenție planului de vindecare deplină întocmit de Dumnezeu, adică planului Său de salvare a omenirii.
 2. Voi îmbina contemplarea cu participarea activă în aducerea sa la îndeplinire, în calitate de creștin care îl urmează pe Iisus Hristos.
 3. Voi acționa cu perseverență în acest sens și sunt sigur că voi primi ajutor divin pentru îndeplinirea acestui obiectiv.
 4. Voi include pe lista mea de priorități studierea Bibliei, exercițiul rugăciunii și aplicarea principiilor creștine de viață.
 5. În loc să mă mai las pradă negurii depresiei și descurajării, îmi voi investi timpul și efortul pentru dezvoltarea unei gândiri pozitive, bazate pe ancorarea în realitățile spirituale descoperite de Cuvântul lui Dumnezeu.
 6. Nu în ultimul rând, voi căuta să aduc razele soarelui speranței în viața semenilor mei, începând cu persoanele cele mai apropiate și continuând tot mai departe, prin providența lui Dumnezeu.
 7. Vreau ca din această clipă, viața mea să fie cu totul alta și cred că așa va fi!
Vom trece acum la al treilea caz relatat de-a lungul acestei lucrări, dar nu înainte de a sublinia faptul că jurnalizarea și planificarea sunt două instrumente puternice de explorare a problemelor cu care ne confruntăm și deopotrivă, a realității în mijlocul căreia trăim, constituind mijloace de identificare a soluțiilor și de găsire a răspunsurilor care să ne ajute să avansăm pe drumul vieții. Astfel, ne vom dezvolta relația cu Dumnezeu și cu semenii noștri.  
 
Plan de vindecare și acțiune  
 
Redefinirea rolului activităților profesionale  
 
 1. De acum înainte nu voi mai permite ca activitatea profesională să-mi mai ocupe tot timpul, ci voi stabili un program de lucru pe care îl voi respecta.
 2. De asemenea, voi fi mult mai eficient în ceea ce fac și nu voi mai lăsa ca o mulțime nesfârșită de activități să îmi răpească tot timpul.
 3. De aceea, voi planifica sarcinile pe care trebuie să le desfășor, cu scopul de a aloca eficient timpul și resursele, astfel încât activitatea profesională să fie limitată la un nivel optim.
 4. Printr-o planificare înțeleaptă, cu o adaptare flexibilă la circumstanțele schimbătoare ale zilei, voi renunța la ceea ce nu este oportun.
 5. Prin toate acestea, voi reuși să dezvolt un cadru plăcut pentru o viață armonioasă, în care profesia să fie doar un mijloc și nicidecum un scop în sine.
Plan de vindecare și acțiune  
 
Acordarea unei atenții suplimentare vieții de familie  
 
 1. Îmi dau seama că am neglijat viața de familie și de aceea, doresc să remediez această situație.
 2. De aceea, voi aloca mai mult timp pentru a fi împreună cu soția și copiii.
 3. Deopotrivă, voi investi în relațiile pe care le am cu cei apropiați, acordând atenție și resurse în acest sens.
 4. Mai mult decât atât, voi consuma din resursele acumulate, pentru a petrece recreativ, alături de familie, timpul meu liber, încercând să ofer un model de soț și de tată.
 5. Îmi dau seama că iubirea se vede prin fapte care îi dovedesc autenticitatea.
 6. Prin urmare, voi realiza aceste schimbări într-un timp scurt având convingerea obținerii unor rezultate minunate!
Plan de vindecare și acțiune  
 
Cultivarea de preocupări cu un caracter spiritual  
 
 1. De acum înainte voi rezerva zilnic un timp de citire a Bibliei și de scriere în jurnalul meu de studiu și rugăciune.
 2. Voi acorda atenție în mod deosebit aspectelor ce au un caracter practic în schimbarea pozitivă a vieții mele.
 3. Voi explora ce anume înseamnă să fii un creștin autentic.
 4. Nu îmi place să mă rezum doar la cunoștințe teoretice, ci voi transpune în practică ceea ce ne învață Scriptura, avându-L ca model pe Iisus Hristos.
Acestea fiind zise, dragul meu cititor, nu îți rămâne decât să îți întocmești propriul tăul plan de vindecare și acțiune pentru problemele cu care te confrunți având certitudinea că vei reuși. Dar înainte de a încheia acest capitol, îți recomand următoarele sugestii de dezvoltare personală.  
 
Plan de vindecare și acțiune  
 
 1. Ia-ți timp pentru a întocmi planuri de acțiune având la bază ceea ce ai studiat din cuprinsul Sfintelor Scripturi în legătură cu problemele cu care te confrunți, cu scopul de a-ți dezvolta viața spirituală, mai precis acele capacități cu care ai fost înzestrat de către Creator.
 2. De îndată ce te confrunți cu diferite probleme în viața ta, treci la întocmirea de planuri de acțiune pentru a le depăși. Nu încerca să amâni găsirea unei soluții, deoarece lucrurile se vor agrava, iar pierderile vor fi din ce în ce mai mari dacă nu intervii la timp.
 3. Nu acționa după o singură schemă, ci întocmește mai multe variante pe care să le aplici în mod creativ în funcție de situație.
 4. Îmbină acțiunea cu studiul Bibliei și cu rugăciunea, preluând subiecte din ceea ce citești în Scriptură și împletindu-le cu experiența cotidiană. Nu încerca să fugi de realitate, ci confruntă realitatea cu planuri alcătuire în baza a ceea ce „stă scris” și cu exprimarea prin rugăciune.
 5. Fă-ți un obicei din a scrie în acest „Jurnal de studiu și rugăciune” și mai ales urmează metodele ce vor fi expuse în capitolele următoare.
Octavian Lupu  
București  
23 aprilie 2016  
(republicare)  
Referinţă Bibliografică:
Elaborarea Unui Plan de Vindecare și Acțiune - Arta Vindecării prin Cuvânt / Octavian Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 229, Anul I, 17 august 2011, Bucureşti, România.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Octavian Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Octavian Lupu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!