CONFLUENŢE LITERARE

CONFLUENŢE LITERARE
ISSN 2359-7593
ISSN-L 2359-7593
BUCUREŞTI, ROMÂNIA


AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Home > Cultural > Modele >  


Autor: Octavian Lupu         Publicat în: Ediţia nr. 226 din 14 august 2011        Toate Articolele Autorului

Aplicarea Personalizată a Principiilor Generale din Biblie - Arta Vindecării prin Cuvânt
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Când privim în jurul nostru, vedem o mulțime de lucruri ce ne solicită atenția și ulterior distingem acele detalii ce ne trezesc interesul într-un fel sau altul. Nu este o întâmplare faptul că omul dorește să cunoască realitatea înconjurătoare nu neapărat dintr-o pură curiozitate, ci mai ales fiindcă el caută ceva, având un anumit scop uneori declarat deschis sau alteori presupus. Am parcurs astfel o parte importantă a drumului ce ne conduce la vindecarea deplină, dar cert este că dacă nu am avea motivația căutării, atunci ne-am opri în acest moment și ne-am mulțumi doar cu informația ce ne-a fost furnizată și atât. Dar scopul nostru este de a merge până la capăt, depășind stadiul purei contemplații și urcând spre piscurile înalte ale descoperirii lui Dumnezeu prin intermediul Bibliei, cu scopul obținerii vindecării depline.  
 
Am reluat dialogul cu prietenul meu și acesta mi-a zis:  
 
— Este foarte frumos ce ai scris, dar aș vrea să fii mai personal. Vorbește la persoana întâi, însușește-ți promisiunile și conținutul pozitiv pe deplin atunci când scrii!  
 
Am ținut cont de acest sfat și am scris o aplicație personală pornind de la ceea ce studiasem cu privire la Ioan 8:29:  
 
„Dacă Dumnezeu mă trimite, înseamnă că va fi cu mine mereu și nu mă va părăsi vreodată. Dacă rămân consecvent acestei misiuni, atunci mereu El îmi va fi aproape și va merge alături de mine clipă de clipă și ceas de ceas.”  
 
(Fragment din cartea: „Vindecare prin Cuvânt”)  
 
Mi-a plăcut foarte mult ce am scris, mai ales fiindcă se realiza o personalizare a textului la situația mea. Astfel, ieșeam din cadrul unei așa zise „teologii generale”, care rămâne cel mai adesea doar la nivelul emiterii de principii ce nu au nicio legătură directă cu realitatea vieții. Am reluat discuția cu prietenul meu care mi-a zis:  
 
Este bine cum ai scris, dar aplicația personală, fiindcă despre aceasta vom discuta acum, trebuie să fie mai amplă, mai plină de substanță și de detalii, așa cum este și viața.  
 
După aceea, a făcut o pauză și mi-a arătat mai multe fotografii ce surprindeau același copac de-a lungul celor patru anotimpuri. Se distingea verdele crud, plin de sevă, al frunzelor în timpul primăverii. Același verde se putea vedea, dar de data aceasta mai puțin pronunțat și mai albit în timpul verii. Toamna verdele era complet înlocuit de o culoare ruginie, un fel de amestec dintre galben închis și maro. Iar iarna frunzele dispăreau cu desăvârșire.  
 
Dacă te uiți cu atenție la aceste imagini, îmi spuse prietenul meu, vei vedea că anotimpul în care acest copac absoarbe la maximum seva pământului și energia solară este primăvara. Fiindcă vorbim despre realități spirituale, o lume în care spre deosebire de realitatea naturală, totul este posibil, voi sublinia faptul că un studiu biblic trebuie să fie asemenea acestui copac în timpul primăverii.  
 
Am înțeles! am exclamat. Studierea Bibliei trebuie să ne conducă într-o eternă primăvară, un anotimp în care să absorbim cu putere seva pământului și energia cerurilor iar astfel, să dobândim o vindecare deplină, adică o refacere și regenerare completă, lucruri de care avem atât de mare nevoie!  
 
Această primăvară fără-de-sfârșit, continuă prietenul meu, presupune să asimilezi cuvintele Bibliei și să ți le însușești așa cum copacii captează prin intermediul frunzelor energia solară. De fapt, asimilarea energiei primordiale din Sfintele Scripturi te va conduce la aplicarea lucrurilor relatate în cadrul acesteia, pe dealtfel care le-am studiat în capitolul anterior. Adică vei ajunge la o personalizare cât mai profundă, și aici nu este cazul să facem economie de cuvinte, a ceea ce ai descoperit în Cuvântul lui Dumnezeu.  
 
După această discuție am reluat versetele pe care le studiam și am rescris aplicația pentru Ioan 8:29 în modul următor:  
 
„Pe măsură ce voi fi tot mai conștient de chemarea și trimiterea lui Dumnezeu, voi avea o tot mai clară percepție asupra prezenței Sale împreună cu mine în fiecare clipă, indiferent de loc. Astfel, singurătatea nu va mai exista pentru mine și nu voi mai fi perturbat în relațiile mele cu ceilalți, fiindcă voi înțelege că există un sens în tot ce trăiesc, un scop al lui Dumnezeu și o încredere pe care El mi-a acordat-o acolo unde mă găsesc și oriunde mă voi afla de acum înainte.”  
 
— Este frumos cum ai scris, a răspuns prietenul meu. Cu adevărat, pot spune că este un „cântec de biruință”, dar pe de altă parte, nu trebuie să te mire acest lucru, fiindcă în contact cu Biblia se produce o schimbare a gândirii și a dispoziției interioare ce reflectă „întoarcerea la Dumnezeu”, așa cum am discutat.  
 
Să trecem acum la Ioan 8:9, unde vom face următoarea aplicație personală:  
 
„Ori de câte ori vor exista persoane care se vor uni să-mi facă vreun rău, sau pentru a mă umili în vreun fel, dacă voi alerga la Hristos, dacă Îi voi cere ajutorul, dacă voi apela la El ca Judecător drept, atunci El va veni lângă mine și îi va face învinge pe toți acești vrăjmași.  
 
Niciun om stăpânit de stăpânit de gânduri murdare și intenții rele nu poate sta împotriva Sa. De aceea, pentru a scăpa de cei ce îmi doresc răul, este suficient să Îl chem pe Iisus. Cât timp El este împreună cu mine, voi avea o siguranță deplină. Indiferent cât de multe ar fi persoanele răuvoitoare și cei care mi se opun, voi avea un sprijin ce nu va putea fi diminuat sau înlăturat de ceva din această lume sau de oriunde altundeva.”  
 
Să realizăm acum aplicația personală pentru Ioan 14:1 și astfel, vom scrie:  
 
„Nu îmi voi mai pierde cumpătul de acum înainte, indiferent prin ce trec sau ce mi se întâmplă, fiindcă de acum înainte voi privi doar la Dumnezeu. Nu voi mai da atenție sugestiilor negative care vin asupra mea, fiindcă am convingerea și încrederea că există Cineva care veghează asupra tuturor detaliilor vieții mele.”  
 
Vom parcurge și aplicația personală pentru Psalmul 31: 7-8, așa cum este redată mai jos:  
 
„Prin îndurarea lui Dumnezeu am o bucurie continuă, fiindcă El știe toate problemele cu care mă confrunt. El știe ce se întâmplă în fiecare clipă cu mine, indiferent de locul în care mă aflu. El cunoaște ceea ce pot, dar mai ales ce nu pot să fac. El știe capacitatea mea de a rezista în fața problemelor vieții și de aceea, înțeleg că El a și luat măsuri să trec cu bine. El nu va lăsa să fiu înfrânt de o realitate potrivnică, ci îmi va oferi o ieșire adaptată puterilor mele.”  
 
Iar la Psalmul 100:2, aplicația personală va fi următoarea:  
 
„De acum înainte voi găsi bucurie în închinarea la Dumnezeu. Numai în relație cu El voi putea fi fericit și voi avea binecuvântare în tot ceea ce întreprind. Aleg să mă încred în El și să las ca bucuria să se oglindească pe fața mea și fiecare experiență a vieții mele.”  
 
Să mergem acum la Matei 11:28 și să facem aplicația personală:  
 
„Toate problemele noastră și găsesc soluția prin Hristos. El ne întinde o mână de ajutor, El vine alături de mine și îmi oferă liniște în toate clipele vieții mele. Nu are nici un rost să mă las afectat de realitatea în mijlocul căreia trăiesc, fiindcă Iisus vine alături de mine, atunci când Îl invit în viața mea.  
 
Orice tulburare sufletească am să o asociez de acum înainte cu imaginea puterii Sale, capabilă să îmi ofere odihnă și siguranță deplină. Dacă El este cu mine, ce anume m-ar mai putea afecta? Tot ce mă împovărează sau mă neliniștește voi asocia de acum înainte cu Persoana Sa, cu capacitatea Sa de a rezolva sau compensa orice fel de problemă.  
 
Nu vreau să mă mai las dominat de ceea ce este rău. Nu vreau să mai dau curs disperării sau depresiei. Dacă Iisus îmi dă odihnă, cine va putea să mi-o ia sau să mi-o alunge? Mă voi gândi mai mult la puterea vindecătoare a lui Iisus și-L voi lăsa tot mai mult la cârma vieții mele.”  
 
Să trecem acum la aplicația personală pentru Luca 5:5, corelată cu problema ce fusese expusă:  
 
„Îl voi invita pe Iisus să conducă afacerile mele de acum înainte, astfel încât să nu mai sacrific relațiile mele de familie sau alte valori ce nu pot fi estimate în bani ori bunuri materiale. Nu are rost să mai muncesc în acest stil lipsit de o eficiență reală, ci aleg să arunc „năvodul” cu mai multă înțelepciune, permițând și alte lucruri în viața mea în afara muncii fără întrerupere.”  
 
Iar la Matei 13:22, am redactat următoarea aplicație personală, care seamănă din multe puncte de vedere cu o mărturie de credință, la care trebuie să ajungă orice om ce intră în contact cu Cuvântul lui Dumnezeu:  
 
„Îmi dau seama că o mulțime de „buruieni și de spini” am cultivat de-a lungul vieții ignorând lucrurile de o reală valoare, care nu pot fi cumpărate cu bani sau bogății materiale. În această lume am fost înșelat crezând cu succesul financiar este singura formă de realizare. De aceea, sunt decis de acum înainte să investesc în lucrurile care au o valoare ce trece dincolo de orizontul îngust al lumii în care trăim, să am grijă de cei dragi și să mă încred în Dumnezeu, Creatorul meu.”  
 
Am ajuns la finalul acestui capitol deosebit de important în care am învățat cum să transpunem în experiența personală principiile generale pe care le citim în Cuvântul lui Dumnezeu. Cred că exemplele au fost suficient de clare pentru a vă oferi un model asupra aplicării Bibliei în viața noastră. Redarea completă a ceea ce am studiat o găsiți cu ușurință la finalul acestei secțiuni, unde am integrat tot ceea ce am studiat.  
 
Sugestii ce merită reținute:  
 
  1. Luați-vă timp pentru a aplica personal ceea ce ați studiat din cuprinsul Sfintelor Scripturi în legătură cu problemele cu care va confruntați, pentru a ajunge la răspunsuri valabile la problemele dumneavoastră.
  2. De îndată ce identificați fragmente de text care vin în ajutorul rezolvării problemelor cu care vă confruntați, faceți aplicație la viața dumneavoastră.
  3. Parcurgeți toate versetele pe care le-ați identificat cu scopul de a aplica conținutul lor la situația dumneavoastră concretă. Încercați mai multe aplicații alternative exprimând din unghiuri diferite asupra aceleiași probleme.
  4. Citiți de mai multe ori versetele selectate și încercați să vedeți contextul în care ele apar în cuprinsul Sfintelor Scripturi. Acest lucru vă va ajuta să aplicați conținutul lor cu mai multă precizie, fapt care vă va ajuta să ajungeți la un răspuns mai clar pentru problema cu care vă confruntați.
  5. Realizați un obicei din a completa sau scrie în acest „Caiet cu Probleme” și mai ales urmați metodele ce vor fi expuse în capitolele următoare.
Octavian Lupu  
București  
25 februarie 2016  
(republicare)  
Referinţă Bibliografică:
Aplicarea Personalizată a Principiilor Generale din Biblie - Arta Vindecării prin Cuvânt / Octavian Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 226, Anul I, 14 august 2011, Bucureşti, România.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Octavian Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Octavian Lupu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!