CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 365 din 31 decembrie 2011        Toate Articolele Autorului

Cântece de mântuiire
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cronică de Al.Florin ŢENE 
  
Gheorghe Izbăşescu 
  
Cântece de mântuire 
  
Poet al reflecţiei ironice (Radu G. Ţeposu), un insurgent al poeticului textualist, inimosul fondator al seriei noi a revistei "Zburătorul", Gheorghe Izbăşescu este în librării cu un nou volum de poeme "bazat pe inefabil şi starea de graţie cu linia antilirică" (Laurenţiu Ulici), intitulat Cântece de mântuire, Editura AXA - Botoşani, 1998. 
  
Aflat la a noua carte, poetul se detaşează de generaţia optzecistă prin felul cum se implică singurătăţii funciare, atrăgând în orizontul propriu metoda implicării altora. 
  
Am mai spus-o, o mai repet şi acum, nu sunt adeptul încazarmării poeţilor în "plutoane" de generaţii. Prin însăşi felul lor de a fi, nonconformiţti, ei nu pot fi "îmbrăcaţi în aceeaşi uniformă". Se încearcă să se treacă peste ei cu "autocompresorul" uniformizării. Această încazarmare îi depersonifică, ei nu mai sunt ei, sunt o "cazarmă" eterogenă, numită generaţie. 
  
Faptul că Gheorghe Izbăşescu aparent acceptă să fie "recrutat" în "generaţia optzeciştilor" îl dezavantajează prin simplul motiv că originalitatea călătoriei iniţiatice prin propriul univers este estompată de lipsa de apetit şi mediocritate ce le oferă, întotdeauna mulţimile, care pe deasupra mai sunt şi divizate în... plutoane (generaţii). 
  
Făcând abstracţie de încercarea de uniformizare a poeţilor, de către unii critici, încartiruindu-i, încec să fac o "extracţie" a poetului din "zona gri" a generaţiilor pentru a-i da personalitatea care i se cuvine, pe merit. Pentru că Gheorghe Izbăşescu are o abilitate specifică a disimulării şi acel rost adresativ al confesiunii lirice, cumulate cu înclinaţia spre comentariu, spre nuanţarea reflexivă a impresiilor ce aduc în poezie o atmosferă enigmatică, de spaţiu septentrionic, care nu se risipeşte nici atunci când materia lirică e mai aproape de mărturisirea febrilă decât de notaţia austeră: "Dar pe treptele lui septembrie, dintr-o oglindă veche,/ un băiat caută între coperţile pânzate ale unui silogism/ echilibrul sângelui din mânile de-altădată,/ caută firul electric uitat în gura de aur/ a zilei de naştere, strigând:/ Eu stăpânesc lumea întreagă încât ea să aparţină tuturor". 
  
Readusă în plin plan, copilăria este emanaţia intuibilă a unei energii afective. Singurătatea şi monologul sunt ceea ce spun că sunt numai la nivelul de suprafaţă al poemelor, sunt aparente, denotatul limpid şi neangajat în timp ce, dincolo de aparenţe, în lumea conotaţiilor, semnificaţia lor este cu totul alta, pe care o numesc singurătatea deghizată ce ascunde o sociabilitate fie frustrată, fie inconfortabilă, iar monologul cheamă mereu o replică: "Cât despre copilărie; eu intru în ea în fiecare noapte./ Dar când mi se zdrelesc genunchii de bolovanii înfăşuraţi/ cu mătasea broaştei din lacul unde mama punea vara/ cânepa la topit, simt în gură câlţi după meliţat şi strig: "Viitorul meu merită să se preteze la toate umilinţele/ pentru a fi liber". 
  
Rememorarea locurilor natale îmi aminteşte de Marin Sorescu, (Lăutarii din Lăicăi), astfel că poemele lui Gheorghe Izbăşescu au ajuns la o receptivitate tensionată faţă de tot ce reprezintă proiecţia în descriptiv a inefabilului psihologc: "Dar noi la Lăicăi aveam lăutari vestiţi, un cuplu invidiat: Ponchiş la vioară, Bânţă la ţambal./ Şi printre atâţi profeţi mincinoşi, instrumentele lor/ nici azi nu şi-au pierdut în cartea albă, toată virtuţile". Expresivitatea poetică e mai mare în textele <>, laconice şi fragmentare, decât în poemele încărcate de referinţe şi imagini de amploare simbolică: "Negru, negru, negru, negru:/ acesta e braţul meu drept, chiag de energii şi emoţii,/ braţul meu drept cu care încâlcesc noaptea când scriu". 
  
Gheorghe Izbăşescu este contaminat de simboluri, e saturat de concret şi se încălzeşte la o rază elegiacă: "Limba de ţelină, limba de antracit, unsă cu glicerină/ plângea morţii noştri pe-un sfert de tun ruginit/ aşa cum istoria nu i-a abandonat inteligenţa la picioare". 
  
Aflat între reflexivitate şi vizionarism, între imaginar şi concret, Gheorghe Izbăşescu creează o lume numai a lui pe un spaţiu liric al vieţii cu plus afectiv, cu sens mai mult implicativ decât relativizant. 
  
Al.Florin ŢENE 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Cântece de mântuiire / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 365, Anul I, 31 decembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!