CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Interviuri >  


Autor: Mara Circiu         Publicat în: Ediţia nr. 102 din 12 aprilie 2011        Toate Articolele Autorului

Cantand printre
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Când copiii cântă, îngerii ascultă; când copiii corului „Flori şi Stele” cântă, îngerii cântă şi ei. Cum altfel am putea să ne explicăm sunetele îngereşti pe care le auzim de fiecare dată când avem bucuria să-i ascultăm?  
Sfârşitul lunii iunie ne-a prilejuit întâlnirea cu aceşti foarte tineri şi nespus de talentaţi mesageri ai cântecului creştin şi, pentru mine, a fost o adevărată bucurie şi plăcere să îi văd, să îi ascult şi să îi cunosc. Le mulţumesc încă o dată, atât lor cât şi doamnei Carmen Stoica, dirijoarea acestui cor, domnului Rene Stoica, inginerul de sunet al corului şi domnului Gabriel Ciubotaru, managerul şi impresarul corului, pentru amabilitatea cu care au răspuns invitaţiei mele de a realizarea acest interviu.  

Mara Circiu: Bine aţi venit în Atlanta! Ne bucurăm să vă avem în mijlocul nostru. Care sunt primele voastre impresii de pe pământ american?  
Carmen Stoica: Bine v-am găsit. Ne face plăcere să fim în mijlocul românilor din Atlanta. Am sosit pe data de 21 iunie 2010 şi iată că astăzi, 5 iulie 2010, ne pregătim să plecăm spre Chicago. Am avut parte de un sejur superb, bogat în activităţi, am vizitat câteva din atracţiile cele mai importante ale Atlantei, cum ar fi Muzeul Coca-Cola, Acvariul, CNN-ul. Pentru noi, a fost minunat. Pe lângă minunăţiile care ne-au încântat ochiul, am fost nespus de fericiţi că în perioada petrecută aici, prin concertele oferite comunităţii româneşti din Atlanta, am descoperit că inima românilor de aici a fost pătrunsă de mesajul muzicii noastre, că a vibrat alături de acordurile frumoase ale copiilor.  

Mara Circiu: Cum a luat fiinţă corul „Flori şi Stele”?  
Carmen Stoica: Corul „Flori şi Stele” a luat fiinţă în anul 1976, în cadrul Bisericii creştine Adventiste de Ziua a şaptea „Grant”, din Bucureşti, la iniţiativa doamnei Otilia Manea. În perioada aceea, Biserica „Grant” era leagănul poeziei şi al cântecului, tineretul era foarte implicat în viaţa artistică şi culturală a bisericii, a fost o perioadă foarte bogată în ce priveşte creaţiile artistice: s-au scris poezii, s-au compus cântece. Doamna Otilia, absolventă a Conservatorului, a pus bazele acestui cor. Eu activam, în perioada aceea, în cadrul corului de adulţi. În anul 1986, doamna Otilia a emigrat în America şi mi s-a propus să preiau conducerea corului. Vreau să vă spun că la început am refuzat: ideea de a fi în faţa lor, de a conduce un grup de copii, mă intimida pur şi simplu. Eram şi profund afectată de plecarea doamnei Manea, familiile noastre fiind foarte apropiate. Dar pentru că dintotdeauna mi-am dorit să fiu profesoară, în final am acceptat.  

Mara Circiu: La unul dintre concertele oferite de corul „Flori şi Stele”, doamna Manea a fost prezentă. Cum a decurs întâlnirea cu dânsa?  
Carmen Stoica: A fost un moment foarte emoţionant, doamna Manea, ca întemeietoare a acestui cor, este o legendă vie pentru corul nostru şi copiii i-au făcut o foarte frumoasă surpriză, oferindu-i un mic „dar” muzical. Fără doamna Manea şi dedicaţia dânsei, prezenţa corului aici, în SUA, nu ar fi fost posibilă. Deşi dânsa locuieşte în California, a venit special în Atlanta, cu ocazia venirii noastre aici, să ne vadă şi, în primul rând, să ne audă. Suntem bucuroşi că am putut continua tradiţia acestui cor, ale cărui baze au fost puse de dânsa.  

Mara Circiu: Câţi membri sunt în corul „Flori şi Stele”? Care sunt vârstele lor? Există o limită de vârstă?  
Carmen Stoica: În prezent, corul „Flori şi Stele” numără 85 de copii, iar la turneul din SUA participă 47 de copii. Cel mai tânăr membru al corului, Naomi Lazăr, are doar 9 ani; cel mai vârstnic membru, Cristina Mârzac, are 25 de ani, dar la noi nu există vârstă de „pensionare”. Copiii cântă atâta timp cât vor ei. Suntem un cor de amatori, nu suntem profesionişti, ci cântăm doar de plăcere.  

Mara Circiu: Aş dori, acum, să mă adresez vouă, membrilor acestui cor şi să-mi spuneţi cum este să fii membru al acestui cor.  
Daniela Cojocaru: Orice copil care ajunge să fie membru al acestui cor este foarte fericit! Deşi s-a mai spus acest lucru, noi suntem ca o familie, de exemplu suntem aici pentru trei săptămâni, noi ne certăm, noi ne împăcăm, noi ne iubim, ne jucăm, cântăm… - suntem ca într-o familie!  

Mara Circiu: Sunteţi pentru prima dată în America? Cu ce amintiri plecaţi de aici?  
Cristina Mârzac: A fost o experienţă unică, ne-a impresionat mai ales căldura cu care am fost întâmpinaţi, ne-am simţit extraordinar. Noi am mai fost şi în alte ţări, dar aici ne-am simţit într-adevăr cel mai bine.  

Mara Circiu: Care au fost cele mai emoţionante momente petrecute de voi în cadrul corului „Flori şi Stele”?  
Gabriela Cojocaru: Noi cântăm cu aceeaşi plăcere şi pe scenă, şi la un azil de bătrâni, într-un orfelinat sau într-un centru de detenţie, cântăm oriunde suntem solicitaţi, dar pentru mine cel mai emoţionant a fost când am cântat pentru bunicul Mihaelei, una dintre colegele noastre, la împlinirea, de către acesta, a 100 de ani. Emoţia bunicului mi s-a transmis şi mie şi, la sfârşitul programului, eram cu toţii cu lacrimi în ochi.  

Mara Circiu: Care sunt planurile de viitor ale corului „Flori şi Stele”?  
Rene Stoica: Eu nu mi-am făcut niciodată planuri: „planurile” m-au găsit pe mine… Aşteptăm vacanţa, care va începe o dată cu plecarea noastră de aici şi va dura până la începerea şcolii, în 15 septembrie. Avem în plan mai multe concerte pentru stagiunea 2010-2011 şi sperăm ca luna martie a anului 2011 să ne găsească la Vatican, unde am primit o invitaţie de a participa la un concert susţinut de copii din întreaga lume şi sperăm să o putem onora. Însuşi faptul că suntem aici este o minune care se datorează în mare parte spiritului tenace şi întreprinzător al impresarului şi managerului nostru, Gabriel Ciubotaru. Pentru el nu există probleme, ci doar soluţii, are mereu pregătit planul B şi, la nevoie, planul C!  

Mara Circiu: Vizita membrilor corului „Flori şi Stele” nu ar fi fost posibilă fără implicarea directă a câtorva persoane inimoase din Atlanta. Cine sunt cei care v-au fost alături în această vizită?  
Carmen Stoica: Le mulţumim, pe această cale, tuturor celor ce ne-au sprijinit în turneul nostru din Atlanta. Mulţumiri speciale pentru Angela şi Voinea Dan, Mihaela şi Gabriel Dan, Mariana Manaila – „tanti”, cum au numit-o copiii, care zilnic ne-a răsfăţat cu plăcintă, sărăţele şi porumb fiert; pentru John Tampa - prietenul nostru de suflet, pastorul Teodor Luca şi pentru toţi credincioşii care ne-au invitat la biserica „Philadelphia Romanian Church” din Lawrenceville, unde am avut bucuria de a fi invitaţi de două ori în acest turneu; pentru pastorul Cosmin Avram şi congregaţia Bisericii „Elim” din Lawrenceville, pe care dânsul o reprezintă şi unde am fost invitaţi, de asemenea, să susţinem un concert; pentru pastorul Cristian Chiriac şi membrii bisericii Adventiste din Buford. Mulţumim tuturor celor care ne-au fost alături şi ne-au încurajat pe perioada vizitei noastre. Toată dragostea noastră pentru oamenii minunaţi pe care i-am întâlnit aici, care ne-au pus la dispoziţie tot ceea ce aveam nevoie şi le dorim să rămână la fel de generoşi şi în continuare.  

Mara Circiu: Vă mulţumesc pentru timpul acordat şi vă felicit pentru toate realizările voastre de până în prezent, vă doresc mult succes în continuare şi sper să avem ocazia să vă revedem cât de curând.  
 
Frumoşi, talentaţi, foarte naturali, mereu cu zâmbetul pe buze, copiii din corul „Flori şi Stele” ne-au încântat prin prezenţa lor, prin muzica frumoasă pe care ne-au oferit-o, ne-au întărit convingerea că suntem cu toţii copiii lui Dumnezeu şi că muzica este limbajul universal şi modul cel mai sincer şi frumos de a-L lăuda şi păstra în inima şi viaţa noastră.  
Pe toţi cei ce doresc să asculte înregistrările corului „Flori şi Stele”, îi rugăm să acceseze website-ul www.florisistele.com  
 
Referinţă Bibliografică:
Cantand printre Flori si stele / Mara Circiu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 102, Anul I, 12 aprilie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Mara Circiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mara Circiu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!