CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Amintiri >  Când ceri...şi ţi se dă!
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Am crescut auzind, în mediul bisericesc sau laic, „Cere!... şi ţi se va da!”  
 
Zilele trecute, vorbind cu o prietenă, am îndemnat-o, ca leac pentru tristeţea ei, să-I ceară lui Dumnezeu ajutorul, prin sinceră rugăciune. Răspunsul ei m-a uimit şi m-a pus pe gânduri:  
 
“-Dar mi-a dat, tot ce I-am cerut!”  
 
Acasă la mine, lungită în patul cu miros de levănţică, pe întuneric, îmi place să las jaluzelele ridicate şi să admir stelele...luminile stradale sau ferestrele celor fără somn, de la blocuri. M-am gândit şi la viaţa mea...la câte am cerut...şi am primit. Mi-au adus acele dorinţe, împlinite, fericirea?  
 
Nu mică mi-a fost uimirea când am constatat că, de multe ori, în situaţii problematice, care păreau fără rezolvare sau ieşire, m-am rugat cu toată credinţa şi încrederea mea...şi acele dorinţe au prins contur.  
 
Când am avut 18 ani, am iubit, la fel de mult, doi băieţi...şi n-am putut alege. Amândoi s-au supărat şi s-au căsătorit...cu alte fete. Unul a divorţat...şi m-a căutat...pentru a vedea dacă l-am ales pe celălalt. Am fost soţia lui...”Numărul 2!” ... cum îmi spunea când voia să mă necăjească tare. L-am dorit ... şi l-am avut ... dar n-am fost fericită decât în mintea mea. Mi-am trăit visul cu mare bucurie şi plăcere, până când “mândra”, care mima o sarcină, mi-a zis: “căsnicia ta ... e un rahat (scuzaţi expresia, dar aşa mi-a zis, în faţă)”.  
 
Mi-am dorit să-mi iau doctoratul...D-zeu m-a ajutat şi l-am luat...dar am îndurat umilinţe (verbale) atât din partea fostului coordonator-muribund (om bolnav, acum înţeleg), cât şi din partea fostului soţ, care se vedea eclipsat prin „dorinţa mea de mărire”.  
 
Abia după trei sarcini pierdute, la a patra, când am născut, prin cezariană, la 6 luni şi-o săptămână, o fetiţă, n-am mai cerut nimic...Medicul m-a tot avertizat că pot exista urmări grave...de sănătate fizică şi mentală...la un copil prematur...  
 
Eram la terapie intensivă...am luat cartea de rugăciuni în mâini...şi-apoi am închis-o.  
 
“Facă-se voia Ta!” atât am zis ... şi-am căzut într-o lungă stare de somn adânc, liniştit.  
 
Ani de zile apoi mi-am reproşat ... că nu m-am rugat atunci ... că nu am cerut ajutor pentru viaţa fiicei mele.  
 
Apoi, când am divorţat, m-am gândit că, după cum sunt copiii de azi, sigur ar fi plecat cu tatăl ei, că are bani mai mulţi ... şi mi-ar fi rupt inima ... sau, dacă ar fi suferit de orice fel de handicap ... fizic sau/şi mental ... aş fi suferit, la fel ... în fiecare zi.  
 
Nu mai cer, de mult, nimic! Mă bucur cu ce am, cu ce sunt ... şi-I mulţumesc pentru fiecare zi, pentru fiecare prieten, pentru fiecare zâmbet fugar ...  
 
Cât de înţelept trebuie să fii, ca să ceri ... ce-ţi trebuie? Are rost să verbalizezi ... ceea ce D-zeu ştie dinainte că ai nevoie?  
 
N-am atâta cultură religioasă ... c-aşa-au fost vremurile ... şi nici postdecembrist n-am forţat prefacerea mea. Am considerat că sinceritatea gândului şi cuvântului sunt mai valoroase într-o rugăciune personală, decât într-una făcută după un anume tipar.  
 
Îmi amintesc şi acum, cu plăcere ... şi râd, fără să vreau ... o scenă petrecută pe Calea Aradului, de Sfântul Ion, în urmă cu câţiva ani:  
 
La o terasă, doi barbaţi. Rupţi de beţi! Unul, mai comandă două pahare cu votcă ... pentru el şi amicul său. Celălalt, într-un efort vizibil, ridică capul de pe masă şi zice:  
 
-Bă, nu mai pot...nu mai vreau! Nu mai vreau!  
 
-Poate nu ştii ce vrei! zice primul şi-i face cu ochiul chelnăriţei, să le aducă.  
 
-Da, băi...poate nu ştiu ce vreau! râde, cu singurul dinte ce-l mai are tovaraşul de pahar.  
 
De-atunci, ani de zile, am tot folosit expresia lui, pe la petreceri, cu prietenii cu care ne plimbaserăm când am văzut scena, de Sf. Ion: “Ia, mai, că poate nu stii ce vrei!”  
 
Voi ştiţi ce vreţi?  
 
Grijă la ce veţi cere ... că vi se poate da!  
 
Multă înţelepciune şi noroc, vă doresc, din tot sufletul!  
 
Timişoara, 05.01.2014 Corina-Lucia Costea  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Când ceri...şi ţi se dă! / Corina Lucia Costea : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1101, Anul IV, 05 ianuarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Corina Lucia Costea : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Corina Lucia Costea
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!