CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 749 din 18 ianuarie 2013        Toate Articolele Autorului

Campioni pe roţi, cronică de Voichiţa Pălăcean-Vereş
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cronică de Voichiţa Pălăcean-Vereş 
  
CAMPIONI PE PATRU ROŢI 
  
Către finele anului 2012, la editura timişoreană Quatro Print a apărut cartea Destine de campioni, semnată de Nicolae Cosmescu şi Cornel Ţiţ, un argeşean şi un bănăţean pe care i-a adus împreună pasiunea pentru un sport nobil: cursele pe patru roţi. Autorii aparţin unor generaţii diferite, primul fiind la vârsta deplinei maturităţi, celălalt, un senior pentru care sunetul motorului turat înainte de începerea cursei este cea mai plăcută muzică. 
  
Dacă în anii '60 Cornel (Corneliu) Ţiţ era atras de motocros, în 1972 s-a lăsat irezistibil atras de sportul auto, iar acestei pasiuni i-a închinat o bună parte din viaţa sa, soarta purtându-l prin diferite colţuri ale ţării unde putea îmbina cariera profesională cu marea dragoste pentru cursele pe patru roţi. După ce ani buni a participat la competiţii (viteză sau raliu) în calitate de pilot sau copilot, sesizând lipsa de navigatori din domeniu, la sfatul antrenorului echipei naţionale, optează pentru poziţia de navigator. La finalul unei cariere bogate, răsplătite cu numeroase premii, Corneliu Ţiţ ajunge antrenor federal. Evenimentele din Decembrie '89 au schimbat cursul istoriei, iar Ţiţ nu mai ajunge în echipa „Oltcit“, cum era programat să se întâmple. Totuşi, se retrage din competiţii abia în 1997 (dar încă participă la concursuri, în calitate de arbitru), după care timişoreanul de adopţie va fi întâlnit la Politehnica de pe Bega şi la Consiliul Judeţean Timiş, unde munceşte cu aceeaşi dăruire. Iar pentru ca flacăra ce l-a îndemnat să se înhame la strunirea cailor-putere să nu se stingă, a redactat o amplă lucrare de referinţă în domeniu, în două volume, Anuarul automobilismului sportiv din România. 
  
Nicolae Cosmescu nu este nici el la prima carte despre sportul pe patru roţi, în palmaresul redactorului-şef al revistei „Carpatica“ găsindu-se importante studii consacrate pasionaţilor de automobilism şi neînfricaţilor de pe piste: Formula 1 în era Schumacher, Formula 1. Scena şi culisele marilor premii, 250 de curse alături de Michael Schumacher şi Cu acceleraţia la planşeu. 
  
Rod al colaborării îndelungate dintre cei doi autori, volumul Destine de campioni se constituie într-o enciclopedie a automobilismului sportiv din România, Corneliu Ţiţ şi Nicolae Cosmescu demonstrând, prin poveştile simple despre cei evocaţi în carte, că dragostea, temeritatea, tenacitatea şi curajul sunt resorturi care fac pasiunea nestăvilită să devină profesie şi destin pentru piloţi, navigatori, antrenori şi mecanici necontând sacrificiul personal atunci când obiectivul este trecerea liniei de finish sau stabilirea unui nou record de viteză. În acelaşi timp, autorii demonstrează că a fost posibilă întreţinerea acestei pasiuni şi într-o ţară comunistă în care nu de puţine ori participarea la competiţiile sportive era „sarcină de serviciu“ şi „datorie faţă de neam“, îndeplinite în condiţii economice vitrege.  
  
Destine de campioni, ce se întinde pe aproape 500 de pagini, cuprinde patru părţi: Ei au scris istoria (cea mai vastă secţiune, aici regăsindu-i pe toţi piloţii şi navigatorii ce au participat la cursele din ţară, indiferent de locul de naştere – de exemplu, pagini însemnate îi sunt consacrate italianului Marco Tempestini, clujean de adopţie –, în ordine alfabetică, de la Thomas Adalbert Abraham la Ralf Zimmer), Numele dintre coperte, Cifre de sprijini (tabele analitice prezentând palmaresurile campionilor) şi Cărţi de aceiaşi autori.  
  
Volumul se deschide cu un motto surprinzător: „Cu cât înaintăm în vârstă, performanţele trecutului ne par tot mai mari“, ce traduce nostalgia autorilor pentru anii în care ardeau prin participarea directă la competiţii şi, deopotrivă, profundul respect faţă de cei care, prin dăruirea lor, fac din automobilismul sportiv un spectacol de neuitat, fie că este vorba de carting, curse pe teren accidentat, sau pe pistele de formula 1.  
  
În prefaţă, intitulată de autori Road Book, ni se explică desluşit care a fost motivaţia scrierii acestei lucrări cu caracter monografic, metodele de lucru abordate şi care sunt obiectivele urmărite:  
  
„( ... ) dată fiind densitatea de informaţii pe care o veţi întâlni în paginile acesteia, ne-am gândit că este mai mult decât necesar să vă facem o succintă descriere a ce vrea să fie lucrarea de faţă, căreia, în termeni de specialitate i-ar corespunde road book-ul. 
  
În primul rând, veţi constata că este foarte ambiţioasă, propunându-şi să vă prezinte portretele a circa 600 de sportivi, care au scris istoria sportului auto la noi, de la data reluării acestei fascinante activităţii, din îndepărtatul an 1968 şi până la finalul lui 2010.( ... )  
  
Despre toţi aceşti sportivi veţi găsi relatări mai bogate sau laconice. Există mai multe explicaţii pentru diferenţele uriaşe de relatări. Pentru unii dintre cei care au oficiat la începuturi nu am avut de unde procura date, fie pentru că nu mai sunt printre noi, fie că nu am identificat persoane de contact. Demersul a fost defavorizat şi de faptul că presa de specialitate a vremii era practic redusă la un singur titlu, şi acela sărac în relatări. Iar despre alţii, din vremurile recente, dacă veţi găsi prezentări prea puţin ample faţă de valoarea lor, exerciţiul documentar nu ni se poate imputa nouă, autorilor. E simplu, nu am primit informaţiile solicitate. Nu se punea problema crizei de timp, pentru că acesta a fost destul de generos, fiindcă şi gestaţia lucrării a fost laborioasă. Nici nu s-ar fi putut altfel, când îţi propui un asemenea challenge. O carte de tip enciclopedie, în care să se regăsească toţi cei care în cariera lor au obţinut chiar şi pentru o singură dată un loc pe podium ( ... ).  
  
Această carte asta îşi şi propune, să fie cunoscuţi cei care au scris istoria. Dar şi în ce măsură au făcut-o“. 
  
Bogatul material dintre copertele lucrării Destine de campion este de-a dreptul impresionant, aducând lumină asupra unui sport despre care la noi în ţară s-a scris mai puţin. Aproape fiecare fişă biografică inclusă în volum este însoţită de portretul sportivului, ceea ce face lectura mai agreabilă. Felicitări lui Cornel Ţiţ şi lui Nicolae Cosmescu pentru migăloasa şi trudnica muncă depusă pentru ca această carte să existe! 
  
În mod regretabil, editura şi tipografia nu s-au dovedit la înălţimea conţinutului vastului studiu semnat de cei doi autori şi nici pe măsura copertei realizate de Ioana Ţiţ. Deşi tipărită pe hârtie de lux, cartea (ca obiect, nu ca produs intelectual!) dezamăgeşte: textul este lipsit de alineate, făcând lectura, în absenţa paragrafelor, mai dificilă; fotografiile sportivilor nu au fost prelucrate, astfel încât unele portrete sunt slab evidenţiate, iar broşarea imperfectă a contribuit la detaşarea paginilor dintre coperte. Sper că la ediţia următoare (care, conform declaraţiei autorilor din prefaţă, va fi una adăugită şi îmbogăţită) toate aceste neajunsuri să nu mai existe, astfel încât cititorul să aibă, de la un capăt la altul, prilejul de a se bucura această excelentă carte!  
  
Voichiţa PĂLĂCEAN-VEREŞ 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Campioni pe roţi, cronică de Voichiţa Pălăcean-Vereş / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 749, Anul III, 18 ianuarie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!