CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Traditii >  


Autor: Camelia Tripon         Publicat în: Ediţia nr. 1076 din 11 decembrie 2013        Toate Articolele Autorului

Camelia TRIPON - TRADIŢIA DIN MOŞI-STRĂMOŞI
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Azi, când apele se tulbură şi mai mult în Ardeal şi Basarabia, parcă strămoşii, ascunşi în inima fiecărui copac, ca în „Călin (file din poveste)" sau „Muşatin şi codru" de Mihai Eminescu, aşteaptă să ne ajute. Aşa se face că fiecare strop de rouă spirituală adunată în cupa timpului ne poate ajuta să reclădim lumea strămoşilor noştri dintr-un trecut atât de îndepărtat, încât nu avem cuvinte pentru a-l rosti. Antropologia şi geologia au creat ipoteza unor catastrofe planetare care acum şaizeci de milioane de ani au dus la dispariţia dinozaurilor, apoi au fost erele glaciare urmate de topirea calotelor glaciare - şi astfel o succesiune de potopuri.  
 
Ecoul acestor evenimente se regăseşte în mitologia ariană (hindusă şi persană) cât şi în cea chineză, prin ziua când soarele a răsărit de la apus. Mitologia noastră consemnează, prin imaginea lui Moş Nicolae, acele vremuri de început ale lumii noastre, şi fără modestie o spun, înaintea altor civilizaţii pe care le considerăm repere.  
 
Astfel Nicolae este primul copil născut la începutul lumii, început care n-a fost al ignoraţei, căci exista scrisul, el învăţând repede să citească şi astfel a devenit un învăţător de oameni.  
 
Aşa cum spunea J. D. Michaelis în 1759 „Limbajul este un fel de arhivă unde descoperirile sînt la adăpost de cele mai supărătoare accidente; arhivă pe care flăcările n-ar putea s-o mistuie şi care nu ar putea să piară decît o dată cu năruirea totală a naţiunii." Astfel în lucrarea "Sărbători la români", publicată în perioada 1910-1914, Tudor Pamfile, menţionează: „Iată ce scrie George Coşbuc sprijinindu-se pe credinţele poporului nostru: Dumnezeu... a pus străjer la miazănoapte pe Sân-Nicoară şi la miazăzi pe Sân-Toader, ca să ţie calea soarelui". Şi comentează: „De bună seamă că este o greşeală. Nu Sf. Neculai aţine calea soarelui pe la miazănoapte ci Sf. Toader. Sf. Neculai stă la miazăzi, deoarece pe la 6 decemvrie soarele răsare de către amiază, iar de la această zi, după credinţa poporului, soarele începe să răsară tot mai spre miazănoapte."  
 
Eu cred că nu este nici o greşeală; în memoria colectivă a rămas imaginea acelor vremuri dinaintea unui mare cataclism, care a schimbat poziţia axei Pământului şi chiar data solstiţiului de iarnă - căci după cum ştim soarele de abia pe 22 decembrie „schimbă" direcţia spre nord. De asemenea specialişti au demonstrat că la intervale mari de timp polul magnetic nordic se schimbă cu cel sudic.  
 
Pentru a rămâne în acele ere a catastrofelor în care au apărut şi glaciaţiile urmate de topiri devastatoare voi cita pe Ion Taloş, profesor din 1986 la Universitatea din Köln: "Prin unele din însuşirile lui (Sf. Nicolae), el continuă activitatea lui Poseidon, a lui Neptun şi Hermes... Domeniul lui cel mai important este apa. El a pus capăt potopului".  
 
Din toate acestea se poate înţelege vechimea sa şi rolul jucat în istoria înaintaşilor de la începutul lumii până azi. Alături de Moş Nicolae în data de 6 dec. se sărbătoreşte arhiepiscopul cetăţii Mira, Sfântul Ierarh Nicolae, care a trăit în sec. IV dHr. În 1574 un călugăr din Spania descifra pe Columna lui Traian imaginea palatului lui Decebal străjuit de trei tineri Lar(i)s. Explicaţia călugărului era că aceştia sunt zeii protectori ai casei la daci; pentru a întări această informaţie amintesc că în dicţionarul Larousse, referindu-se la civilizaţia romană, Jean-Claude Fredouille precizează că Laris au o etimologie necunoscută şi în timp au devenit spirite protectoare ale cetăţii, casei şi familiei. Moş Nicolae este protectorul copiilor, cărora le aduce daruri (inclusiv spirituale), fiind el însuşi primul copil din lume - foarte silitor şi inteligent.  
 
Moş Niculae este protectorul familiei, ajutând fetele să se mărite. A cinsti imaginea Moşului înseamnă a ne cinsti neamul şi trecutul, chiar dacă anumite lucruri par de neînţeles sau de basm. Ele sunt încă vii, aşa cum vie este şi limba noastră - atât cât naţia noastră va exista şi va păstra tradiţia din moşi strămoşi.  
 
Camelia TRIPON  
Târgu Mureş  
5 decembrie 2006 – 5 decembrie 2013  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Camelia TRIPON - TRADIŢIA DIN MOŞI-STRĂMOŞI / Camelia Tripon : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1076, Anul III, 11 decembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Camelia Tripon : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Camelia Tripon
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!