CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  Călcâiul vulnerabil al mării, cronică de Mariana Cristescu
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cronică de Mariana Cristescu  
 
„ Călcâiul vulnerabil al mării„ de Al.Florin Ţene  
 
„Pe mări ce n-au mai fost vreodată navigate”/ „Por mares nunca de antes navegades” (Camoes)  
 
Ştiaţi că marea are călcâie? Pun pariu că nu ştiaţi. Păi cum să nu aibă tocmai ea? Are o întreagă colecţie de călcâie pierdute, sărate în furtuni sau îndulcite-n iubiri, de la care a învăţat lecţia visării, a durerii, a înfrângerii, ori mai ales a înălţării, transformând fiecare sfârşit într-un nou început. A învăţat lecţia asta în vuiet de furtună ori în picuri sidefaţi de lacrimi. A avut maeştri buni: Achile Peleianul, Ulysse cel fermecat de Calypso, Venus cea răsărită din valuri unduioase, mica sirenă aşteptându-şi prin veacuri prinţul pe stânca nordică şi rece... şi ne oprim aici, căci grupul e mare. Chiar Zeus, de dorul frumoasei Danae, se oglindeşte-n licoroasa cupă a amăgirii... Ca să nu mai vorbim despre bătrânul Hemingway... O tempora! O, voi, poveşti de aur, care ne-aţi fermecat copilăria! O, voi, eroi care ne-aţi umplut visele cu stele şi cu sori înfierbântându-ne fantezia!  
 
Există literatură fără mare? Nu cred. Poate în basmele deşertului, dar şi beduinii au valuri... de nisip. Există pictură fără mare? Nici vorbă! Nici nu vă trimit mai departe de Aivazovski! Pictează cineva mai copleşitor marea decât acest armean revendicat de ruşi? Categoric, nu? Despre muzică nici nu mai vorbim, de la baroc până azi, marea e personaj, decor, stare, lume, iubire, moarte, naştere, vis..., de la Haendel, la Debussy etc.. Vreţi să vorbim despre cinema? Mai bine, nu, fiindcă s-ar putea scrie un tom cât Cartea de telefon (apropo, o mai fi existând aşa ceva?) despre filmul mării sau marea filmului. Iar poezia, ei bine, poezia mării e hrana zeilor şi, deci, nici de la festin nu putea lipsi...  
 
„Cât timp ne vom putea costuma şi vom putea juca, suntem salvaţi”- scria Mircea Eliade. Aşa este. Atunci când încetăm să fim copii - spunea Brâncuşi – înseamnă că am murit. Nici nu vreau să îmi închipui cum ar arăta dimineaţa în care nu ne-am mai lăsa fermecaţi de culori, de lumină, de cântec, de „jocul cu mărgelele de sticlă” (cum scrie Herman Hesse, unul dintre scriitorii mei îndrăgiţi!).  
 
Fapt este că prietenul nostru, scriitorul Al.Florin Ţene, după ce a scris în mai toate genurile literare posibile, se întoarce la prima iubire şi... „se joacă” din nou. Se joacă frumos şi, mai ales, de-adevăratelea, ca un năzdrăvan copil septuagenar, care s-a înţepat în toţi măceşii tinereţii, scoţând din valurile mării nu o întreagă, nouă, Afrodită, ci, prudent, doar... călcâiul ei trandafiriu, ascuns în hlamida mării – imprevizibilă făptură de ape, vulnerabilă, care adună, minuţios, toate comorile sufletului: iubiri, visări, dorinţe, speranţe, aruncându-le apoi pe ţărm, mai în glumă, mai în serios, cu tandreţe şi cu o sfioşenie aproape surprinzătoare pentru ditamai „crucea de voinic” din Drăgăşanii Oltului, pe care te-ai aştepta mai degrabă să-l vezi dând de pământ, pentru „Doamna în alb”, taman cu Zmeul-Zmeilor. Doamna Cosânzeană fiind, desigur, cum aţi putut bănui, micuţa muză de o viaţă – Titina, soţia lui şi prietena mea, şi ea sensibilă poetă. Chiar nu îmi imaginez cu cine altcineva ar fi putut Al.Florin Ţene să se împlinească atât de frumos în viaţa de acasă şi în rotundul său creator.  
 
Volumul de versuri „Călcâiul vulnerabil al mării” a fost scris în această vară fierbinte la Pontul Euxin, atât pe malul bulgăresc (la Nisipurile de Aur), precum şi pe cel românesc (la Mangalia) şi, în mod evident,(apărut la Editura NICO, Târgu Mureş, 2012 ) este o declaraţie de dragoste pentru soţia lui! Ce frumos! Ce lecţie de viaţă! Deci, se mai întâmplă!  
 
Invitabil, îmi vine în minte „Marea” un poem al lui Ştefan Augustin Doinaş –alt poet superb al nostru, despre care vorbim atât de puţin. Simt nevoia să o redau aici, deşi nu prea se obişnuieşte: „El cântă pe ţărm. Perfida,/ unda mării s-alintă. / Ea zicea: Mă simt silfidă, /prinde-mă - şi sunt a ta... / Marea chicotea: - Ha! Ha!... / Şi-a sărit în apă fata. / Unda mării, înspumată, / doar atâta aşteptă. / Ca pe-o floare-n vânt o poartă / valul viu şi apa moartă./ El o caută-n zadar: / trupul ei mereu îşi pierde/ în argint albastru-verde / auriul chihlimbar. / Iată - atingând nadirul / sânii goi şi trandafirul./ (...) Unde-s ţărmurile?... Nu-s. / Doar azurul jos şi sus, /clatină pe valuri creţe / tulburată frumuseţe,/ ani de fum, eoni de foc. / Osie de vis a lumii, / ei - în linguşirea spumii - / ard rotindu-se pe loc./ Toate-n jur se sparg, se curmă,/ se desfac, se prăbuşesc. / Numai ei nu mai sfârşesc/ sărutarea cea din urmă. (...)”  
 
Al. Florin ŢENEe oltean get-beget, trăitor la Cluj-Napoca, alături de Titina şi familia lor frumoasă. S-a născut în oraşul Drăgăşani, judeţul Vâlcea, la 13 iunie 1942. S-au căsătorit în 1964 şi au doi băieţi: Florin, specialist în imagine de televiziune şi Ionuţ, doctor în istorie şi master în drept, istoric, poet şi scriitor, fondatorul ziarului „Napoca News”, cu 16 cărţi publicate.  
 
Este membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România. Este membru corespondent al Academiei Româno-Americane (A.R.A), din anul 2011. Este membru al Asociaţiei Scriitorilor Români din Canada.  
 
În anul 2011 a primit DIPLOMA DE EXCELENŢĂ din partea Senatului Universităţii de Vest „Vasile Goldiş“, din Arad, pentru întreaga operă şi activitatea sa în promovarea literaturii române. Liga Scriitorilor Români îi acordă în anul 2012 Medalia„VIRTUTEA LITERARĂ”, pentru strălucita sa creaţie literară şi pentru promovarea culturii române în ţară şi străinătate. În ianuarie 2012 Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“, Facultatea de Filologie şi Fundaţia „Vasile Pogor“ din Iaşi îi acordă DIPLOMA la Festivalul Internaţional Eminescu pentru lucrarea „Norocul limbii române, Eminescu“.  
 
Urmare faptului că Al.Florin Ţene a oglindit în opera sa şi viaţa şi activitatea oamenilor de pe Valea Jiului, Sindicatul Liber al E.M. Paroşeni i-a oferit cel mai înalt ORDIN MINERESC „ SFÂNTA VARVARA“, în luna mai 2012.  
 
Foloseşte pseudonimele: Al.Roşianu, Florin Roşianu, Florin Drăgăşenescu.  
 
În 1997 primeşte o bursă de studii la Bruxelles, în structurile Uniunii Europene, unde i se oferă diploma de „Jurnalist European”.  
 
În septembrie 2006, a înfiinţat „Liga Scriitorilor din România”, devenind preşedintele executiv al acestei organizaţii profesionale, care are 30 de filiale în ţară şi 12 în străinătate şi care editează 15 reviste unde se promovează literatura română autentică. Este fondatorul revistelor „Agora Literară”, „Regatul Cuvintelor”, „Constelaţii diamantine”, „Scurt circuit oltean” etc.  
 
În prezent este directorul revistei „Agora Literară” care apare sub egida Ligii Scriitorilor din România.  
 
Acestea sunt date biografice seci. În carte vom găsi poezie de dragoste şi cuceritoare limpezimi de suflet.  
 
MARIANA CRISTESCU  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Călcâiul vulnerabil al mării, cronică de Mariana Cristescu / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 631, Anul II, 22 septembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!